用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問銘基DSE成績
go

請問銘基DSE成績

請問銘基DSE成績如何? 係Band 1B/1C/2A?

Eunicewyf 發表於 23-3-22 17:51
請問銘基DSE成績如何? 係Band 1B/1C/2A?

銘基2022年文憑試成績
------------------------------------------------------
考生 110人
整體2+ 98.83%

最佳科目
數學4+ 60.9%
M1 4+ 60.0%
M2 4+ 69.2%

物理4+ 71.0%
化學4+ 80.6%
生物4+ 71.4%

2020 | 2021 | 2022
------------------------------------------------------
數學3+ 77.0% | 81.4% | 90%

物理3+ 89.7% | 81.3% | 100%
化學3+ 89.5% | 94.7% | 100%
生物3+ 81.8% | 90.0% | 100%

回覆 Poyau 的帖子

Thanks a lot.

Poyau 發表於 23-3-22 20:24
銘基2022年文憑試成績
考生 110人
請問中英文成績如何? 我見有網頁話入大學率有39%。
我仔英普小學,呈1,2屬band 1A, 呈3大部份科都派左成績,估計都會係Band 1A ,請教一下跨區甲二有無機會?

Eunicewyf 發表於 23-3-22 22:48
我仔英普小學,呈1,2屬band 1A, 呈3大部份科都派左成績 ...

冇理由1A想入銘基。

我仔英普小學,呈1,2屬band 1A, 呈3大部份科都派左成績 ...

請問在那網頁看到入大學率
銘基2022年中英數2+100%

點解會考慮用自行名額報銘基?

莫講話B1A,就算B1B生,坐定粒六.穩中無疑

Poyau 發表於 23-3-23 03:00
請問在那網頁看到入大學率
銘基2022年中英數2+100%
我在學校網頁找到的,不過是2021年,入3大是39%

https://www.cccmkc.edu.hk/sites/default/files/files/cccmkc_school_profile_2122_0.pdf

回覆 tkinwong 的帖子

阿仔面試唔叻,直資無offer,自行都好危,之前有師兄/姐入銘基,諗住大少少機會。

medicine 發表於 23-3-23 06:04

仔面試問中文打定輸數就算Band 2A面試,我都有d驚。

回覆 Eunicewyf 的帖子

1A基本銘基自行成功了

Eunicewyf 發表於 23-3-23 10:03
我在學校網頁找到的,不過是2021年,入3大是39%

https://www.cccmkc.edu.hk/sites/default/files/files/cc ...

嗰個好似係有offer當中佔39%係三大,而唔係佔整體考生嘅39%喎。
當個好爸爸

樓主應該唔係自行銘基,只係話甲二。
銘基應該算KL1/KL2邊沿人的熱間之一,甲二機會細。

但本身係邊區,B1乙部無更好的選擇? 定係銘基有特別吸的地方?

樓主自己有無實地睇過環境?還是只係有師兄入左,就跟住揀?

medicine 發表於 23-3-23 06:04

medicine, 連B1A學生都想入銘基,銘基仲唔算係B1學校?所以太子道協和係有54% band1%嘅

DD仔 發表於 23-3-23 11:41
medicine, 連B1A學生都想入銘基,銘基仲唔算係B1學校?所以太子道協和係有54% band1%嘅
...
曾經聽過有1A好想入,原因係住對面,5分鐘到校門,唔洗咁早起身,又唔洗搭車,佢連伊中都話遠

LeeCC 發表於 23-3-23 11:52
曾經聽過有1A好想入,原因係住對面,5分鐘到校門,唔洗咁早起身,又唔洗搭車,佢連伊中都話遠 ...

呢一個類型嘅B1A學生最適合homeschooling

LeeCC    發表於 23-3-23 11:58

DD仔 發表於 23-3-23 11:41
...
揾一個半個特例來當大概率事件?

咁樣講,將軍澳官立中學豈不是B1A?原因是出了個DSE狀元?

medicine 發表於 23-3-23 12:04
揾一個半個特例來當大概率事件?

咁樣講,將軍澳官立中學豈不是B1A?原因是出了個DSE狀元?

換言之,你始終認為銘基係一間B2A英中?將軍澳官立中學都係一間B2A英中。
係英中但只係B2A, 係好難得嘅。
循道調轉,係一間B1C嘅落車中中。

DD仔 發表於 23-3-23 12:12
換言之,你始終認為銘基係一間B2A英中?將軍澳官立中學都係一間B2A英中。
係英中但只係B2A, 係好難得嘅。
...
你又遺漏左啲野.
並非穩B1=/=B2A.正如之前問過,又如何界定B1和B2A?即可以是邊緣.英中,只需滿足top4成的學生佔85%即可.大家都不知道入學成績,但DSE似乎強差人意.如果咁樣的DSE成績,入學時又全B1的話,那麽這間學校還需要爭住入讀?但如果僅僅是一半甚至不足一半B1生,餘下的B2A超過85%是top4成僅僅保住不落車,那麽,卻可以接受.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊