用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何文田迦密中學
go

何文田迦密中學   [複製鏈接]

想問下何文田迦密中學好唔好?聽裡面嘅人講學生係好醒,但有啲學生好串,係咪真架?唔知點,心好煩
功課量如何呀尤其中文、英文
老師夜晚搵學生多唔多,平時老師call家長多唔多?Thanks

8    0    0    0

回覆樓主:

自行選了?
何文田三寶中的一哥。自行1A都未必入。
醒當然有(狀元都出到),醒所以串?可能亦有。不過不會是學校的特性吧?咁多學生,總有d乖有d曳有d醒有d冇咁醒,有d串有d謙。
老師一般不會常call學生吧

利申:非來家,但識人讀

有時我都睇下呢啲YouTube 片

https://m.youtube.com/watch?v=7FNwUFu6mm4

傘尼 發表於 23-3-23 18:03
想問下何文田迦密中學好唔好?聽裡面嘅人講學生係好醒,但有啲學生好串,係咪真架?唔知點,心好煩
功課量 ...

呢間幾好嘅,放心啦,最大問題係校園維修保養比較差,例如禮堂假天花就嚟要跌落嚟
老師夜晚搵學生做咩?

功課量 ...

煩什麼?我最喜歡佢唔畀學生帶電話回校,校長講過放左學,搭緊車都希望學生望吓出面風景,都唔好玩住部電話

利申:自行,等緊331

功課量 ...

我女中一,功課量唔算好多,一班三個班主任,老師同學生有WhatsApp group, 都多交流,關係好,學校重視英文,聖經堂都係英文,老師平時無事唔會打俾家長,不過學校定時有家長會。

迦密出名是關愛學校,不過感覺活動冇咁多,比較合適文靜學生

cloudcloudrobot 發表於 23-3-23 19:44
煩什麼?我最喜歡佢唔畀學生帶電話回校,校長講過放左學,搭緊車都希望學生望吓出面風景,都唔好玩住部電 ...

我都係,等緊331,我覺得見家長嗰5分鐘我仔仔面試答的麻麻,我諗機會應該唔大,而帶去的作文、習作、成績表和證書,面試老師都係咁意睇下,真係有幫助嗎?

travelman 發表於 23-3-23 23:07
迦密出名是關愛學校,不過感覺活動冇咁多,比較合適文靜學生

好似得童軍最出名?

樂天媽媽 發表於 23-3-24 10:04
我都係,等緊331,我覺得見家長嗰5分鐘我仔仔面試答的麻麻,我諗機會應該唔大,而帶去的作文、習作、成績 ...

我帶的成績表證書作文習作,都是係咁意睇吓,我認為都係取決於RO

cloudcloudrobot 發表於 23-3-24 10:13
我帶的成績表證書作文習作,都是係咁意睇吓,我認為都係取決於RO

應該係,如果兩次呈分學校評估約級7,唔知機會大唔大呢(emoji)

回覆 travelman 的帖子

其實運動方面都好好, 女排女籃都係打學界D1, 都好多練習, 亦有其他課外活動.

樂天媽媽 發表於 23-3-24 10:22
應該係,如果兩次呈分學校評估約級7,唔知機會大唔大呢(emoji)

真係唔敢講,就算331冇call,我估後補都有吧

我間二線小學通常級十後迦密都係靠抽獎,自行落選

feifei_baby 發表於 23-3-23 18:54
有時我都睇下呢啲YouTube 片

https://m.youtube.com/watch?v=7FNwUFu6mm4
我都有睇,佢都訪問幾多學校,有時都幾好笑,大部分受訪問學生都好smart 添,有次睇到Qes學生講好多同學係爛草地踼波扭傷腳都唔知好嬲定好笑

功課量 ...

老師應該唔會夜晚搵學生,不過我仔個間中學會夜晚係intranet 佈置非即日交嘅功課

功課量 ...

申利:係高中用家。我哋好運遇到好多好老師。迦密的學生一向比較靜+純+學術型,不過可能前二、三年冇面試,多咗唔同種類嘅初中同學仔,之後可能還回基本,有面試會唔同。
功課唔多,但如果堅持出外補習的同學,應該辛苦啲

老師一般不會隨便聯絡家長/同學,除了大group提同學帶東西,outing有調動。係有個別老師提同學早啲瞓,唔好玩手機外,其他沒有晚上聯絡同學。

迎新校長,學校多處裝修中,環境應會有不少改善

童軍係我哋多人參加ECA,之外機械人、英文辯論,都有些口牌。當然唔係年年有大獎,好睇一年年情況,球類唔太差,但又未到DGS、喇沙水準。不竟迦密沒有特別花心思開闢特異功能入學機制。

cloudcloudrobot 發表於 23-3-23 19:44
煩什麼?我最喜歡佢唔畀學生帶電話回校,校長講過放左學,搭緊車都希望學生望吓出面風景,都唔好玩住部電 ...

真係唔俾帶電話返學?學生無異議嗎?

angelacms 發表於 23-3-29 23:56
申利:係高中用家。我哋好運遇到好多好老師。迦密的學生一向比較靜+純+學術型,不過可能前二、三年冇面試, ...

用家,可以分享下留級機制嗎?是否主課唔合格會留級?

LeeCC 發表於 23-3-30 07:07

我所知係唔可以帶,升中簡介會都有講

學生都應該一早知呢,唔喜歡可以揀華英旅港吧

LeeCC 發表於 23-3-30 07:07

我聽info day係話可以同學校申請的, 不過唔多人申請。
我反而覺得如果返學路途遙遠,小朋友帶電話係令家長安心,可以搵到小朋友。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊