用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Delete
go

[美國] Delete [複製鏈接]

Deleted
   6    0    0    0

ustvct 發表於 23-3-21 13:55
請教下,本身係香港讀緊所謂名校直資小學,目標是之後去英美讀大學(更偏向去美國),是不是中學或者高中就 ...

香港應用科技研究院的CEO Denis Yip之前寫過一本書,講他的一對仔女如何考入長春藤大學,你可以參考。他們選擇在中學過去美國唸有名的寄宿學校,最後兩位孩子也如願以償,一個進Cornell, 一個入Columbia.

這本書藉得一讀在於葉成輝與太太真是一擔心機放在教養子女身上,他毫不吝嗇分享所知所想。但他也說:要讓子女揀選自己的路。

不用過早、過份安排,子女是否有「書緣」還要好好參詳,冷不防原來喜歡走其他路,這又如何?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實初中/高中,甚至考完DSE先過去都可以,只係你家庭教育理念 (e.g. 學習中文學到幾多?),資源、孩子成熟度、個人取向問題 (e.g. 唔想咁早離開屋企)

但升美國大學會比英國更早預備Personal statement 需要嘅學習經歷 (英國已公佈取消PS)

不過,我估大學前2-3年去美國讀會比考完DSE先過去好
恐龍家

Radiomama 發表於 23-3-21 16:16
香港應用科技研究院的CEO Denis Yip之前寫過一本書,講他的一對仔女如何考入長春藤大學,你可以參考。他們 ...

感謝您非常用心的建議!

小曳人 發表於 23-3-21 19:49
其實初中/高中,甚至考完DSE先過去都可以,只係你家庭教育理念 (e.g. 學習中文學到幾多?),資源、孩子成熟 ...

多謝分享!初為人父什麼也不懂,所以希望了解多d。

除非過去美國讀初中,否則覺得留在香港讀完高中再考美國大學會比較好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

ustvct 發表於 23-3-21 20:00
多謝分享!初為人父什麼也不懂,所以希望了解多d。

有機會,去聽下升學顧問服務嘅講座,了解一下美國頂尖大學點揀人,然後boarding school 提供點樣嘅升學輔導服務,响HK嘅升學顧問服務又係d乜
你會了解到大學要求係點,唔同嘅服務 (包括boarding school) 做緊d乜去幫小朋友

恐龍家

如果會同時考慮香港的大學,可以一邊讀香港高中,然後考DSE/IB+英/美國大學,再比較一下各大學offer再作決定,當然孩子要做好心理準備,因為要應付幾種不同考試會非常辛苦。

barque 發表於 23-3-21 20:05
除非過去美國讀初中,否則覺得留在香港讀完高中再考美國大學會比較好。
...

如果孩子過去讀初中,大人是否都要一起過去比較好,畢竟十幾歲又係反叛期,大人唔係身邊去到分分鐘學人食草

小曳人 發表於 23-3-21 21:59
有機會,去聽下升學顧問服務嘅講座,了解一下美國頂尖大學點揀人,然後boarding school 提供點樣嘅升學輔 ...

這又係一個好建議!

ustvct 發表於 23-3-22 08:13
如果孩子過去讀初中,大人是否都要一起過去比較好,畢竟十幾歲又係反叛期,大人唔係身邊去到分分鐘學人食 ...
如果錢唔太係問題,咁英國同美國嘅寄宿中學都係Y9開始嘅。英國寄宿學校senior school由Y9-Y13,足13歲入學。美國嘅senior high school由Y9-Y12,14歲到入學。

無論英國嘅寄宿中學,或者美國嘅寄宿中學(特別係top啲嗰批)都非常熟悉入當地大學嘅準備功夫,亦有專業嘅careers's office去個別幫學生。大學亦好清楚呢啲學校出嚟嘅學生係品質保證。雖然冇話實得,但係起碼唔使茫無頭緒。

讀得寄宿學校,點都有啲規管,唔會公然周圍「隊」嘢。不過最好最嚴緊嘅學校都會有壞分子,比例好少咁啦。英國寄宿學校可能access to毒品難少少,美國就可能輕輕多啲。但係啲寄宿學校收每個家長成五六十萬一年,佢哋都驚嚇走啲「客」,所以點都捉得緊啲。

beastiebistro 發表於 23-3-22 08:39
如果錢唔太係問題,咁英國同美國嘅寄宿中學都係Y9開始嘅。英國寄宿學校senior school由Y9-Y13,足13歲入學 ...
美國最top嗰啲boarding schools學費固然唔平,但可能仲難入過好多好大學,我就覺得不如留返啲錢同心機去考大學。

ckh689 發表於 23-3-22 09:38
美國最top嗰啲boarding schools學費固然唔平,但可能仲難入過好多好大學,我就覺得不如留返啲錢同心機去考 ...
都係㗎

ckh689    發表於 23-3-22 10:09

回覆 ckh689 的帖子

點解仲難入過最top噶大學?請教

ustvct 發表於 23-3-22 09:45

因為極度selective。

回覆 beastiebistro 的帖子

甘英國噶boarding school都一樣?

ustvct 發表於 23-3-22 09:45

隨手搵搵俾你參考吓:
https://www.splashlearn.com/blog/best-boarding-schools-in-the-usa/

補充多句:如果上面嘅資料準確,呢啲top schools’ average SAT score真係好average,未必夠分入名校。

ustvct 發表於 23-3-22 09:59
回覆 beastiebistro 的帖子

甘英國噶boarding school都一樣?
最top嗰啲當然一樣咁competitive,但係有冇咁competitive嘅二線學校(可能呢啲整體「治安」會好過美國二線中學少少)。

Andover基本上係穩佔各US top boarding schools排名三甲,都唔係個個學生入名校,唔好忘記佢哋嘅學生入學前已經經過嚴格篩選。

Class 2022 Profile

ckh689 發表於 23-3-22 10:32
Andover基本上係穩佔各US top boarding schools排名三甲,都唔係個個學生入名校,唔好忘記佢哋嘅學生入學前 ...
我個妹正係Philips Andover畢業生,佢個仔而家都讀緊,所以我對美國寄宿中學都略知一二。
‹ 上一主題|下一主題