用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 到底選擇做雞頭好定鳳尾好?
樓主: 芙蓉BB
go

到底選擇做雞頭好定鳳尾好?  

入咗雞群唔一定做到雞頭,入咗鳳群又唔一定係做鳳尾。

芙蓉BB 發表於 23-3-21 17:58

我個人都心儀滙基多d, 希望佢可以跟得上,而且我覺得直資資 ...
匯基你未有offer 的?

HK-MAN 發表於 23-3-21 19:02
匯基你未有offer 的?

未呀~仲等緊

Poyau 發表於 23-3-21 15:14
直資 滙基KE? B1C生應無問題
B1c係有機會收,b2a生會收嗎?

芙蓉BB 發表於 23-3-21 19:03
未呀~仲等緊
未必如願喎,1C生真係未必收。希望多啲叻人放位,留返比你哋有誠意讀既人啦。

回覆樓主:

但朋友匯基1B暫未有offer

小時了了 發表於 23-3-21 17:01
您好新界街坊! 以下是來自街坊C9的我真心話:
如果有幸匯基(東九)取錄您孩子,懇請大膽接受,“不要怕,只 ...

匯基可以讀IAL,一定比另兩間多一點好處

芙蓉BB 發表於 23-3-21 19:03
未呀~仲等緊

如果有幸有匯offer, 肯定要take,原因是

1. 匯是有名的好學校,不单只聽聞教學好,學生支援也是非常好,加上收得,學生品行也是好的(朋輩影響十分重要,特別係中學楷段)
2. 不要小看小朋友,今日b2, 特然醒覺讀書而成绩大进既case多到講都講唔晒,父母可做的是為他/她選一所學習氣氛好的學校

若係男仔,升中後潛力好大,理應看高一線。

回覆樓主:

揀1B

有時入到雞羣,係雞羣中做雞頭都唔容易,但入到鳳羣又唔一定做鳳尾既,有人可以遇強越強,有人遇弱變弱!

ekhc    發表於 23-3-29 16:09

回覆樓主:

相差咁遠,去咗band 1先

我覺得首先要看小朋友喜歡哪一所學校,在自己喜歡的學校讀書,事半功倍。
所謂banding,也不過是街坊之間的評定。
另外,試著想一想,一個band2A的有教學經驗有heart的老師教,和在一個band1C,由不怎麽有經驗有只是爲了打一份工的老師教,哪個獲益良多?
小朋友的成長,充滿不同的機遇和變化。有時候真的會遇強愈強,那就會更努力的學習,當然,有時候會把別人強作爲自己理應弱的藉口,完全放棄,也是有可能。這就需要家長在旁協調了。

芙蓉BB 發表於 23-3-21 14:59
講下背景資料小朋友喺二線小學,banding 約 1C, 佢自己心儀左間2A微調英中,去完開放日就話好鍾意,要簡自 ...
去2A讀,如果之後發現唔合適再轉翻來。

馬鞍山點返匯基?

tkinwong 發表於 23-3-22 22:13
馬鞍山點返匯基?

89D如果由馬鞍山中心上,經大老山隧道去彩虹轉車站都係20分鐘多d車程,再轉91號坐10分鐘左右到順利,順利行過去好近。

問題係雞頭或鳳尾,唔係vs問題,問題本身無固定答案,要視乎能力和心態意志,有學習能力而又能承受壓力嘅就建議去做鳳尾,可能越戰越勇。否則要靠死讀死背嘅建議去做雞頭,自信多啲,讀書都得心應手啲,我個小朋友就適合後者。

關鍵是邊間有offer,假設兩間都有,選直資1B需要考虑嗎?

天外之人 發表於 23-3-21 16:41
家長先唔好受教育制度下定性既BANDING來選學校,小朋友真正有幾多斤兩,家長自己心裡有數,多間學校比小朋友選 ...

AndreaLaaa 發表於 23-3-22 10:02
有時入到雞羣,係雞羣中做雞頭都唔容易,但入到鳳羣又唔一定做鳳尾既,有人可以遇強越強,有人遇弱變弱!
...
認同呀!我朋友個仔正正係咁,當年成績係band 1B~C,老師叫佢幫阿仔選band 1學校,點知阿仔想同fd一齊讀,所以選左band 2a,仲話覺得如果自已降grade讀實無死啦!點知佢真係讀下讀下,遇弱變弱,佢中一、二真係keep住輕鬆考級頭,但去到中三就開始成績下滑,加上受朋輩影響。依家我朋友超後悔,但又無能為力。所以有得選,一定去band 1學校啦。