用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果本地小朋友讀IS畢業,有無可能報國內大學? ...
go

[其他] 如果本地小朋友讀IS畢業,有無可能報國內大學? [複製鏈接]

大家好啊
本身小朋友仲好細,但都同另一半開始考慮究竟要讀LS定IS。
我知如果讀LS,最後係有條path去報一些比較好的國內大學。  但就好似無聽過讀本地IS,最後可以有途徑報國內大學。

我知道即使有外國passport,報讀國內大學都要求小朋友本人都要在國外讀左一段時間。而在香港讀IS,唔清楚算唔算。

大家有無無這方面的資料?  

雖然話係十幾年后的事情,但如果要考慮讀LS/IS,都好似要考慮埋這問題。  尤其是我地見近年大陸頂尖大學在global ranking上真係升得好快。

唔該晒!

1    0    0    0

QinFF 發表於 23-3-19 14:04
大家好啊
我知如果讀LS,最後係有條path去報一些 ...

我唔知國內大學係咪大部份都用中文教學?如果自細讀IS,中文程度應該不足以應付大學課程,無需考慮IS了。純個人意見

大家好啊

毎個孩子的成長經歷不同,有人做到不代表我也做到;不過也認識同學升讀了國內的大學。幾年前RC有學生去了北京唸電影、去年九月有升讀清華大學工程。

大家好啊

如果target國內top U, 一定本港考DSE最著數,有特別隊和quota比香港人(比國內高考隊更易入)。
但在IS考IB/A level係完全冇優勢,班細路語言文化也有傾向性,就算ISF都只見零星入國內U, 其他IS更少之又少,學校更唔會有支援,反而本地神校都間中見有人入,如果你覺得好重要就最好不要入IS了。

heidya    發表於 23-3-28 11:58

我同你倒轉
就係因為係10 幾年後的事,到時都唔知咩環境,咁早都諗唔到。所以我都係focus 返而家培養小朋友好奇心同學習興趣先。

大家好啊

似乎唔得因為國內大學不接受IB成績

多謝各位用心的comments我地今日又未必話target國內大學,但十幾年後,又唔會話無可能。
不過可能我係想得有點遠,十幾年後政策都未必一樣😆

哈羅過去每年都有畢業生入清華北大

好似外國護照可以ib入大陸大學,香港護照唔得

大家好啊

亞仔有同學入佐清華

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-sy ... c/pilot-scheme.html

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... Handbook2023_24.pdf
去年 dse 面試招生, 5個去左北大,13個去清華

回覆樓主:

我睇過清華既招生,可以用ib a level成績報名,但一定要係非中國籍先可以,除左聯考同dse,仲有校長推薦計劃可以報國內大學,但quota之類就唔清楚了

大家好啊

剛剛見早兩日有個esf 中學生IG話暑假後升北京大學
‹ 上一主題|下一主題