用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 希望家長們俾小小意見: YW vs CKY
樓主: KafkaOnTheShore
go

希望家長們俾小小意見: YW vs CKY   [複製鏈接]

cky

其實都要考慮其他要素,例如地點,學費,甚至乎校友影響,升學或移民
YW地點真係幾好,西鐵沿綫,接送翻學係比較理想。學費更加吸引啦。而且YW歷史悠久d,好多校友,bonding比較強,我覺得呢d都係要考慮的。
至於升學,我覺得睇下想本地還是海外,本地就似乎DSE比較正路d。如果海外,IB似乎合理d (當然DSE對海外升學銜接都冇問題啦)。
如果考慮移民,係咪更加冇所謂呢?我有朋友就係會移民,所以選擇YW,因爲學費平d

deco99 發表於 23-3-20 08:58
我唔知yw校隊情況,只係想講下運動成績標青都要兩睇。識人讀DXS話運動果班好多係靠運動成績入,學習成績就 ...

團隊精神同歸屬感係校隊練習/學界比賽中難能可貴嘅體驗同學習。學術好運動音樂都好係大有人在。當然都要睇小朋友兼唔兼顧到。

我只係提供多一點資料俾大家參考。我都冇後悔當年揀CKY 㗎,小朋友係讀得好開心。仔女從來唔會因為學校考試而要校外樂器堂請假,我亦冇因為要同佢哋溫書而請假。

CKY小學田徑隊曾經連續兩年4x100m 全港學界冠軍,果時係跑得快過DGJS. 果幾個小朋友都係跑得又成績好㗎。不過中學之後無support無系統訓練,想繼續跑嘅就轉校,-係就當課外興趣班咁玩下,最後成team就散哂。

中學好多學術成績有Scholarship, 但體育音樂美術Scholarship 係少之又少。所以如果好重視體育/音樂就要留意一下。
主力學術就唔需要太擔心,見好多師兄師姐都係開開心心完成小學初中,之後IB 好好成績。

四隻貓 發表於 23-3-20 11:39

你講得好啱。我小朋友音樂表演較體育好。但兩樣也能入到校隊。運動是比ECA好少少咁;唔太勁但都有機會代表學校。在外面,真的連「執波」的機會都未必有。

但同樣,因為學校音樂發展重欣賞和普及;樂團的練習也是以「開心為重」;小朋友只好自己出面參加其他樂團以求鍛鍊及進步。

有好有不好啦。

73662710 發表於 23-3-19 18:24
CKY IB 要 Chinese SL A, 對cky 同學來說,難度高嗎?

小朋友仲細未知中文學習情況,可以先持觀望態度。
無論揀邊間小學,都可以因應小朋友學習需要,考慮是否需要轉其他國際學校/IB/IAL/海外學校。
亦見過有同學係CKY 轉返出去傳統DSE男校。

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-18 21:06
小朋友今年k3,有YW CKY offer, 諗左好耐都唔知點擇,希望問下各位家長意見:
先講小小背景資料:小朋友 ...

呢兩間各有千秋,如果對學術有高要求,YW可能更適合,CKY相對較hea

中學無田徑隊訓練嗎?咁好成績散晒真係好可惜,我仲希望我小朋友中學都可繼續參加校隊,我都相信運動同成績可以兼顧,只係聽聞有傳統名校小朋友被迫揀其一

好多謝咁多家長咁認真覆我,同埋私訊同我分享!知多左ckyy課外活動既情況同埋功課內容

Hwtsui 發表於 23-3-19 15:06

Do u wanna do more research on IAL and IB to understand  ...

i think i know their differences, not very deep tho lol. Honestly, at this moment, i don't have any preferences, as there can be too many changes 12 years later when my son is really about to take the program. he is only 5 now, i'm not even sure which subjects he likes or will be good at...

my target is to make sure he can have more options when choosing a suitable course in colleges, either local or oversea, and that's why i prefer ib/ial over dse...

I do agree that i should dig more into YW's IAL program. I believe resources won't be a problem for them, as it should have been running for like 10 years when my son is form 5. But it's possible they only allow a small portion of students to take, like dbs.. thanks for reminding !!!!

lambeanmama 發表於 23-3-19 17:59
你心中Hea 的定義是甚麼呢?

作為CKY 初小家長,我覺得「輕鬆」但談不上「Hea」。日常功課不多,小一小二 ...

你個情況我"唔"覺得hea的,仲有大量閱讀,我覺得好好。我擔心佢hea純粹係因為有朋友話我知,佢覺得個仔成日無所事事lol

lsllsl 發表於 23-3-19 22:00
幫友問,如果英華和港同比較呢
唔清楚港同,只係報左九龍區

deco99 發表於 23-3-20 08:58
我唔知yw校隊情況,只係想講下運動成績標青都要兩睇。識人讀DXS話運動果班好多係靠運動成績入,學習成績就 ...
呢部分我都唔知點諗。小朋友有定期游下水,始終係求生技能,同埋想佢大個左身型靚D佢游得好咪俾多小小時間囉,游得唔好都想佢keep住運動..不過一切都太早,佢而家仲未識游

ivanhaha 發表於 23-3-20 10:33
其實都要考慮其他要素,例如地點,學費,甚至乎校友影響,升學或移民
YW地點真係幾好,西鐵沿綫,接送翻學 ...
cky都有差唔多一半人係香港升學的, 我諗ib/ial既好處係多d選擇,香港又得,外國又得。可以的話,我地希望小朋友擇ib/ial

thx for sharing. 我對cky既課外活動的確唔係好清楚。見佢地open day表演得好好, 好pro, 同family choir既家長形成強烈對比

有英華家長分享一下嗎?

KafkaOnTheShore 發表於 23-3-20 22:30
thx for sharing. 我對cky既課外活動的確唔係好清楚。見佢地open day表演得好好, 好pro, 同family choir既 ...

伴family choir 果隊Chamber Orchestra, 係揀選左演奏比較有經驗嘅同學仔。Chamber Orchestra 係冇固定練習時間,有表演前先會練習。Family Choir 家長好有心,放工之後返學校練習,辛苦晒佢哋

如果游水目的純粹強身健體,CKY 幾好的,放學後和星期六也有游泳班,另外也有校隊訓練,開心唔會有壓力。

deco99 發表於 23-3-20 21:22
中學無田徑隊訓練嗎?咁好成績散晒真係好可惜,我仲希望我小朋友中學都可繼續參加校隊,我都相信運動同成 ...

中學只當田徑係星期五的興趣班。Basketball Volleyball Swimming呢啲就有一星期兩至三日訓練。
中學同學逢星期五下午可以揀選一個興趣班參加,e.g. Movie club, Reading Club, cooking, 捉棋…… 咁田徑就係其中一個選擇。揀咗田徑之後發現完全係興趣班,唔係小學果時果種校隊訓練。
Y6果時跑學界要自己坐車去,冇隊旗冇學校旗,總之自己執生啦,可以話係訓練到小朋友獨立嘅。咁最後大家就意興闌珊,想繼續跑學界嘅就轉校,其他咪轉去movie club drama club 。
嚟緊Y9 IGCSE 好似冇咗PE呢一科。
以往都有開班㗎,可能今年太少人對體育有興趣

其實IB選擇係多過DSE?我覺得呢個絕對係誤解的。
DSE相對係容易讀,有得讀,有範圍參考,身邊的所謂成功人士絕大部分都係香港學制讀起。
而IB其實係難讀,冇範圍參考,自己摸索多,即所謂的要高度自動自覺。如果IB係好過DSE,難道海外全部學生都比香港學生犀利?
我只係覺得唔好神化IB咯,IAL我未研究啦,但DSE絕對唔係差的選擇咯。

回覆樓主:

各學制都有其優缺點,都係睇邊款啱小朋友。有時間可以去備戰大學/大學選科果邊討論區望下,本地大學Jupas /NonJupas 收生之別;外國大學對DSE ALevel IB 收生情況,不妨了解下先。

咁多直資私校開辦IB/iALevel, 又有咁多父母每年花費三四十萬送小朋友去英國讀ALevel,一定有佢原因嘅。

ivanhaha 發表於 23-3-21 10:17
其實IB選擇係多過DSE?我覺得呢個絕對係誤解的。
DSE相對係容易讀,有得讀,有範圍參考,身邊的所謂成功人 ...

我同意DSE對本地升大學讀神科是最直接最簡單的。如果目標清晰明確,當然易揀。

先不論小朋友資質如何,日後青春期成長如何;我個人也會同樣考慮學習過程。今時今日,當AI發展一日千里之際,我真心覺得公開試其實不是最重要的考量。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊