用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 平均分幾多以上先係B1生?
go

平均分幾多以上先係B1生?  

雖然間間小學程度都未必一樣,但大概呢?

芙蓉BB 發表於 23-3-20 17:10

應該冇人答到你。

間間小學唔同程度,就算同一間小學都唔同情況,今年同舊年出卷唔同,同一年都可以唔同,呈一呈三出好深,呈二淺咁點知呢?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Band one 生唔多幾多關分數事,係睇間小學喎。話比你聽90分,有啲寶校得幾個band one生,90分都唔一定係架。不如你講下自己情況,擔心緊啲乜問題先啦!

gracelam 發表於 23-3-20 17:14
應該冇人答到你。

間間小學唔同程度,就算同一間小學都唔同情況,今年同舊年出卷唔同,同一年都可以唔同 ...
寶校出卷淺,等成績表好睇都大有學校在啦。

banding唔關小學俾嘅分事
pre-S1 attainment test約65分以上有band 1c,只供參考,每年每科也不同

你可以搵下你學校每年大約幾多%或人數既畢業生入B1中學,再用呢個名次做參考

覺得香港教育制度好崎形! 讀完6年自己的程度都係得個估字, 偏偏派位又要跟佢的排位, 但佢又唔比你知. 以前, 起碼, 自己知自己事, 考唔好都冇得怨. 難怪好多高官達人子女, 都出國留學

HK-MAN 發表於 23-3-20 17:17
Band one 生唔多幾多關分數事,係睇間小學喎。話比你聽90分,有啲寶校得幾個band one生,90分都唔一定係架 ...

某小學過去四年升中學校名單
只在2022年提及1間本區B1中學
大抽獎屬B1組別可能只有1人甚至無

LeeCC    發表於 23-3-20 19:32

Gud567567 發表於 23-3-20 18:07
覺得香港教育制度好崎形! 讀完6年自己的程度都係得個估字, 偏偏派位又要跟佢的排位, 但佢又唔比你知. 以前, ...
好耐以前有學能測驗都係鬧

應該重推小學會考,題目淺啲,寫唔到完整句子的人應該重讀或讀職業訓練課程

hiuching8 發表於 23-3-20 19:16
應該重推小學會考,題目淺啲,寫唔到完整句子的人應該重讀或讀職業訓練課程
...
返唔轉頭

回覆樓主:

其實今年已經算容易估,因為用緊2016,2018的成績去評估
即係有2019-2022三年的升中資料可以參考
以前單數年係最難估

Gud567567 發表於 23-3-20 18:07
覺得香港教育制度好崎形! 讀完6年自己的程度都係得個估字, 偏偏派位又要跟佢的排位, 但佢又唔比你知. 以前, ...

但係個崎形制度係果班人攪出來的。

求學不是求分數 求呈分排名保B1

醒目開學勳章 王國長老

hcpp 發表於 23-3-20 18:23

有人話,其實果個年代都唔係單憑學生本身學能測驗成績派位,都係有師兄/姐因素
只係果個年代資訊唔發達,家長又未必有學識去深入研究

Charlotte_mom 發表於 23-3-20 21:37
有人話,其實果個年代都唔係單憑學生本身學能測驗成績派位,都係有師兄/姐因素
只係果個年代資訊唔發達, ...

學能測驗成績調整各小學派位組別
當屆畢業生表現對該屆組別分佈有影響
即使有師兄/姐因為亦有自己份
現在當屆升中只受以往PS1成績影響

Charlotte_mom 發表於 23-3-20 21:37
只係果個年代資訊唔發達, ...

N年前好似聽過有以下呢個講法,但真係唔知啱唔啱,亦無從稽考:

學能測驗,如學校有 100 個學生考到 BAND 1 ,係計校內考試排名嗰 100人。即係如果你學能測驗係 BAND 1,但校內考試排 101,都會係 BAND 2。

真係唔知真定假......

B.B.BaBa 發表於 23-3-21 08:25
N年前好似聽過有以下呢個講法,但真係唔知啱唔啱,亦無從稽考:

學能測驗,如學校有 100 個學生考到 BAN ...

學能測驗只係同宜家pre S1功能差不多,同個人升中無關

不過d小學想你考好,就講d野嚇當年的學生和家長
仲要不停操卷

cluo79 發表於 23-3-21 08:43

學能測驗只係同宜家pre S1功能差不多,同個人升中無關
學能測驗唔可以話無關。學能測驗成績會影響當屆小學派位。

學能測驗係自己幫學校爭完校外位,再要自己校內試爭名次。

hcpp 發表於 23-3-20 18:23

升中試(1977或之前) --> 學能測驗 (1978~2000) --> 呈分試 (2001開始)

有興趣可以睇返維基有關升中試歷史
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%AD%B8%E6%A5%AD%E8%83%BD%E5%8A%9B%E6%B8%AC%E9%A9%97

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%91%88%E5%88%86%E8%A9%A6