用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 到底選擇做雞頭好定鳳尾好?
go

到底選擇做雞頭好定鳳尾好?  

講下背景資料小朋友喺二線小學,banding 約 1C, 佢自己心儀左間2A微調英中,去完開放日就話好鍾意,要簡自一,另一間直資1B, 假設兩間都有offer應該點簡?   

直資1B,

2jkidsfather    發表於 23-3-21 16:02

芙蓉BB 發表於 23-3-21 14:59
講下背景資料小朋友喺二線小學,banding 約 1C, 佢自己心儀左間2A微調英中,去完開放日就話好鍾意,要簡自 ...

由佢決定啦,小朋友讀書,唔係你讀,你幫佢決定咗,到時讀得唔開心一定賴你

講下背景資料小朋友喺二線小學,banding 約 1C, 佢自己心儀左間2A微調英中,去完開放日就話好鍾意,要簡自 ...

直資 滙基KE? B1C生應無問題

請問2A微調英中是那間

我會揀一間同時有英文班同中文班,因為如果你個仔英文得自然入到英文班,但若然入咗中文班,第時英文有進步的話,都可以入番英文班,大部分通常都係直資先有純粹個人意見分享

Poyau 發表於 23-3-21 15:14
直資 滙基KE? B1C生應無問題

驚佢1C跟得辛苦,咁多1A1B生

Poyau 發表於 23-3-21 15:15
請問2A微調英中是那間

馬崇

芙蓉BB 發表於 23-3-21 15:19

1A生多數都放棄offer

回覆 芙蓉BB 的帖子

馬崇應該只有兩班英文班
大約係band2中
3322 少於一半

Happykidss 發表於 23-3-21 15:31
回覆 芙蓉BB 的帖子

馬崇應該五班只有兩班英文班

馬崇4班有2班英文班

芙蓉BB 發表於 23-3-21 15:20
馬崇

據3322/升大學比例 馬崇 B2B 水平
B1C生如無意外應該入到英文班

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874859&pid=49215341

你認為佢唔會進步嗎?

芙蓉BB 發表於 23-3-21 15:36
馬崇4班有2班英文班

馬崇雖有英文班 要考慮高中教學語言
理科除生物可選中或英 其他以英文教
文科歷史和地理只有中文班 無英文班

馬崇
高中(可選)以英文為教學語言
-----------------------------------------------
數學 PC(B) 經濟 企會財 資通

https://www.chsc.hk/ssp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=207

滙基KE 收生應該 1C > 1B > 1A

如果住馬鞍山的話,無謂去咁隔涉嘅地方,公共交通要45分鐘
揸車都唔掂,大老山隧道7:15開始塞車

家長先唔好受教育制度下定性既BANDING來選學校,小朋友真正有幾多斤兩,家長自己心裡有數,多間學校比小朋友選擇,二線小學唔代表小朋友能力差,更何況現今上網揾到好多資源,要學到野係要有心先得,若然攪到冇心讀,比你入到最好中學都冇用.

您好新界街坊! 以下是來自街坊C9的我真心話:
如果有幸匯基(東九)取錄您孩子,懇請大膽接受,“不要怕,只要信”。校內除了B1A及B,仲有真係不少B1C學術平平無奇平凡學生,我孩子便是其中一員,而成績平庸學生,在匯基(東九)校園生活多姿多采因為學校好多活動不是用成績去評定/選/限制學生参加。

香港中學嘅學生大家最终目標都係 DSE. 無論匯基(東九)抑或馬崇學生都係以DSE 課程教授,學生跟唔跟得辛苦纯粹孩子願意放係學習時間、補習及自己嘅努力,匯基(東九)已經唔出名催谷的

無論最後结果,願您孩子中學生活滿有祝福,有美好的6年中學生活

ekhc    發表於 23-3-29 16:07
vanillara    發表於 23-3-21 18:46
天外之人    發表於 23-3-21 17:42

小時了了 發表於 23-3-21 17:01
如果有幸匯基(東九)取錄您孩子,懇請大膽接受,“不要怕,只 ...
我都算係新界街坊,的確入邊一間香港中學,學生大家最终目標都係 DSE.(當然唔計直資考其他國家考試制式及國際學校嗰啲),所以雞頭又好鳳尾又好,能好好享受6年中學生活就不錯,有能力便繼續仲有大學之路,當然入唔到都仲有其他既路選擇.

小時了了 發表於 23-3-21 17:01
如果有幸匯基(東九)取錄您孩子,懇請大膽接受,“不要怕,只 ...

我個人都心儀滙基多d, 希望佢可以跟得上,而且我覺得直資資源豐富好多,多活動比佢好好享受校園生活。。

不過以我仔成績可能到3月31後先有機會收到佢,到時得好少時間決定所以問定先