用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學停辦
go

德雅小學停辦  

醒目開學勳章

https://www.hk01.com/article/879830?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

poonseelai    發表於 23-3-21 22:45

Mrs.Wong 發表於 23-3-21 22:29
https://www.hk01.com/article/879830?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

Sad

回覆樓主:

好傷感,其實入面的老師好好,好錫學生,升中支援我唔知算唔算多,但睇得出所有老師都真心幫學生和錫學生,如今搞到要停辦,真的好唔捨得

傷感!是一間有愛心,學術水平高的學校。

回覆 ShunCheongBaBa 的帖子

話雖如此, 家長拎完offer當back up 又唔讀, 學校難攪

德雅也算區内名校,怎麽突然就收生不足了

回覆 快樂火雞 的帖子

有可能都係睇完今年收生情況,再預測過幾年出生率越來越低先做出這個決定。德雅係好學校,但係好多人都只係set做保險線而已。

快樂火雞 發表於 23-3-22 09:05
德雅也算區内名校,怎麽突然就收生不足了
除非頂流,或者全英,否則傳統私立呢個時勢會越來越難生存。

德雅可惜,  相信之後幾年會有好多間2線私校倒閉..........

回覆樓主:

可惜,女讀過2年既小學, 校舍雖然細舊但入到去感覺好舒服 有少少懷舊氣息,地理位置靜中帶旺。老師們都好好。

pwhr 發表於 23-3-22 08:53
回覆 ShunCheongBaBa 的帖子

話雖如此, 家長拎完offer當back up 又唔讀, 學校難攪

仲有不停插去第二間呢!年年車輪轉,就算一線都好難搞

以前邊會好似而家咁,插班一次不止仲要插完又插。

二線私校係難生存,佢哋點convince到家長俾咁多學費,有乜好過津校?津校都有愛心學校。當年我入去德雅見到校園咁細,申請都未交就出返來。

可惜而家的家長唔睇你辦得幾好, 最緊要入到好中學. 肯比錢的揀入三私, 想穩陣的讀直龍, 叻既考神津! 我識有小朋友讀德雅, 英文好又有禮貌, 高小時, 都轉左去直龍. 但德雅派位唔算突出, 仲要比學費, 好難受歡迎. 最後, 當大家都只揀某種學校,可以選擇的學校只會越來越少.

醒目開學勳章 王國長老

呢間雖然一直唔係熱門,但一直有人讚佢教得有heart,可惜,學校要生存都係要「求分數」

如果私校backup呢條路冇左, 會唔會將來升小呢個遊戲仲難玩左呢?

沒想到卒記還在,德雅先倒下了。
看看聖約瑟,聖類斯這種能不能熬過這個寒冬

快樂火雞 發表於 23-3-22 15:29
沒想到卒記還在,德雅先倒下了。
看看聖約瑟,聖類斯這種能不能熬過這個寒冬 ...
晌隔黎街另一間學校都應該頭痛緊, 又係行埋同一個路線, 處境應該大同小異

醒目開學勳章

德雅的學術水平未必好出色,但就我所見,佢哋嘅學生都好乖,相信學校着重德育的培養。

hkhk8888 發表於 23-3-22 15:38
晌隔黎街另一間學校都應該頭痛緊, 又係行埋同一個路線, 處境應該大同小異 ...
個人覺得好幾間二線私小都危 啓* 禮* 聖*。

kirstyau 發表於 23-3-22 16:58
個人覺得好幾間二線私小都危 啓* 禮* 聖*。

我仔當年都係因為有其中一間既offer, 先放膽去大抽獎

如果冇左佢地, 我諗好多家長要由1月晚晚擔心到冇覺好訓到6月