用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY  

小朋友今年k3,有YW CKY offer, 諗左好耐都唔知點擇,希望問下各位家長意見:
先講小小背景資料:小朋友學術水平k3黎講應該算幾高,同埋谷得,將來想佢考IB或IAL多過dse(不過未諗定),到時香港,外國大學都會考慮。

想擇YW係因為:
1.有幾個朋友既仔讀英華都讀得好開心,而且有別出心裁既課程,例如森林課程。
2.傳統學校學術水平比較高,將來想轉IB或IAL都可以
3.YW黎緊有IAL,段估到時成績唔會差掛,香港學生咁叻...
4.YW中學dse都有band1A level

想擇CKY係因為:
1.朋友仔女又係話讀得好開心
2.語境好。小朋友本身語言能力都好,想佢keep住
3.CKY學生比較presentable,對佢出黎做野有幫助
4.小學無乜壓力,朋友話會家庭和睦d lol
5.IB成績好

希望家長們(特別係"用家"家長)指點迷津,  慼激感激!!

如果學費不是考慮重點,認識有這兩間offer噶基本上都去左CKY.

的確好難揀,都係要睇你哋鍾意乜style
我無多留意男校,但我fd幫小朋友放英華揀咗港同,話英華競爭壓力大,好多人升中要外闖,唔知你哋有乜諗法。
cky始終似國際學校,功課好少,數學科完全無教快,你話小朋友學術程度高又谷得,是否會覺得cky hea?

我自己小朋友喺cky有好多活動可以參加,佢成績OK,但默書寫字一定無傳統學校咁叻。我哋就鍾意咁,希望佢有多哋機會嘗試唔同嘢,但我知唔係個個家長都咁諗。我相信你小朋友喺兩間學校都可以讀得好,最後揀邊間其實都係睇家長教育理念。

回覆 ustvct 的帖子

同意, 身邊有呢兩間offer嘅都揀cky

ustvct 發表於 23-3-19 09:50
如果學費不是考慮重點,認識有這兩間offer噶基本上都去左CKY.
呢個我都認同,不過黎緊英華書院有IAL,多左一個選擇,令我難擇左

呢兩間要揀一定係cky,我的夢中情校。另外 ,上年有幾個朋友都係面對呢個情況,最後都揀左cky,小朋友好鍾意間學校,朋友話揀岩學校

deco99 發表於 23-3-19 12:01
我無多留意男校,但我fd幫小朋友放英華揀咗港同,話英華競爭壓力大, ...
好多謝你咁仔細回覆我
FYI: 朋友講翻,英華直升中要求唔高,好似只要中英文合格就可以,想讀幾乎一定可以讀返,外闖個D係因為想讀神校。所以起碼無升中壓力先,功課大概30分鐘至1小時,唔多,頭50名計名次,之後無分名次。想外闖,想排頭50咪有壓力囉,其他小朋友可以讀得幾開心。

而我估計自己小朋友應付英華應該唔會太辛苦,我地無乜目標一定要佢逹成,所有野視乎佢能力。

我係有小小擔心cky低grade時太hea的,但相反cky既語境係英華比唔上的。

教育理念方面,空範D講係"俾適當既鍛鍊佢,等佢成長,揾到自己既興趣同專長"。但實際要點做都係摸住石頭過河咁,見一步行一步。。。。

有無英華用家家長都可以分享下?例如老師教得好唔好,壓力大唔大。課外活動好唔好玩?學唔學到野?你地對書院有IAL後有無咩期望?

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-19 14:42
好多謝你咁仔細回覆我
FYI: 朋友講翻,英華直升中要求唔高,好似只要中英文合格就可以,想讀幾乎一定可以讀返 ...

Do u wanna do more research on IAL and IB to understand which public exam you prefer more, as they are like apple to orange. I just saw u dun prefer DSE, but you might also have own preference on IAL and IB.

You mentioned that YW is not stressful if you dun expect top ranks.But if YW has IAL, u might also need to check if only top ranks can get to the program, if yes, then it’s not stress less as u mentioned. Also, if YW uses same resources to support DsE and IAL, it would be no surprise if they can only offer limited IAL programs depending on the resources and student enrolment.

I guess all these u needa consider as well before making the best decision :)

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-19 14:42
好多謝你咁仔細回覆我
FYI: 朋友講翻,英華直升中要求唔高,好似只要中英文合格就可以,想讀幾乎一定可以讀返 ...

你心中Hea 的定義是甚麼呢?

作為CKY 初小家長,我覺得「輕鬆」但談不上「Hea」。日常功課不多,小一小二多是30分鐘內完成。沒有甚麼抄寫功課;中文主要睇書,英文唔知學校教咩,而且不重視Grammar;數學無教快。你覺得很Hea嗎?但小一尾大部份小朋友也寫得到「見得吓人」的英作;數學適齡要識的都會識。中文….就睇個人底子努力打基礎。

小一小二,小朋友大量時間閱讀。這真是無價的。

去到三年班,真的忙了很多。功課因需要大量寫作及準備,所以每天大概是30分鐘至一小時功課時間。生活很充實但小朋友是開心的。

同意其他人分享,兩間學校不存在哪間更好,反而是你希望小朋友讀甚麼學制、生活如何。

deco99 發表於 23-3-19 12:01
我無多留意男校,但我fd幫小朋友放英華揀咗港同,話英華競爭壓力大, ...
CKY IB 要 Chinese SL A, 對cky 同學來說,難度高嗎?

幫友問,如果英華和港同比較呢

lsllsl 發表於 23-3-19 22:00
幫友問,如果英華和港同比較呢

兩間也是好學校,也同樣考DSE (並在準備開拓IAL課程),所以要考慮的可能是
1. 男校 vs 男女校
2. 九龍 vs 香港
3. 有「更上一層樓」的目標嗎?

lambeanmama 發表於 23-3-19 22:13
兩間也是好學校,也同樣考DSE (並在準備開拓IAL課程),所以要考慮的可能是
1. 男校 vs 男女校
2. 九龍 vs ...

見到港同DSE好似再標青些
希望中學更上一層樓

lsllsl 發表於 23-3-19 22:19
見到港同DSE好似再標青些
希望中學更上一層樓

講「更上一層樓」,英華小學有「三私兩直」之一的美譽;港同學生歸屬感較強,學生有能力也未必想走。如果家庭目標清晰要更進一步,這點便要考慮清楚。

回覆樓主:

小朋友有冇玩音樂或者體育活動?
如果重視音樂或體育,就YW。真係好多高水平比賽同表演機會,樂團同合唱團都有出國比賽機會。校隊在學界亦有好成績,學校大力支持樂團同校隊。

不過見好多YW生小學畢業會轉去DBS SPCC ,亦識人係轉去CKY。 我有問過佢點解唔留係YW中學,佢話想要IB School 同覺得CKY IB 成績好。

lambeanmama 發表於 23-3-19 17:59
你心中Hea 的定義是甚麼呢?

作為CKY 初小家長,我覺得「輕鬆」但談不上「Hea」。日常功課不多,小一小二 ...

好多人話cky三年班功課開始多少少,但我覺得真係好少,我小朋友讀緊高小,多數都係三四個字就搞定晒,有時喺學校都做完咗。晒時間嘅好多都係畫海報整手工,好少見佢寫字,做作文呢啲都係課堂完成。

deco99 發表於 23-3-20 08:48
好多人話cky三年班功課開始多少少,但我覺得真係好少,我小朋友讀緊高小,多數都係三四個字就搞定晒,有時 ...

是。啲設計、畫圖、手工最花時間。寫字的,很少;也很快完成。作文在課堂做,但有謄文功課……

四隻貓 發表於 23-3-20 08:37
小朋友有冇玩音樂或者體育活動?
如果重視音樂或體育,就YW。真係好多高水平比賽同表演機會,樂團同合唱團 ...

我唔知yw校隊情況,只係想講下運動成績標青都要兩睇。識人讀DXS話運動果班好多係靠運動成績入,學習成績就無乜要求,晒好多時間喺訓練度,有人想學習要專登練差啲,退出校隊。CKY校隊就都係業餘隊員,一星期玩一兩次,所以好難同人哋專業級數嘅比成績。但我哋呢班始終都係學習行先,運動都係錦上添花,cky嘅校隊就好啱我哋,如果讀傳統名校可能無機會入校隊添。

i have a friend who got both offers a few years ago like u.  they picked YW.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊