用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣官立中學好唔好
樓主: Qhwh
go

荃灣官立中學好唔好   [複製鏈接]

小黄蜂 發表於 23-3-18 21:33
但實際啲師資好唔好呢

各官校的老師大部分係公務員,有時會互調的,佢地入職前唔知被派去邊間學校,所以好難講

小黄蜂 發表於 23-3-18 21:32
畀你收曬啲尖子
成績好難差㗎噃

所有官津校都是30% 自行擇優取錄,其餘70% 經抽籤,頂級中學的正常能抽入的都是Band 1, 但頭,中,尾無保証,歷年DSE 都能維持前列, 已算不俗。

BSCYL 發表於 23-3-19 12:15
所有官津校都是30% 自行擇優取錄,其餘70% 經抽籤,頂級中學的正常能抽入的都是Band 1, 但頭,中,尾無保 ...

能盡收精英,只有全數自主收生的個別頂級直資。

所有官津校都是30% 自行擇優取錄,其餘70% 經抽籤,頂級中學的正常能抽入的都是Band 1, 但頭,中,尾無保 ...

所以官津校冇得非A B C, 因70% 是band 1 堆裡抽,至於自行 1A 1 B校, 都是收 1A生,除非著重運動的學校,1C也會收,咁港隊A隊運動員可能低啲都得,所以你最多在30%裡比

自助餐
好多老師都係當份工咁做, 有少部份算係有心教

醒目開學勳章 貢獻勳章

小黄蜂 發表於 23-3-18 21:29
有冇人知師資好唔好
我自己响兩間官中讀過共7年,到我仔報小學時,我想報官小,於是同一位當年深受學生愛戴嘅老師傾過
佢話:個個都係公務員,工友會俾面色老師睇,你想做多d,同事又會有說話你聽... 唔好嘅老師,最多要求調走佢.. 但調入去嘅,又同樣會係地球垃圾...

另,曾經有位好有心教學又有master嘅朋友以合約形式响官中任教,因為佢表現好,破例同佢續約,但無人工加... 於是佢走咗去其他中學嘅perm位
只想講,官校當中,好多野唔係校長控制範圍,包括留好老師,踢走唔好嘅老師

恐龍家

都有少少差別。
荃官同王少清都係 Band 1 但大抽獎嗰陣填權荃官嘅 Band 1A 一定多過王少清,Band 2 應該入唔到荃官但王少清應該都有一批偷入到。Band 1C 抽獎機會同 Band 1A 一樣但家長都知抽得到都跟得上,未計有機會估錯 band 同老師勸分流選校。

小曳人 發表於 23-3-21 22:23
我自己响兩間官中讀過共7年,到我仔報小學時,我想報官小,於是同一位當年深受學生愛戴嘅老師傾過
佢話:個 ...

QC、QES、BPS同荃官可以喺中學排名上維持高名次,係咪只係因為一直都收生質素理想,即使教師團隊有你所講嘅情況,但都冇乜太大影響?

DD仔 發表於 23-3-22 08:05
QC、QES、BPS同荃官可以喺中學排名上維持高名次,係咪只係因為一直都收生質素理想,即使教師團隊有你所講 ...

好明顯啦,你試吓去高級超市買最貴嘅餸,唔使識煮飯,齋淥熟佢都好食

小曳人    發表於 23-3-22 19:15
Anpanmanmami    發表於 23-3-22 11:50
DD仔    發表於 23-3-22 08:40

hiuching8 發表於 23-3-22 08:38
好明顯啦,你試吓去高級超市買最貴嘅餸,唔使識煮飯,齋淥熟佢都好食

筲官、觀塘官立、沙官呢幾間全盛時期收嘅都係top學生,但之後都一直滑落

gracelam 發表於 23-3-18 19:35
食餐飯啫, 唔好諗得咁複雜, 好多時傾野, 如班務/社/校隊等等!呢個世界唔係男就女㗎啦!一男一女一齊 ...
如果老公同異性單獨食飯, 出黎個答案會唔會完全唔同呢

gabejang    發表於 23-3-24 10:53

hkhk8888 發表於 23-3-22 09:27

有機會,要睇雙方年齡差距、身份地位

hkhk8888 發表於 23-3-22 09:27

家人/夫婦/朋友/師生/父母子女之間關係貴乎「信任」及「尊重」
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

DD仔 發表於 23-3-22 09:06
筲官、觀塘官立、沙官呢幾間全盛時期收嘅都係top學生,但之後都一直滑落
...

呢三間好少外區客特登報
荃官都少,但荃灣葵青無乜直資搶客

hiuching8 發表於 23-3-22 09:53
呢三間好少外區客特登報
荃官都少,但荃灣葵青無乜直資搶客

其實淨係收沙田top學生都夠沙官維持霸主地位啦,如果呢個係原因嘅話

回覆 DD仔 的帖子

筲官喺東區真係弱勢,聯小最叻嗰班學生個個外走。

mmmandddy 發表於 23-3-22 10:50
回覆 DD仔 的帖子

筲官喺東區真係弱勢,聯小最叻嗰班學生個個外走。

Results of Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination 2022

Number of Candidates Sat

Number of Level 5** Attained

% of Level 4 or Above

40.6%

% of Students Attained Levels 33222 in Core Subjects and 1 Elective

62.3%

Subject

Percentage (%) of

Level 4+

Level 2+

English Language

32.0%

100%

Chinese Language

32.0%

98.4%

Mathematics – Compulsory Part

54.5%

98.3%

Mathematics M2

72.7%

100%

Liberal Studies

32.0%

97.5%

Physics

40.6%

81.3%

Chemistry

48.7%

94.9%

Biology

47.2%

97.2%

Chinese History

46.4%

100%

Economics

37.8%

83.8%

Geography

47.8%

91.3%

History

65.0%

100%

BAFS (ACCOUNTING)

39.2%

92.2%

ICT

53.8%

100%

Visual Arts

50.0%

100.0%

Overall Percentage

40.6%

96.4%

2021 年 33222 好似得 5x%

回覆 hcpp 的帖子

咁嘅成績,系咪只能算2A了?

gracelam 發表於 23-3-18 18:41
聽聞佢哋放飯唔可以單獨同異性同學食飯, 老師會附近巡邏!

我老土,我覺得係好政策

我唔熟悉荃官,但佢屹立不倒多年必有過人之處。睇成績同林護差不多。當年參觀沙官仲係沙田龍頭,又先導發展IT教學,可惜未能保持水準。
可以參考一下資深會員Hkpapa852 嘅post
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3873653
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊