用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大醫科
樓主: lululubububu
go

港大醫科   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 23-3-29 17:02
不過港大收non jupas 多過jupas.

可能並非一成不變,睇吓今年最後收生情況係點樣先知有冇改變

losoco 發表於 23-3-29 17:16
音樂會唔會比M2用多好多時間而考到高grade的uncertainty又較大?

對於要考多科又想搏medic,成本效益變得 ...
謝謝解答。

losoco 發表於 23-3-29 17:16
音樂會唔會比M2用多好多時間而考到高grade的uncertainty又較大?

對於要考多科又想搏medic,成本效益變得 ...
仲有  Music 呢d科一定輸得失球差,變相讓半分,計落典都蝕章!

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 17:50
仲有  Music 呢d科一定輸得失球差,變相讓半分,計落典都蝕章!
剛剛check DSE 網站,music is category A subject.
如果考M1/2 加music, 唔知是否CU可以第七科計music, 唔計中文。

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 17:28
港大收 non jupas 多過 jupas 的原因係冇咁多 36+分的學生去報佢,舊年絕大部份的 36+分學生都係報 CU嘅, ...
如果是冇人報佢先收少左呢,佢就有守承諾。不過你點知佢會唔會是prefer 收IB多D?

或者我可以分享一下今年港大醫科non-jupas嘅收生情況。
女兒考A-Level PG4A*,最後Offer嘅condition都係4A*. 但係有同學都係4A*但冇offer, 甚至冇interview,最近已被自動擺咗落waitlist.
另外喺TSR見到有啲4A*或者IB44 , 45都冇Offer,唔知係咪今年會預多啲位俾Jupas 了。

heidya    發表於 23-3-30 10:32

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 17:15
Music 唔屬於 category A 的科,我冇研究 CU HKU 點計 非 category A 的科的分,看看有沒有其他人可解答?: ...

https://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/subject_information/category_a_subjects/

music, VA, PE都係Cat A. 同phy chem bio 看齊。

heidya    發表於 23-3-30 10:32
小鹿揀學校    發表於 23-3-30 09:19

myjasmine 發表於 23-3-29 21:59
或者我可以分享一下今年港大醫科non-jupas嘅收生情況。
女兒考A-Level PG4A*,最後Offer嘅condition都係4A* ...
Just curious, are they HKID holders or international applicants?

女兒考A-Level PG4A*,最後Offer嘅condition都係4A* ...
請問你囡囡是否在香港就讀 IAL的學生?  無 CO的, 又是否在英國讀 GCE AL的學生?

b3410 發表於 23-3-29 18:07
剛剛check DSE 網站,music is category A subject.
如果考M1/2 加music, 唔知是否CU可以第七科計music,  ...
又好似係噃, 記得當年訪問嗰位 9科狀元,佢都係驚其他科失手,都有科 music 可以補上

但典解冇乜特異功能人仕去 take PE 攞 5** 呢?
如果佢哋靠 PE 5** 入到神科,其他凡夫俗子條氣都順啲,總好過依家比人話有優待收分低唔公平!

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:27
如果佢哋靠 PE 5** 入到神科,其他凡夫俗子條氣都順啲,總 ...
我冇睇PE份卷,不過昨日睇咗music 卷,覺得對於一個平時有玩音樂,學樂理的同學,拎**一定易過中文取5

打開思路

明白了當年你哋9星星超級狀元的選擇

b3410 發表於 23-3-30 09:33
我冇睇PE份卷,不過昨日睇咗music 卷,覺得對於一個平時有玩音樂,學樂理的同學,拎**一定易過中文取5

打 ...

嘩!諗諗吓…..

可以用 PE music 旅款 chem math M2  呢6科,就真係唔洗點温書輕輕鬆鬆就入到 HKU medic 噃!

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:59
嘩!諗諗吓…..

可以用 PE music 旅款 chem math M2  呢6科,就真係唔洗點温書輕輕鬆鬆就入到 HKU medic  ...

我估旅款難攞*
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:19
又好似係噃, 記得當年訪問嗰位 9科狀元,佢都係驚其他科失手,都有科 music 可以補上 ...
DSE 不是只可以報8科嗎?

cafeva 發表於 23-3-30 11:11
DSE 不是只可以報8科嗎?

在考試來講,M2並不是1科,只是附屬於數學的延伸部分
我是護書簿

入左waiting
係咪到時真的4A*
仍有機會被召去面試?
我是護書簿

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:59
嘩!諗諗吓…..

可以用 PE music 旅款 chem math M2  呢6科,就真係唔洗點温書輕輕鬆鬆就入到 HKU medic  ...

咁,都無chem,點入?

nicolemummy 發表於 23-3-30 12:59
咁,都無chem,點入?

有chem
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:27
如果佢哋靠 PE 5** 入到神科,其他凡夫俗子條氣都順啲,總 ...

HKU dental真係好多sports入。但又咁講,誰知他們不是神人?好多神人既學術一樣神。小如豬都好勁table tennis,只不過因為學校早已登左佢係37分神人我都留意唔到。上星期,有個協恩神女在bk個邊話polyu physio已經收左佢,佢係fencing港隊唔知係SNDAS定係sport入。咁入得協記中一個陣成績都唔會差。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊