用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 8月BB真的那麼輸蝕嗎?
go

8月BB真的那麼輸蝕嗎? [複製鏈接]

Target St Catherine, 學之園,劍嗚幼稚園。但很多人都說八月出世輸蝕,只是陪跑😫
請問機會真的那麼渺小?有什麼策略呢?
   0    0    0    0

回覆 QQ830mama 的帖子

學之園有個cut off day,我朋友個小朋友差一日,報唔到,無緣。
大B細B都要靠家長谷下,細B唔「只是陪跑」。

QQ830mama 發表於 23-3-20 15:39
Target St Catherine, 學之園,劍嗚幼稚園。但很多人都說八月出世輸蝕,只是陪跑😫
請問機會真的那 ...

我細女都係8月出世,哥哥讀緊st cat K3,st catN班都唔收返妹妹,但後來spn收左佢   而家老師都讚佢叻過啲同齡大B呀!加油呀媽媽

QQ830mama 發表於 23-3-20 15:39
請問機會真的那 ...

不用太介懷出生月份,金子去到邊都係金子。我個仔超細B in 學之園K都入到sec in.

謝謝大家,互勉

回覆 keikolau 的帖子

妹妹好叻喎請問媽咪育兒/準備心得?

我仔當年8月細b入學之園N 班, 全班最細
同班仲有3個8月寶寶

而家呢四個8月寶寶, 一個去了女拔, 一個男拔,一個smc, 一個宣道

加油媽媽!

我女都係8月出世,st cat PN收左,考小一時扣到2間名女津,宜家在其中一間名女津內全級top10

QQ830mama 發表於 23-3-20 17:40
回覆 keikolau 的帖子

妹妹好叻喎請問媽咪育兒/準備心得?

冇咩心得,我細女還有哥哥姐姐,所以多說話語言會發展得好啲,佢in st cat pn時係拍片,但當時太細個,得15個月,所以影片要求大部分都做唔到,只可以說是緣分

回覆 QQ830mama 的帖子

今年學之園好似都係開放全年出生0既小朋友報讀, 所以其實都係0甘競爭, 不過我記得學之園係都好後期先安排interview, 所以都0吾會話完全做0吾到學校要求. 同埋佢地0吾係同月份之間0既比較. 0吾會搵1月同8月比較. 不過都睇家長點配合同background.

樓主,如果你心儀以上名幼就唔好諗咁多,盡力去栽培小朋友,參考多啲唔同嘅片,諗下條片可以點拍好,pn唔得就k再試。除左名幼,又報埋龍幼,waiting嘅寫下信。你總會聽過唔少細b成功例子。

我相信呢兩三年考名幼龍幼會俾以前輕鬆啲。
加油
‹ 上一主題|下一主題