用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大醫科
go

港大醫科  

阿女今年F4 aim港大醫科 請問各位除了成績以外 有冇啲咩活動可以幫佢豐富eca?阿女準備考急救課程,唔知有冇用?

lululubububu 發表於 23-3-27 22:41
阿女今年F4 aim港大醫科 請問各位除了成績以外 有冇啲咩活動可以幫佢豐富eca?阿女準備考急救課程,唔知有 ...

First aid 基本野, 有冇參加HKU Taster?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-3-27 23:09
First aid 基本野, 有冇參加HKU Taster?

taster撞左其他活動所以冇報 但係join左hku academy for the talented個個medical課程 唔知有冇其他比較有代表性嘅活動同比賽?

lululubububu 發表於 23-3-27 22:41
阿女今年F4 aim港大醫科 請問各位除了成績以外 有冇啲咩活動可以幫佢豐富eca?阿女準備考急救課程,唔知有 ...

回覆 lululubububu 的帖子

分數,最緊要

除咗DSE分數,其他一概不重要,冇幫助 !

heidya    發表於 23-4-3 06:55
TAIOU4    發表於 23-4-2 15:34
2jkidsfather    發表於 23-3-28 16:32
b3410    發表於 23-3-28 14:40

回覆 bbtung 的帖子

我地都明白成績好緊要 但請問依家m1/m2計一科嗎?

lululubububu 發表於 23-3-28 18:22
回覆 bbtung 的帖子

我地都明白成績好緊要 但請問依家m1/m2計一科嗎?
HKU 前年講明 M12 當一整科,適用於所有學系…..
可說是理科男生救星,科中文可以放入雪櫃!

heidya    發表於 23-4-3 06:55
twobirds    發表於 23-3-29 14:24

回覆 小鹿揀學校 的帖子

到2024年又不是了, 因為少了通識科可以計分.  

HKU medic 依然是Best 6.  很多人只take三科electives, 甘樣要計足中,英,數三科core subjects才夠六科.  

回覆樓主:

成績成績成績,重要嘅嘢講三次

其他嘢真係可有可無

chez 發表於 23-3-29 11:20
回覆 小鹿揀學校 的帖子

到2024年又不是了, 因為少了通識科可以計分.  

可以唔count 中文,
Eng math m1/M2 phychembio=6科

理科男救星!之後男医生會多返些少!

回覆 73662710 的帖子

Yes, this is possible too.  

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 09:13
HKU 前年講明 M12 當一整科,適用於所有學系…..
可說是理科男生救星,科中文可以放入雪櫃!
請問CU 計唔計M1/2 當一科呢? 謝謝.

twobirds 發表於 23-3-29 14:30
請問CU 計唔計M1/2 當一科呢? 謝謝.
CU 的計法是將 M12 + 最差第7科 再除以2

舉例 M2 5* ,最差第7科是中文有 4 ,咁第7科的分是 ( 6+4)/2 = 5

說實話 ,今時今日 CU 已比 HKU 難入得多了,
就以上的例子,要入 CU ,其餘6科要有 36分,再加上上面說到的 M2 5* 中文 4才夠 41分入CU

但同一個例子, HKU 只需要5科有30分,再加上上面說到的 M2 5* ,已穩入了,好明顯比 CU 易,

作為理科男生,只要穩守 Eng Phy Chem Bio Math M2 平均有5* ,已入到 HKU 鳥 !

中文 、通識 可以放入雪櫃喔

2jkidsfather    發表於 23-3-29 17:43

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 15:50

舉例 M2 5* ,最差第7科是中文有 4 ,咁第7科的分是 ( 6+4)/2 = 5 ...

清楚哂!一掃心中疑惑!咁樣值得為DSE努力呀!始終收生人數佔好多!

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 15:50

舉例 M2 5* ,最差第7科是中文有 4 ,咁第7科的分是 ( 6+4)/2 = 5 ...
如果唔讀M1/M2,不過加一科music, 3core +4 elective, 港大是否一樣計best 6 (唔計中文?)中大 是否就係7科加埋一起?

twobirds 發表於 23-3-29 16:15
清楚哂!一掃心中疑惑!咁樣值得為DSE努力呀!始終收生人數佔好多!
...
不過港大收non jupas 多過jupas.

b3410 發表於 23-3-29 16:56
如果唔讀M1/M2,不過加一科music, 3core +4 elective, 港大是否一樣計best 6 (唔計中文?)中大 是否就係7 ...
Music 唔屬於 category A 的科,我冇研究 CU HKU 點計 非 category A 的科的分,看看有沒有其他人可解答?

b3410    發表於 23-3-29 17:38

b3410 發表於 23-3-29 16:56
如果唔讀M1/M2,不過加一科music, 3core +4 elective, 港大是否一樣計best 6 (唔計中文?)中大 是否就係7 ...

音樂會唔會比M2用多好多時間而考到高grade的uncertainty又較大?

對於要考多科又想搏medic,成本效益變得好重要

而且音樂科好多學校冇得在自己學校上堂,而要舟車勞頓去其他地方上

heidya    發表於 23-3-30 10:32
我是護書簿

Dylanli2017 發表於 23-3-29 17:02
不過港大收non jupas 多過jupas.

港大收 non jupas 多過 jupas 的原因係冇咁多 36+分的學生去報佢,舊年絕大部份的 36+分學生都係報 CU嘅,

理論上,若今年HKU 轉勢,有足夠 36+分學生去報佢,HKU 係會收到 75 % jupas 學生,到時亦再沒有藉口不兌現當年梁院長向全港市民作出的公開承諾 !

若真是如此,因為每年 36+分個 pool 就只有 600幾人,此消彼長,CU 個收分又會降番低,所以我估計36分一定有學校收嘅…

bbwym    發表於 23-3-30 21:57
2jkidsfather    發表於 23-3-29 17:44
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊