用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘某學校谷成績谷到年年有學生跳樓,大家小心D揀 ...
樓主: wongwongtak
go

觀塘某學校谷成績谷到年年有學生跳樓,大家小心D揀 [複製鏈接]

回覆樓主:

心理精神健康同埋親子關係幾時都比讀書重要。
人唔開心長期緊張壓力mode, 做狀元也枉然。
仔女叻,但對父母心生怨恨,又有何可喜呢?

天外之人    發表於 23-3-21 16:57
DD仔    發表於 23-3-21 10:42

jesswu 發表於 23-3-20 23:25
心理精神健康同埋親子關係幾時都比讀書重要。
人唔開心長期緊張壓力mode, 做狀元也枉然。
仔女叻,但對父母 ...
切身感受過呢類小朋友,負能量隨時都影響其他同學仔,還好自己孩子正能量足夠,所以喺所謂好既學校,唔代表心理好. 最恐怖係嗰啲所謂心理輔導老師,叫正常既同學自己多留意而已,若那些精神有問題學生,有暴力傾向發生時候就遠離,孩子一句問老師,我哋咩時候先知佢暴力傾向發生,之後就啞口無言.

DSE 四科必修逼死人不償命

回覆 woooiiii 的帖子

必修科肯定要比較好先可以面對大學更深既知識,如果夾硬讀上去仲痛苦及浪費更多時間.

行行出狀元,真係讀唔好,唔一定要走向大學之路就叫好,仲有好多路可以選擇,因應孩子自己喜好尋求其他方向發展,加上父母支持都可走出一片天. 學校要求谷學生,正常教育唔係應該以成績為單一目標,衹係現今既階級學校心態,學校冇學生又要被殺校,學生考唔好又被家長遺棄選擇學校,雙方面都係亙相連繫,所以都係睇家長,減輕孩子學習壓力,不要令佢地想到用其他唔好方式面對.

Rpp 發表於 23-3-20 16:34
唔敢講係咪學校谷出現情緒問題,學校村舊年有間1B中學中幾學生係學校附近吊頸報紙無報,多年前對面
有另外 ...

HW? 係咪為情果單?

bananaGi 發表於 23-5-3 09:36
HW? 係咪為情果單?

我唔清楚呀,日子久遠唔記得咗。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊