用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Delete
樓主: ustvct
go

[美國] Delete [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 23-3-22 10:38
我個妹正係Philips Andover畢業生,佢個仔而家都讀緊,所以我對美國寄宿中學都略知一二。 ...
弊傢伙 ,六合彩又冇咁容易中。

beastiebistro    發表於 23-3-22 10:47

補吓鑊先,其實2022都有12個入Harvard,8個入MIT,14個入Yale,未計其他Ivies,呢班學生SAT應該好高分,但如果學校SAT average唔係咁高分,即係俾其他同屆學生拉低,成績強弱懸殊。

ckh689 發表於 23-3-22 10:52
補吓鑊先,其實2022都有12個入Harvard,8個入MIT,14個入Yale,呢啲學生SAT應該好高分,如果SAT average唔係 ...
唔使補鑊,事實就係事實。不過老實講有十個八個入到Harvard已經係非一般學校喇...
我妹當年畢業係先入Wellesly,後再轉入Harvard。

ckh689    發表於 23-3-22 10:58

補吓鑊先,其實2022都有12個入Harvard,8個入MIT,14個入Yale,未計其他Ivies,呢班學生SAT應該好高分,但 ...

俾得起錢又入到Andover嘅,有好多都係Legacy學生(即係老竇老母係Andover畢業生),佢哋都同時係Ivy League或者其他名大學畢業生。所以入返老竇老母大學有分加,SAT高唔高分反而唔重要...

beastiebistro 發表於 23-3-22 11:04
俾得起錢又入到Andover嘅,有好多都係Legacy學生(即係老竇老母係Andover畢業生),佢哋都同時係Ivy League ...
都係嘅,忘記咗有legacy 呢個factor。

beastiebistro    發表於 23-3-22 11:22

小曳人 發表於 23-3-21 19:49
其實初中/高中,甚至考完DSE先過去都可以,只係你家庭教育理念 (e.g. 學習中文學到幾多?),資源、孩子成熟 ...

想請教PS取消後聽聞好似會有6條standard questions要答,咁其實同PS係唔係都只係換湯唔換藥,我地都要預備差唔多嘅野呀?

回覆樓主:

想問吓現在係香港考IGCSE有無 Eng as 1st language 考㗎?如果無,係香港報英國大學時係唔係仲係好似以前咁要考咗IELTS先得呢?

sp3014 發表於 23-3-22 11:24
想請教PS取消後聽聞好似會有6條standard questions要答,咁其實同PS係唔係都只係換湯唔換藥,我地都要預備 ...
應該就未出詳細改革資料,我睇過有報導話啲問題要變multiple choice添。睇定啲係咪真係轉,點轉法先啦。

回覆 beastiebistro 的帖子

加分噶遊戲係點玩噶?使唔使啊爸啊媽捐錢比學校先有得加分?

回覆 sp3014 的帖子

如果本身學校是英文中學,去英美讀大學都要考IELTS/TOEFL?

ustvct 發表於 23-3-22 11:52

加分噶遊戲係點玩噶?使唔使啊爸啊媽捐錢比學校先有得加分? ...
捐錢就梗係有分加啦,不過唔係一般常人可以負擔嘅金額囉。冇返八位數字美金都唔使諗...
如果到時中美關係仲係咁緊張,你「中國香港」報可能減分添... 最近好似有德州議員倡議唔俾中國人入讀德州嘅大學...

ustvct 發表於 23-3-22 11:54

如果本身學校是英文中學,去英美讀大學都要考IELTS/TOEFL? ...
美國未必使,英國一定要。

ustvct 發表於 23-3-22 11:54

如果本身學校是英文中學,去英美讀大學都要考IELTS/TOEFL? ...

英文中學應該係無關係的,係主要睇你考嘅公開試係考咩同攞咩grade。美國唔清楚,一般英國大學要DSE英文再跟IELTS(一般要6或以上,出名的要7或以上)

以前香港有IGCSE eng as 2nd language考,我記得通常無B就要有IELTS,所以想問吓現在香港情況是否仍然是這樣?,同埋想update吓現在香港的IGCSE 有無 eng as 1st language 呢?

sp3014 發表於 23-3-22 12:10
英文中學應該係無關係的,係主要睇你考嘅公開試係考咩同攞咩grade。美國唔清楚,一般英國大學要DSE英文再 ...
我諗你真係要逐間心儀嘅大學check 清楚。唔係間間大學都接受iGCSE英文,無論你係1st定係2nd Language(in fact唔接受嘅多)

補吓鑊先,其實2022都有12個入Harvard,8個入MIT,14個入Yale,未計其他Ivies,呢班學生SAT應該好高分,但 ...

這樣級數的Boarding School唔容易考入,入面好多都係非-般的家庭。認識有兩個朋友的小孩子在這一類型嘅學校讀書, 校內成績頂級。雖然學校每年加埋有近20人考入HYPSM, 但係競爭非常之激烈。後來2個小孩子順利考到T10大學。

玩甘大。。。讀書都要睇埋家國情懷

回覆 barque 的帖子

家庭非一般係咩意思,有米?

ustvct 發表於 23-3-22 16:04

玩甘大。。。讀書都要睇埋家國情懷
冇法啦,唔係平常人控制到。
解釋多少少,求先講嘅加分有幾種:
1. 家長係該大學畢業生(我原先個post, Legacy嘅意思)
2. 家長捐獻(冇返十球八球美金都唔唔使試)
3. 係該學校運動隊需要嘅星級運動員(唔同學校有唔同focus或者需要)
4. 家長係國家元首
5. 學生自己中學已經搞咗盤賺錢嘅生意
6. 學生喺中學已經搞咗個國家級/國際性嘅NGO
7. 學生喺中學已經有研究成果,發表過論文

否則就同其他人一樣要廝殺戰場,成為嗰3%-5%嘅成功入讀人仕...(冇話唔得,呢度都有唔少家長有仔女入到...)

ustvct 發表於 23-3-22 16:05
回覆 barque 的帖子

家庭非一般係咩意思,有米?

我姪仔喺Andover啲同學咪係Fortune 500 CEO啲仔,議員啲仔呀,外國大使啲仔呀,名門望族啲仔呀咁囉...

其實呢樣先係入Andover嘅最大好處...

一個都無係米收得皮。。。以上係適用於Top 10/20 Uni? 定係Top 50都係甘玩啊。。。
‹ 上一主題|下一主題