用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2 直資IB定抽奬
樓主: lkk-c6
go

B2 直資IB定抽奬  

lkk-c6 發表於 23-3-17 08:34
回覆 200904 的帖子

Yes CCSC = 是張祝珊之前的SPCC不知是否特異功能人士。不過今年

在我角度來看,如果升中老師有問我小朋友有沒有報SPCC,那麼即證明我小朋友非常top,是band1A中的top啦。我還考慮什麼band2 啊。除非老師在潤你,但一般不會吧。

PuffyBobby 發表於 23-3-17 10:01
回覆 ngokwan 的帖子

如果肯定係B1生而唔係邊緣人就梗係唔好咁快投降啦! 盡填B1中學先至填B2中學, 不過啲 ...

如果有心揀三寶,乙一通常華英迦密二揀一,開平搏偷雞乙二

保守啲,乙一開平中獎機會又大啲

以上係真band 1學生玩法

cloudcloudrobot 發表於 23-3-17 10:17

請教
你意思是開平較少人選為乙一嗎?為什麼呢?公開試成績不相伯仲啊!

其實最重要都係家長自己,應該知道小朋友學習能力係咩位置,唔可以太盡信老師所講,始終呢個教育制度,有些學校為名聲等等.......唔會太講出真實既野.

mntabo 發表於 23-3-17 11:08
請教
你意思是開平較少人選為乙一嗎?為什麼呢?公開試成績不相伯仲啊!
...
三寶中,華英同迦密都係較受歡迎,開平成績都當然好,根據過往家長的取向,揀親都係華英迦密。
利申:多年居於KLN3

cloudcloudrobot 發表於 23-3-17 11:25
三寶中,華英同迦密都係較受歡迎,開平成績都當然好,根據過往家長的取向,揀親都係華英迦密。
利申:多年 ...

華英、迦密的成績比開平好些。

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

係! 如果係何文田/紅磡街坊通常都會對迦密睇高一線, 其次係華英

PuffyBobby 發表於 23-3-17 14:11
回覆 cloudcloudrobot 的帖子

係! 如果係何文田/紅磡街坊通常都會對迦密睇高一線, 其次係華英  ...
今年迦密超熱,狀元效應

謝謝大家,小朋友幸運地CCSC 自1 和 WYC自2 也正取,感恩。但現在不明白為什麼NPL沒有offer,小朋友說同學成績比他低的(但ECA比他多)也收到NPL call waiting,不明白NPL的收生準則,不是60%學業成績嗎?
懇請高人或用家賜教

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-4-1 15:58

回覆樓主:

恭喜恭喜小師弟

lkk-c6 發表於 23-4-1 10:08

謝謝大家,小朋友幸運地CCSC 自1 和 WYC自2 也正取,感恩。但現在不明白為什麼NPL沒有 ...

恭喜      
從自1張祝珊正取可見小朋友成績優異
直資可能覺得入讀機會低所以無 offer

cloudcloudrobot 發表於 23-3-17 10:17

十年前是這玩法,現在必須要這三間乙一才有機。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊