用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NAIS及Stamford American 中學,請問有冇用家可以分享一 ...
發新帖回覆
go

[中學] NAIS及Stamford American 中學,請問有冇用家可以分享一下? [複製鏈接]

小朋友英文和數理好,十分喜歡科學,有些情緒問題,希望能入讀老師關愛、有counselling support的學校。

兩間學校都比較新,想請用家分享一下學校情況,感謝
   0    0    1    0

crystalupala 發表於 23-3-22 21:31
小朋友英文和數理好,十分喜歡科學,有些情緒問題,希望能入讀老師關愛、有counselling support的學校。

...
你想知邊方面?學術?課程?課外活動?

回覆 ckmammy 的帖子

你好, 想知道老師團隊如何, 高中課程科目多嗎?

STEM  programme  如何?

我不知道IB是否適合孩子, 所以也在看如不選IB,其他出路如何, 例如Stamford的high school diploma

crystalupala 發表於 23-4-4 13:41
回覆 ckmammy 的帖子

你好, 想知道老師團隊如何, 高中課程科目多嗎?
Stamford 高中 G9/G10 要讀9科。 英,數,science, Humanities, 自選兩科音樂藝術, 普通話或西班牙文,PE, STEM。 如果唔想讀 full IB dp, 可以讀 high school diploma 或者 IB courses。另外有 Cornerstone program, 每年自選 2個 project, 可以參考學學校網頁有更詳盡資料。 STEM 課程會cover coding, 例如 Python, Java, 但唔會教得好深入,亦需要用電腦 software 做 project。高中老師要求比較高,所有功課測驗要近乎完美/滿分先可以攞最高分 (7分 scale)。

回覆樓主:

搭單請教,NAIS果10萬CAPITAL FEE,如果讀左1年退學係咪無得partially refund?

ganggang 發表於 23-6-12 21:25
搭單請教,NAIS果10萬CAPITAL FEE,如果讀左1年退學係咪無得partially refund?

應該冇,你有冇問admission?

Stamford 冇愛心,我會揀NAIS我大仔NAIS,細仔Stamford

Rr123456 發表於 23-11-29 18:38
Stamford 冇愛心,我會揀NAIS我大仔NAIS,細仔Stamford

可以講下點冇愛心嗎

Rr123456 發表於 23-11-29 18:38

我亦有此煩惱,雖然只係面試中,stamford 課程看似吸引有Robotics, stems, 只是校舍較細

NAIS 感覺課程非常紮實,我見家長評語亦不錯

可以分多些兩間學校的優點及缺點嗎?

主要係班主任,遇到唔好個喎,好唔開心

Rr123456 發表於 23-12-6 21:24
主要係班主任,遇到唔好個喎,好唔開心

請問有冇改善到?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊