用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Delete
發新帖回覆
go

Delete

Delete

想都請教 物理治療係香港讀同外國讀會有什麼不同,認受性/末來搵工方面。

meyou 發表於 23-3-25 10:56
請問三科醫療行業,會點排就業進升及前景飽和 ?

請教高人意見分享,謝謝
2~3>>>1
視乎想在哪地方及在哪範疇發展。

同醫療比較直接有關的是放射學。

暫時言語治療師在香港是不受法定規管:

https://www.dh.gov.hk/tc_chi/use ... eful_ar_scheme.html

heidya    發表於 23-3-29 11:16

請教高人意見分享,謝謝
3. 英國 - 物理治療
關於第三,英國的物理治療,畢業後在英註冊及工作?還是在港註冊和工作?
因為唔知你修讀什麼物理治療課程,所以唔知能否成功在英/在港註冊。

如果有興趣在港註冊及工作,可以去信相機註冊局查詢。

https://www.smp-council.org.hk/pt/tc/content.php?page=reg_quareg

heidya    發表於 23-3-29 11:16

請教高人意見分享,謝謝
除咗HKU undergrad degree, PolyU, EdUHK, CUHK 都開語言病理學Master degree。大家一窩蜂,讀完書冇飯食

2jkidsfather    發表於 23-3-28 09:56

回覆 Bluegene 的帖子

感謝各位高人指教, 謝謝

請教高人意見分享,謝謝
政府醫院放射師好缺,經常被私家撬走,POLYU 放射,唔怕冇工返。

Bluegene 發表於 23-3-27 21:05
除咗HKU undergrad degree, PolyU, EdUHK, CUHK 都開語言病理學Master degree。大家一窩蜂,讀完書冇飯食 ...

物理治療都一窩蜂開,遲早飽和。

反而醫生缺人,2大醫學院都唔肯合理加人(之前加少少),我對2大培養出來既醫生信心大啲。

潮流興躺平,宅在家,日日戴口罩,根本就不需要(講)語言來溝通,

所以現在的語言治療師真的需要轉行呢!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊