用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘某學校谷成績谷到年年有學生跳樓,大家小心D揀 ...
go

觀塘某學校谷成績谷到年年有學生跳樓,大家小心D揀

https://www.instagram.com/p/Cp9gA0ppyI0/
呢間上年有一個中六學校入面跳,今年就有個中一測完驗就跳,落車谷成績谷到學生頂唔順...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211025/bkn-20211025085653033-1025_00822_001.html
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230315/bkn-20230315155904051-0315_00822_001.html

heidya    發表於 23-4-2 06:45

點止觀塘,其他學校都有,不過可能及時制止得住

wongwongtak 發表於 23-3-20 12:23
https://www.instagram.com/p/Cp9gA0ppyI0/
呢間上年有一個中六學校入面跳,今年就有個中一測完驗就跳,落 ...

這間已落車做中中,成績已退步多年。

呢個系統性問題,唔係個別學校問題

去B3都覺得谷都係個問題。係咪學校谷的問題?

Rpp 發表於 23-3-20 15:07

間間學校都想學生好成,大家都谷架啦。點樣去谷學生幫學生就考學校既掌舵人。再睇,發覺仔女有問題出現家長要做出決。有時轉去另一間學校未必唔谷,但新環境可能對仔女有幫助。做父母嘅大家一齊努力學習,加油💪

HK-MAN 發表於 23-3-20 15:15
間間學校都想學生好成,大家都谷架啦。點樣去谷學生幫學生就考學校既掌舵人。再睇,發覺仔女有問題出現家 ...

認同,其實我覺得父母係可以改變同左右結果,大環境我哋唔能夠改變,但自己小朋友係可以有限度控制到,只係父母察唔察覺到?又或者係咪造成施壓既其中一方呢!

好多間都會有,衹係學生表達出來有幾咁震撼或有冇機會報導出來而已,但不論點樣,最後都係冇咩特別改善,還原基本步又再繼續為學校走上階級之路.  

好似PTL_L所講,大環境既學校難改善,家長係可以改善到一點點,衹係脫唔脫離到自己為孩子之路既初心,因為這種無形壓力才是小朋友最致命一擊.

唔敢講係咪學校谷出現情緒問題,學校村舊年有間1B中學中幾學生係學校附近吊頸報紙無報,多年前對面
有另外一間1B中學生跳樓自殺。

接觸過小學同學男同學唔同班,我小朋友同佢傾計無嘩嘩大喊大叫要老師安慰,有兩個班主任的都頭痛,搞到背上恰人罪嫌,好彩老師講係經常性發生。有時家長要面對問題盡量要解決。

Rpp 發表於 23-3-20 15:07

當年分5级加埋職業先收咪又係有學生頂吾順跳落来! 所以選學校要選適合同家的。

PTL_L 發表於 23-3-20 15:21
認同,其實我覺得父母係可以改變同左右結果,大環境我哋唔能夠改變,但自己小朋友係可以有限度控制到,只 ...

始終父母係大部份情況下都要付最大責任。

阿仔(小六)同學都係學校企跳,但都捉得到。聽阿仔講同學情緒一直都唔太控制到,有社工跟,但大人唔幫佢轉校又可以點。咁一間一線小學,工課同測考都唔會少。老師正常都會追交工課,成績唔好就補課。

父母真係唔CARE,一早轉學校已經解決到好多問題。但有啲父母真係唔CARE到乜到唔理。

Szetimmy0225 發表於 23-3-20 16:39
當年分5级加埋職業先收咪又係有學生頂吾順跳落来! 所以選學校要選適合同家的。
...

如果B 3都頂唔順唯有去德國讀書了呀。或者本身情緒有點問題未能解決?

可憐人必有其可恨之處,學校不會教人跳樓,家庭無愛、父母唔理先係核心問題

小學生要谷成績中是好大壓力, 但中一生, 可能是其他問題喎!

worldcat 發表於 23-3-20 16:46
始終父母係大部份情況下都要付最大責任。

阿仔(小六)同學都係學校企跳,但都捉得到。聽阿仔講同學情緒一 ...
想講上年發生既一件學童跳樓事件,小朋友讀港島名校,16歲仲係中三,留班兩次,因學業壓力輕生(唔記得最後救唔救到)自己有諗,如果要留班兩次,究竟我仲會唔會俾小朋友繼續同一間學校呢?

Rpp 發表於 23-3-20 16:34
唔敢講係咪學校谷出現情緒問題,學校村舊年有間1B中學中幾學生係學校附近吊頸報紙無報,多年前對面
有另外 ...
我女個SEN 同學有呢種行為,家長早啲出聲, 大家都特別關愛,而家情況好好多,好多朋友仔...

10090 發表於 23-3-20 16:50
可憐人必有其可恨之處,學校不會教人跳樓,家庭無愛、父母唔理先係核心問題
...
"可憐人必有可恨之處",是這個post合適的語句嗎?

用下個腦啦.唔係個個字都識,合在一起就一定識其中的意義.

壓力一定有的,間間學校都有一定嘅要求,就算band 3都想多啲學生合格,要同教育局交代,但奈何基礎知識太弱,好多學生跟唔到,最錯係個制度要人人考DSE,其次係家長期望太高

hiuching8 發表於 23-3-20 19:12
壓力一定有的,間間學校都有一定嘅要求,就算band 3都想多啲學生合格,要同教育局交代,但奈何基礎知識太弱 ...

香港家長容易忽視有的問題:天生有發展遲緩兒童,有過度活躍症,自閉症情緒激動症等兒童要多關注。
學校不谷又講不教書,谷成績又要提心吊膽,都幾麻煩的。

PTL_L 發表於 23-3-20 17:25
想講上年發生既一件學童跳樓事件,小朋友讀港島名校,16歲仲係中三,留班兩次,因學業壓力輕生(唔記得最後 ...

同年入學,升中四時其他同學入U,電子世界
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊