用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs聖母
go

音小vs聖母

我女讀劵幼英普一般,但都算受谷,叫佢做功課以外既練習都會乖乖完成,缺點係好動,專注力不足

我見網上啲媽媽講聖母小學谷,音樂小學比較輕鬆,聖母書院Band 2A-2B,音樂中學Band 1C-2A,聖母有呈分試,音小無呈分試

音小無呈分試,唔知係好定唔好,雖然可以負擔到12年學費,但無呈分試無得跳船更好中學

我見網上音小用家分享唔需要外補學術,只需要補樂理,但有個補習老師同我講,聖母咁谷都要補,音小咁happy需要補得更多

請教大家可以比意見我音小同聖母邊間好啲嗎?

好動,專注力不足嘅話,聖母未必適合。

piglover 發表於 23-3-15 19:43
好動,專注力不足嘅話,聖母未必適合。

點解?

音小沒呈分試, 但升中時仍可以自己扣門心儀的中學, 只是不能參加大抽奬。或之後再申請插班。

雖然音小比較輕鬆, 但他比一般的津校還要快和深,只是教法和傳統官津並不相同, 他的功課不多,只是給學生多些發展空間。

音中的DSE 3322 有85.4%,你還想跳去那間中學讀?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873504&extra=page%3D1&page=1

AndrewHo_FB 發表於 23-3-15 22:16
音小沒呈分試, 但升中時仍可以自己扣門心儀的中學, 只是不能參加大抽奬。或之後再申請插班。

雖然音小比較 ...

請問你係音小用家嗎?如果係,我想pm你了解多啲

BELLE520 發表於 23-3-16 08:24
請問你係音小用家嗎?如果係,我想pm你了解多啲
yes.

AndrewHo_FB 發表於 23-3-16 11:04
yes.

想了解一下音小比較輕鬆,上到音中是否會變到好谷,所以DSE成績先會咁好?

BELLE520 發表於 23-3-16 11:06
想了解一下音小比較輕鬆,上到音中是否會變到好谷,所以DSE成績先會咁好?
...

我也有以上疑惑。

但我估音中多親生仔,大部份都是有音小升上的。DSE 的成績絕對反影學校在這 12年的鋪排。

只感到功課真的不多,但評估和默書超多,每星期都有1-4 次。

如果說讀音小時輕鬆的,我並不同意,只是壓力沒有官津的那麼大,但這也是好事,留多點動力上中學用,不用在小學時就用光。我亦見有不少小學 band 1 學生,上到中學時就死了火,再撻也撻不箸。

音小沒呈分試,  見到高小的小朋友和家長時常都面帶笑容。

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

可以分享教法和傳統官津有咩唔同嗎?

AndrewHo_FB 發表於 23-3-16 11:55
我們是插班。我也有以上疑惑。

但我估音中多親生仔,大部份都是有音小升上的。

請問需音小要外補中文英文數學普通話嗎?

音小要不要補習,因人而異,我們沒有補習。而大部分功課已在導修課上完成,所以連補習社的功課班也不用上。

因為是龍校,小6不是終結,所以沒有官津由小1 開始就死谷難谷, 把小朋友谷上 band 1 or 2, 入了一間好中學之后就完成責任的問题。

我的理念是, 有全龍就擇全龍, 沒有就半龍, 最後才擇沒龍的小學,即 1 > 1/2 > 0。

AndrewHo_FB 發表於 23-3-16 15:18
音小要不要補習,因人而異,我們沒有補習。而大部分功課已在導修課上完成,所以連補習社的功課班也不用上。 ...

想問音小是升到音中先開始谷嗎?

BELLE520 發表於 23-3-23 11:06
想問音小是升到音中先開始谷嗎?
我會用"忙" 黎形容,  因為始終係一條龍, 達標就升中, 有時測驗/默書多D, 睇下學生/家長用咩心態去應對, 有D學生/家長要求唔高, 覺得成績OK就可以, 其實唔會覺得谷。

小學已經很忙,不用等到中學,但不能說谷,起碼學校不會加鐘補習和操卷。

如果小朋友跟得上課程,絕對是 band 1 學生。

其實音小不算是輕鬆,只是因為沒有名次,沒有呈分,不用與同學比較,相對沒太大壓力,只要達標便能升班,而聖母正是相反,比較傳統,著重成績,有一定要求,學生比較乖,兩間學校校風純樸,都是好學校