用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B2 直資IB定抽奬
樓主: lkk-c6
go

B2 直資IB定抽奬  

回覆 lkk-c6 的帖子

我女同學1b-1c顏寶玲都未收到通知,所以不用懷疑自己的banding,只係未call到而已,從1a慢慢call需時~

回覆 0030 的帖子

謝謝你的鼓勵

回覆 lkk-c6 的帖子

我們玩過一年直資升中,多少有D心得

回覆 0030 的帖子

hi請教一下.1 C、2 A、40綱官校、呈一級45、呈二級30、學校話係1 C、2 A、我哋有2間B 2 B、B 2 C收咗、2 in完李國寶又未有消息、港同2 in止步(能力真係差過人哋熱門小學學生)、我哋好心儀李國寶、自一報咗長天、自二瑪神(明白自行多數陪跑)⋯⋯唔知李國寶仲有冇機會、寫信是否有用呢?

回覆 castle100 的帖子

深官?李國寶大把機會,耐心等待

回覆 0030 的帖子

我好心急吖嘛、因為我哋級十八報荃官冇份i N、我知自己小朋友嘅、唔會期望太高、李收我即注冊!李收唔收B 2生呀?

早幾年2a都有機會收,荃官,不是級5前都敢報

castle100 發表於 23-3-16 12:06
回覆 0030 的帖子

hi請教一下.1 C、2 A、40綱官校、呈一級45、呈二級30、學校話係1 C、2 A、我哋有2間B 2 ...

如果係深官,其實自二瑪神中都有機會,長天就真係細啲(主要收外區B1+本區B1A-B1B)。
知道NPL 李國寶 基崇都會有人放棄,可能等到4月已經有好消息。
再唔係唔想諗唔想冒險,就大抽獎乙一 瑪神中/黃棣珊 (B1兩間都實中/B2就博下瑪神中)。

最緊要考好呈三,保持B1。

回覆 0030 的帖子

hi請教一下.1 C、2 A、40綱官校、呈一級45、呈二級30、學校話係1 C、2 A、我哋有2間B 2 ...

LKP等下,一定仲有機會的,過埋31號大把人抽飛

castle100 發表於 23-3-16 12:20
回覆 0030 的帖子

我好心急吖嘛、因為我哋級十八報荃官冇份i N、我知自己小朋友嘅、唔會期望太高、李收我 ...

李有收1c/2a。
荃官一線要級10, 二線要級3先有機會

就算有10個8個荃官的聯繫位,至少都要級15之前吧

級頭3實係B1, 大抽獎都入硬B1中學啦

0030 發表於 23-3-16 12:34

所以級18報其實浪費一個自行位。
有聯繫位的小學,級頭都未必會收,因為人地聯繫位會收返你,點會嘥個自行quota收必收的?不如收過江龍其他學校的級頭

回覆 0030 的帖子

我老實講,唔好見怪, 如果係深官, 你呢2次排名個RO應該係全港排名約2A一 2B, 李國寶可能等到後期先有offer,甚至冇, 要有心理準備!

努力呈三考好佢, 3次呈分肯定B 1生在區內抽長天仲有機會的!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 jesswu 的帖子

自行荃官要求幾高

0030 發表於 23-3-16 12:34

深官級15內應屬本區B1生 級20後就 ...

深官升中派位概況
-------------------------------------------------------
2019 | 2020 | 2021 | 2022 (人數)
-------------------------------------------------------
B1校 20 20 18 21
其他 4 9 4 7
(前)英中 24 29 22 28
其餘 109 104 111 104
總數 133 133 133 132

聯中 10 8 10 10
荃官 10 8 10 10

官津本區 9 11 7 16
長天(男) 0 1 3 2
上智(女) 0 0 0 0
OLR(女) 0 2 0 4
德雅(女) 4 2 1 1
銘賢 1 1 0 0
黃棣珊 1 3 1 2
瑪神 3 2 2 7

官津他區 1 5 5 2
KL5 觀官 0 0 1 0
KL5 呂郭碧鳳 0 1 0 0
NT1 善德 0 1 0 0
NT1 全完 1 0 1 0
NT3 屯官 0 1 0 0
NT4 元朗信義 0 0 1 1
NT6 恩主教 0 1 0 0
NT7 鄭榮之 0 0 1 0
NT7 IHMC 0 1 0 0
NT8 迦密主恩 0 0 1 1

直資 4 5 0 0
赤提 1 0 0 0
李國寶 0 1 0 0
香島 3 2 0 0
地利亞(吉利徑) 0 1 0 0
聖道迦南 0 1 0 0

學校報告/計畫
https://www.sspgps.edu.hk/tc/學校報告計畫

學校報告2021-2022年度 (p.41-45)
https://www.sspgps.edu.hk/sites/default/files/files/2021-2022nian_du_xue_xiao_bao_gao_.pdf

回覆 gracelam 的帖子

我清楚自己位置、唔會咁博、唔會揀1 A學校、長天係好心儀、如果呈三入到前廿名先會報長天、如果唔係就瑪神、張明添、協同⋯⋯寫定信先⋯

回覆 Poyau 的帖子

唔好意思啊我唔係好明、我哋每年都有十至十二個入荃官、前廿名應該係B 1、但唔會係1 A⋯⋯

回覆 Poyau 的帖子

呢幾年升中情況比想像中⋯⋯

回覆 0030 的帖子

佢哋好勇⋯⋯
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊