用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一問
go

一問 [複製鏈接]

請問名校如 SPCC, DG/DB 入面級頭既學生學業水準係高成點,同埋學校會唔會特別偏袒資源佢地?
   4    0    0    0

eit2003 發表於 23-3-25 14:10
請問名校如 SPCC, DG/DB 入面級頭既學生學業水準係高成點,同埋學校會唔會特別偏袒資源佢地? ...
這邏輯,在EK無運行

請問名校如 SPCC, DG/DB 入面級頭既學生學業水準係高成點,同埋學校會唔會特別偏袒資源佢地? ...

英文水平叻過部分老師,佢哋嘅答案係考試局的標準答案
唔會,神校大把勁人,邊得閒偏袒

樓主可換轉角度,如你係神校校長,你會張資源集中在级頭身上嗎?在現令資訊發達社會,家長着眼状元數目,校長可有選擇?上年spcc冇DSE狀元,家長已議論紛紛,今年在某排名已被串嘴女校超越。而另一方面,成绩稍遜的學生,就算學校再放資源,成績可能仍然不理想,在此消比長的情况下,學校很難能平均分配資源,这是我本人覺得有違教育理念,但亦明白現實的情况。我一向建議師兄們選校進取,但如發現盡了力,還是游走於下游,就決断的轉校,免被被隐形。不過,樓主問這問題,應小朋友將進神校,或已在神校就讀,不妨跟孩子多討論,了解自己情况。

基本上佢哋將來係幾科五星星嘅,我哋叫佢哋學神,唔駛點出力已經科科掂,周圍飛去國外參加各種比賽,仲有一類勤力刻苦嘅學霸。
數精的會揀特別訓練奧數,再揀卒參加國際性比賽,算唔算偏袒?普通人係唔明既題目。

照睇好似用錯「偏袒」呢兩個字。

HK-MAN 發表於 23-3-26 09:11
照睇好似用錯「偏袒」呢兩個字。

係,唔識咩叫照顧學習多樣性

hiuching8 發表於 23-3-26 09:15
係,唔識咩叫照顧學習多樣性
出於妒忌心而用呢兩個字..

回覆樓主:

我相信所有學校都以此運行,資源分配永遠都唔會公平,平均分配成效好嗎?社會也是如此

點偏袒法?資源點唔公平分配法?打個比喻,派出去游水比賽既總係最叻最有機贏果幾個,其餘多坐冷板櫈,咁係咪叫偏袒?係咪唔理三七廿一個個可以落場先叫公平?唔係囉。直資學校資源充足,中英數分set上,又開IB, AL課程,盡量做到最理想。偏袒少數,唔乎合“經濟原則”,理論上係咪多啲學生考取優績,比衹放希望係最top果滲好啲呢?况且如上邊所講,top既學生對自己有要求,有目標,曉自動波,洗乜要人偏袒?

Yanamami 發表於 23-3-26 10:01
點偏袒法?資源點唔公平分配法?打個比喻,派出去游水比賽既總係最叻最有機贏果幾個,其餘多坐冷板櫈,咁係 ...

我認為直資投入最多資源係特異功能果批人,照顧學習進度,又要請人訓練又要出去比賽。

Rpp 發表於 23-3-26 11:48
我認為直資投入最多資源係特異功能果批人,照顧學習進度,又要請人訓練又要出去比賽。
...

請課後班導師教,學生唔使俾額外學費?

hiuching8 發表於 23-3-26 12:06
請課後班導師教,學生唔使俾額外學費?

聽講有請人教,我諗學校唔會咁小氣要番錢。

Rpp 發表於 23-3-26 11:48
...

笑死。訓練係家長去做的,功勞可大了。為校爭光係“為她人作嫁衣裳”吖~~你幾時聽過啲運動員話:我番學校操水練劍練跑?咪玩。

學習?自己要負責的。

Yanamami 發表於 23-3-26 13:21
笑死。訓練係家長去做的,功勞可大了。為校爭光係“為她人作嫁衣裳”吖~~你幾時聽過啲運動員話: ...

唔係學校有教練訓練佢哋咩?要家長額外負擔訓練費用?學校無搵人幫手跟學習進度?嘩咁特異功能入去做什麼?

Rpp 發表於 23-3-26 13:29
唔係學校有教練訓練佢哋咩?要家長額外負擔訓練費用?學校無搵人幫手跟學習進度?嘩咁特異功能入去做什麼 ...

睇吓係邊種特異功能,足球、中國舞、管弦樂團呢啲要一隊咁比賽,學校一定會跟進,因為開放日要show off
劍擊、乒乓波呢啲多數係個人或雙人賽,應該比較少會跟進

不只這類所謂神校,有一批地區B1A中學的學霸學生 (少量),初中時在外補習/自學,各科程度已有高中/DSE/大一水平。

中學靠他們在公開試取好成績,他們不用靠中學。

朋友是老師,佢見到呢D學霸非常頭痛,多次問學生問題,引導思巧,再提拱答案,某D學霸總搶着講答案,剝奪其他同學思巧嘅机會,有時更挑戰老師,迫老師用一些其他知識解答,而同學就好似食花心睇表演。

Rpp 發表於 23-3-26 13:29
唔係學校有教練訓練佢哋咩?要家長額外負擔訓練費用?學校無搵人幫手跟學習進度?嘩咁特異功能入去做什麼 ...
原來你唔識遊戲規則

Yanamami 發表於 23-3-26 16:36
原來你唔識遊戲規則

無特工的家長朋友呀!
‹ 上一主題|下一主題