用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2 直資IB定抽奬
樓主: lkk-c6
go

B2 直資IB定抽奬  

回覆 castle100 的帖子

所以我報循道,有英文班又有中文班,進可供退可守

回覆 0030 的帖子

正、果然深思熟慮!

回覆 0030 的帖子

自行入到最好!咁如果大抽獎、你會否甲二、三留空?填甲一之後直接乙一?

各位媽媽要冷靜啲, 唔好俾"直資無offer"嚇窒咗!  大家要明白直資收生唔單只睇成績, 仲會睇面試表現, 課外活動表現, 操行等等, 所以千祈唔好咁傻以為"B1直資唔收=唔係B1生", 只可以話大家唔啱啫.
九龍城區有得抽獎就梗係抽啦

回覆 0030 的帖子

我第一次玩呢個升中游戲!你有經驗D、請你教下我點填,

甲一同乙一一樣,甲2-3就放自行的1-2,點解要空,不空仲有機

我舊年都唔使玩大抽獎

回覆 0030 的帖子

希望唔使玩呢個游戲!

回覆 0030 的帖子

唔係好似小一咁玩法咪?如果甲一唔中直接抽乙一、咁就易中D咪?因為甲二、三唔知填邊間!比如甲一長天、乙一長天!咁甲2⃣️瑪神、乙二又係瑪神、咁甲三張明添、乙三又係張明添!咁填好唔好呢?定甲一乙一長天、甲二、三留空、乙2⃣️瑪神、乙三張明添?

等呈三出來先,如果真band1又不同擺法~

PuffyBobby 發表於 23-3-16 16:20
各位媽媽要冷靜啲, 唔好俾"直資無offer"嚇窒咗!  大家要明白直資收生唔單只睇成績, 仲會睇面試表現, 課外活 ...

純請教,我見大家都話九龍城區band 1 足夠位,但有家長話因為九龍城區band 1 中學有一些是有聯繫小學,要預留位俾小學,所以有機會不夠band 1 位,叫我只可填一間band 1, 跟住要填band 2 作保險。

其實是否真的?

定基本上一定夠,不用擔心?

castle100 發表於 23-3-16 16:33
回覆 0030 的帖子

唔係好似小一咁玩法咪?如果甲一唔中直接抽乙一、咁就易中D咪?因為甲二、三唔知填邊間 ...
真心,B1 或 B2 都唔會咁排法。都係考理呈三先再決定。

ngokwan 發表於 23-3-16 17:28
純請教,我見大家都話九龍城區band 1 足夠位,但有家長話因為九龍城區band 1 中學有一些是有聯繫小學,要 ...
如果真係B1學生。保險線填B2中學係乙一 同乙二十都係一樣入硬,所以唔會咁早填B2中學。

係邊沿人想搏一搏又保守少少就會乙一B1之後乙二填B2。

ngokwan 發表於 23-3-16 17:28
純請教,我見大家都話九龍城區band 1 足夠位,但有家長話因為九龍城區band 1 中學有一些是有聯繫小學,要 ...

大抽獎培道收B2生即係B1生穩入
九龍城區B1女生大抽獎可盡填B1校
不用自動投降乙2填B2校

回覆 worldcat 的帖子

咁呈三公佈成績再上來請教一下大家、謝謝你

回覆 200904 的帖子

Yes CCSC = 是張祝珊之前的SPCC不知是否特異功能人士。不過今年
負責升中老師都有問我小朋友有冇報SPCC

回覆 PuffyBobby 的帖子

謝謝你的建議

Poyau 發表於 23-3-16 18:05
大抽獎培道收B2生即係B1生穩入
九龍城區B1女生大抽獎可盡填B1校
不用自動投降乙2填B2校

甘請問KL3  band 1男生位夠嗎?係咪都同一樣填法?謝謝

回覆 ngokwan 的帖子

如果肯定係B1生而唔係邊緣人就梗係唔好咁快投降啦! 盡填B1中學先至填B2中學, 不過啲差唔多級數既中學就要取捨, 例如何文田三寶: 迦密, 華英同埋旅港都係KL3頂熱B1中學, 咁就要揀其中兩間做乙一乙二 (再保守啲係三揀一), 因為大抽獎既基制係B1生跟隨機號碼排次序去抽中學, 乙一滿額就排乙二, 乙二都滿額就排乙三, 如此類推.  
其實KL3既中學真係好好揀, 我到家陣都好後悔當年用KL4報中學, 有啲中學真係揀唔落手㗎!

mntabo 發表於 23-3-17 09:35
甘請問KL3  band 1男生位夠嗎?係咪都同一樣填法?謝謝

大抽獎陳瑞褀收B2生
九龍城區B1男生可考慮盡填B1校