用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 升中三插班韓國國際學校
樓主: Lsfjoey
go

[中學] 升中三插班韓國國際學校   [複製鏈接]

Erminator 發表於 23-5-20 22:04
其實如果用band1-3果套放係全港IS,呢間算唔算係band 2c-3a?
這樣比較唔喺咁理想!,KIS這兩年AL成續大躍進,有同學取得4A*入HKU, 亦有同學入CU & HKUST,當然考唔亦有人在。

Erminator 發表於 23-5-20 22:04
其實如果用band1-3果套放係全港IS,呢間算唔算係band 2c-3a?

KIS IGCSE 共取 40 x A*-A
名單上4人合計取 22 x A*-A (55%)
AL名單上5人取ABB(DSE 554^)或更佳
前列學生表現相對較佳
DSE考生獲三大聯招取錄約屬B1B水平

^ 據 UCAS 2017 Tariff

AS/A LEVEL Students
4 x A* - HKU
A*AB - CUHK
AAB - HKU
ABB - HKU
AAB - UCL

IGCSE
Overall we had 40 x A

We had three students who each had 6 x A

5 x A and 1 x A*and 1 x B
4 x A* 2 x A and 1 x B
3 x A and 3 x A*and 2 x B
4 x A and 1 x B

https://www.kis.edu.hk/is/curriculum_exam_results.asp

smartsboy 發表於 23-5-22 00:42
這樣比較唔喺咁理想!,KIS這兩年AL成續大躍進,有同學取得4A*入HKU, 亦有同學入CU & HKUST,當然考唔亦有 ...
其實都明白用LS banding唔係太Apple to Apple, 不過自己個人觀察學校用個別幾位成功考入本地大學學生做highlight同普遍band2學校做法差唔多,所以先咁做對比。作為家長,最關心自己子女如果不是那幾位同學,會係什麼outcome。有時候整體學習氣氛比個別成績出衆同學更重要,亦是為什麼有啲學校一直比較受歡迎

回覆 Erminator 的帖子

KIS 成績雖然麻麻, 但學費確實平宜, 與invictus 一樣。

對於不求有神科學位, 只求入到香港任何一間大學來說, 確實是極佳之選!

heidya    發表於 23-5-31 10:14

Goodluck2022 發表於 23-5-27 22:34

KIS 成績雖然麻麻, 但學費確實平宜, 與invictus 一樣。
呢個我都同意,至少KIS係東區孖寶中始終比較好

有一個英語環境及升讀大學機會,已經好好!

回覆 Goodluck2022 的帖子

這個我也同意,KIS可提供孩子一個重生的機會

學費平, 中三成績麻麻都入到, 可用外國成績入大學。
依d 係selling points .

Pika2022 發表於 23-5-6 23:06
Please PM

我小朋友都成功考到插班.. 請問可唔可以PM埋我?Thanks

Goodluck2022 發表於 23-6-6 13:31

學費平, 中三成績麻麻都入到, 可用外國成績入大學。
你好, 想請問你有冇提交原有學校REFERENCE LETTER?

發表於 5 天前 |只看該作者
回覆 apple82 的帖子

Written test 內容大概是什麼
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊