用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天收唔收插班生?(f2-f5)
go

長天收唔收插班生?(f2-f5)  

如題

King03100 發表於 23-3-14 22:04
如題
校網有無插班資訊, 又或打電話問學校。

長天無乜學生中途走,唔收㗎

10090 發表於 23-3-14 22:16

甘長天班同學仔都好有歸屬感.

10090 發表於 23-3-14 22:16

長天一樣有人移民或轉校,同其他學校差不多

LeeCC 發表於 23-3-14 22:27
長天一樣有人移民或轉校,同其他學校差不多

不是的,有部分24班學校學生人數已經跌至六百幾人,長天仍然有八百幾人,爭好遠

想問下長天屬於band 1還是band 2A, 因為見深水埗區冇咩band 1男校, 而知道有朋友都係band1入,但又唔見佢公佈成績, 校長喺開放日又冇講, 想了解一下。

stevenwong0229 發表於 23-3-15 16:47
想問下長天屬於band 1還是band 2A, 因為見深水埗區冇咩band 1男校, 而知道有朋友都係band1入,但又唔見佢公 ...

佢校網有中四選科的資料,有兩班讀兩個選修科,已經充分反映學生水平

stevenwong0229 發表於 23-3-15 16:47
想問下長天屬於band 1還是band 2A, 因為見深水埗區冇咩band 1男校, 而知道有朋友都係band1入,但又唔見佢公 ...

隻字不提 今非昔比?

10090 發表於 23-3-15 20:44
佢校網有中四選科的資料,有兩班讀兩個選修科,已經充分反映學生水平

長天高中
Phy Chem Bio Econ 各兩組 其餘各一
表中無 M1/M2 有多少人可修讀?

https://www.cswcss.edu.hk/academic-board.html

https://www.cswcss.edu.hk/234162120937096.html

Poyau 發表於 23-3-16 11:23
隻字不提 今非昔比?
成日EK見人講話自行只收top學生, 又話該區只得佢B1男校, 按道理生源應該好唔錯. 但見EK資深網友一向最多只評佢為B1C, 如果近年索性成績都唔公報, 我就真的對佢好有保留. 感覺input同output唔太相稱.

ok3 發表於 23-3-16 13:29
成日EK見人講話自行只收top學生, 又話該區只得佢B1男校, 按道理生源應該好唔錯. 但見EK資深網友一向最多只 ...

相信最係入讀都係B1B~B1C學生佔大多數,B1A只係好少數。

假約學生或家長只睇DSE就唔會揀佢,揀得佢就唔止睇DSE。

worldcat 發表於 23-3-16 13:53
相信最係入讀都係B1B~B1C學生佔大多數,B1A只係好少數。

假約學生或家長只睇DSE就唔會揀佢,揀得佢就唔止 ...
就當你講嘅成立(講真, 你話佢收嘅學生以B1A為主, 我都唔信), 但宜家睇起上嚟, 莫講話升值, 連維持返佢原本收生嗰banding(b1b-c)都做唔到.

worldcat 發表於 23-3-16 13:53

假約學生或家長只睇DSE就唔會揀佢,揀得佢就唔止 ...

請問長天簡介會有無披露文憑試成績

ok3 發表於 23-3-16 14:15
就當你講嘅成立(講真, 你話佢收嘅學生以B1A為主, 我都唔信), 但宜家睇起上嚟, 莫講話升值, 連維持 ...

所以咪話只睇DSE就唔會揀佢。
揀佢就唔會係因為係B1C所以去報。

我都唔太BUY長天,只係因為唔啱阿仔。但無可否認,要搵間再好GE,附近區域只有九華,但相對對學生要求更加高。成綪接近的有聖芳濟,但STEAM同體育又同長天有一段距離。

或者咁講,長天係DSE上無乜落重藥(或者試過落藥都無用),但佢提供左較多體育科研的學習機會畀學生(只講機會,唔計成效。)。的確係吸左一班唔係成績至上的家長學生,咁用家都唔追求成綪,DSE結果自然唔會好亮麗。

ok3 發表於 23-3-16 14:15
就當你講嘅成立(講真, 你話佢收嘅學生以B1A為主, 我都唔信), 但宜家睇起上嚟, 莫講話升值, 連維持 ...

今年講座無提成績,只係略略提及升學情況。

Szetimmy0225 發表於 23-3-14 22:19
甘長天班同學仔都好有歸屬感.
係呀!老公是長天畢業生,已經N年了,至今四十幾歲人,每個星期仍約校友晚上在長天打籃球。

worldcat 發表於 23-3-16 14:54
今年講座無提成績,只係略略提及升學情況。

謝謝 請問升學情況如何

Poyau 發表於 23-3-16 14:59
謝謝 請問升學情況如何

無實際功用的數據,所以都無專登記低。
類似係8X%升學咁上下,但升乜讀乜都無講。

Poyau    發表於 23-3-16 15:24

點會冇插班生呀

間中就有人插入去打排球
我是護書簿