用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vsSMCC
樓主: 阿淇仔
go

上智vsSMCC

SMCC(聖瑪利)WYHK(香港華仁)福建中學(FSS)三校報告DSE解讀與猜想

第31個以後的回覆,睇下錯係邊先.

小學數學都未計算準確尼,想做藝術統計

TAIOU4 發表於 23-3-23 17:23
一個半個向上流
但另外o個幾十個移晒民?
裡面讀緊 / 高年班一定知少少
這個問題問得好.
樓上有對比.是否意味著乜尼?

medicine 發表於 23-3-23 18:01
這個問題問得好.
樓上有對比.是否意味著乜尼?
有人Mon住尼度

medicine 發表於 23-3-23 17:58
SMCC(聖瑪利)WYHK(香港華仁)福建中學(FSS)三校報告DSE解讀與猜想

第31個以後的回覆,睇下錯係邊先.
你说我错,那我就小学未毕业好了。总之谢谢您贴出旧贴,分享给大家。

可以向上流,亦可以讀唔掂轉校

SMCC是間好學校。DGS每年兩次招收插班生,每次每級都有大概10+。平常心看待學生的正常流動

SMCC作為一間傳統名女校,校風嚴謹成績好,真係無乜可以挑剔,九龍區津校係得佢同MCS可以比較,各有支持者
學生流動性大係移民啫,大環境係咁

見到SMCC就知道入嚟睇吓M先生點樣出盡力批鬥一間難得有教無類嘅學校

kellycc66    發表於 23-3-24 09:13

SMCC 收曬所有自己小學及天神嘅學生,唔似其他直資只收精英,呢樣野已經難能可貴,唔可能要求佢哋有非常卓越嘅公開考試成績,但自有DSE以來亦出咗幾個狀元。呢樣野MCS 亦都比下去。

kt1 發表於 23-3-24 08:49
SMCC 收曬所有自己小學及天神嘅學生,唔似其他直資只收精英,呢樣野已經難能可貴,唔可能要求佢哋有非常卓 ...

佢地眼SMCC有人走,唔駛問一定係學校勸退。你話唔係,你一定係家長/校友/學校員工!
轉去DG,小貓兩三隻,講嚟無謂。
公開試成績,只向現讀家長/同學交代=黑箱作業
間學校有心「去蕪存菁」,點會矢志做一條龍?

lyfox 發表於 23-3-23 13:19
SMCC 我女21年入學全年級19X人,到22年升中二剩下17X,這次中二下剩下15X.... ...

人數少了, 不是更好嗎?

olddream 發表於 23-3-23 19:18
SMCC是間好學校。DGS每年兩次招收插班生,每次每級都有大概10+。平常心看待學生的正常流動
...

無咁誇張,可能十幾個報考,收每間每次一兩個。

一個相熟朋友的女讀SMCC, 小學升中學, 長期考尾2,3,  一直都冇勸退佢喎

naicha 發表於 23-3-27 15:57
一個相熟朋友的女讀SMCC, 小學升中學, 長期考尾2,3,  一直都冇勸退佢喎

每間學校都會有考级頭及包尾啦!

bananaGi 發表於 23-3-27 12:34
人數少了, 不是更好嗎?

也是,但代价就是天天12点睡觉以及很少有玩乐时间。
但我之前开贴也说过,我个人(不客观,不全面,以及不负责任)的感觉:
我女学习压力很大(对比小学)
课堂个别老师似乎强调成绩但不太用心
作业量非常多
大部分要靠自学或者补习但好处:
大部分同学性格都非常好
女班学习气氛很浓
英语话剧真的很棒
学校风气严谨(如果也算优点的话)
Again,以上只是个人感觉。

lyfox 發表於 23-3-27 17:11
也是,但代价就是天天12点睡觉以及很少有玩乐时间。
但我之前开贴也说过,我个人(不客观,不全面,以及不 ...

初中已經要承受咁大嘅學習壓力,係咪普遍風氣都係咁?

回覆 lyfox 的帖子

認同
-讀書氣氛好濃厚,日日攞住本書刨日日補習嘅大有人在
-睇書風氣算好好,有啲真係可以書不離手日日睇小說
-部份老師鼓勵收心養性讀書,唔鼓勵玩活動,有別於其他學校要求/鼓勵 “多玩活動發掘其他優點”
-作業量同測驗量好多,而且排山倒海,好多功課都係即日完成第二日交,homework block-off 都係有名無實多
-又神奇在好多人都可以準時交得出高水準功課,測驗成績合格
-其他地區學校可能肯擺心機讀書交齊功課已經考頭一半,但呢度只係 “基本”,大把人玩得又讀得,你恨不得
-對弱學生/SEN 支援真係唔覺眼,可能 NCS 嘅支援仲多(但其實都唔係多...)
-情緒支援都麻麻唔算多。應該唔少都出現情緒問題但收收埋埋,班主任唔多知,除非係好嚴重出事嗰隻。
-訓練到一批體力同意志好捱得又樸素嘅學生
-學生性格純品,冇大奸大惡,操行 C+ 頂多係因為懶散唔做嘢又多遲到。呢啲其他學校可能操行係 B/B-
-操行同成績或多或少有掛鉤
-唔多覺有 “校外提升能力機會”,即係有啲學校會跟成績每班揀該科人才畀錢 train, e.g. public speaking,學校冇,有嘅話可能都係老師自己 train 少少。
-畀學生機會接觸英文算係好多,識其他領域嘅詞彙嘅機會高過好多學校
-英文話劇應該都係全香港數一數二

1998Ruby1998 發表於 23-3-28 00:00
回覆 lyfox 的帖子

認同

學校有student support team,情緒支援通常涉及私隱,做咗你唔會知
SEN數目雖然不多,但有專責主任跟進的

naicha 發表於 23-3-27 15:57

阿女同學仔由天神到SMCC,八年以來都係「名列前茅」(番鬼佬睇榜),唔止無勸退,而且仲係讀書無壓力果隻,由鶴園街過渡到繼續漫遊柯士甸道。

有錢,真係可以任性的。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊