用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資及自行零Offer圍爐取暖區(The best is yet to come ...
樓主: ktqueenkt
go

直資及自行零Offer圍爐取暖區(The best is yet to come)   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 23-3-15 16:42
要睇交通,屋企情況…學十八般武藝⋯⋯

其實如果冇時間,又唔係特別天才,就根本唔應該學琴(除非Piano係佢嘅生命),反而要學管/弦/敲擊樂器,一樣嘢,學得精就夠,其他時間咪用嚟讀書囉,升中夠用㗎喇

DD仔 發表於 23-3-15 17:05
其實如果冇時間,又唔係特別天才,就根本唔應該學琴(除非Piano係佢嘅生命),反而要學管/弦/敲擊樂器,一 ...

早知今日就唔會咁……..

其實如果冇時間,又唔係特別天才,就根本唔應該學琴(除非Piano係佢嘅生命),反而要學管/弦/敲擊樂器,一 ...
人家的事我不太懂!相比我女幼稚園時冇佢個女咁醒(我女大佢三年),名幼都入到,覺得呢個小朋友第時好叻…而家就反而慶幸

MerryMe 發表於 23-3-15 16:47

我哋學校成績表排名都係計999632

假如 音樂/視藝 相對於 中英數常
平均分(μ)較低 標準差(σ)較細
如表現突出較平均高幾格(每格5分)
標準分加權後影響可大於主科
尤其級前列主科分數相差不大
不過如去到叩門中英數才是關鍵

z = ( x - μ ) / σ

z = 標準分
x = 原始分
μ = 平均分
σ = 標準差

Poyau 發表於 23-3-15 17:17

呢個機會比較低
果位同學各科成績都比佢低
只可以說音樂真係有特長

Poyau 發表於 23-3-15 17:17
所以級前列如果視藝音樂成績普通,真係要補補佢,一格5分,真係好攞命

HK-MAN 發表於 23-3-15 16:19
隔離屋妹妹讀SFA 好少見佢笑,6點起身,放學補習,補完習一家三口買外賣返屋企食…做功課,練琴…. ...

有點兒誇張,我見好多人讀得又玩得,真係好開心。
可能因人而異⋯⋯

piano 對音樂有初步認識 之後再學其他樂器比較得心應手 最後可以入到樂團更好 起碼升中時多一句嘢寫

MerryMe 發表於 23-3-15 17:01
名校點揀學生真係無人知

除學業外 名校都會考慮學生有否課外活動貢獻 各校當年都有不同需求 包括運動 音樂 或學術方面

cloudcloudrobot 發表於 23-3-15 17:23
所以級前列如果視藝音樂成績普通,真係要補補佢,一格5分,真係好攞命

如果早知就好了,六年成績穩定,班級前茅,呈一突然去到級二十幾,未出成績以為考得好好,因為主科考得好。

tkhhung 發表於 23-3-15 17:54
除學業外 名校都會考慮學生有否課外活動貢獻 各校當年都有不同需求 包括運動 音樂 或學術方面
...

直資學校選人,從我地申請的情況來看,一般二線小學學生,兩種情況成功率較高:1. 成績標青,級頭3名以內;2,成績稍遜,5-15名以內,但發展全面,參與體藝活動多,最重要英文表達流利。

MicWong777 發表於 23-3-15 17:39

有點兒誇張,我見好多人讀得又玩得,真係好開心。
對人歡喜背人愁..你就見到好果面..玩完未返入屋就已經呢樣果樣….

swh2020 發表於 23-3-15 18:01
直資學校選人,從我地申請的情況來看,一般二線小學學生,兩種情況成功率較高:1. 成績標青,級頭3名以內 ...

正常 要求all rounded 學生

MerryMe 發表於 23-3-14 23:26
多謝你安慰
我自己覺得學校高估左RO, 即使係1A都唔夠其他人前
同校級一衝QC, 又係無得in  ...

如果之前無師兄考入過QC 其實有難度 因為只選200人面試

HK-MAN 發表於 23-3-15 18:04
對人歡喜背人愁..你就見到好果面..玩完未返入屋就已經呢樣果樣….

不一定,我大女讀名小,升名中,一直讀得開心,玩得開心。
我幾個朋友的小朋友也是。
也有朋友的小朋友因為讀得唔開心,從名小轉去普通小學。
所以是因人而異,沒有最好,只有最適合。

swh2020 發表於 23-3-15 18:01
直資學校選人,從我地申請的情況來看,一般二線小學學生,兩種情況成功率較高:1. 成績標青,級頭3名以內 ...

呢個分析真係比較合理,當然級頭三成績好,又體藝標青就更加吃香

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

我直頭影低左跟住報直資

ktqueenkt 發表於 23-3-15 00:16
我哋係跟老師推介報四大女直,全部second in 完之後waiting list 亦即係fail咗,灰爆。自行1A揀人 ...
四大女直如果都有的in, 而且有d 2nd in,應該收 call waiting 機會好高。而且自行又有機會入1A,抽獎又有機會。等待的時間煎熬,不過也不用太擔心。考好呈三,就算到叩門階段也有好成績傍身。

b3410 發表於 23-3-15 21:47
四大女直如果都有的in, 而且有d 2nd in,應該收 call waiting 機會好高。而且自行又有機會入1A,抽獎又有機 ...

3月尾,coed 出offer,音樂椅立刻轉動。我都不知擔心什麼!b1a 都擔心 ,我b1b/C 怎算好

Joe8889 發表於 23-3-15 19:46
回覆 cloudcloudrobot 的帖子

我直頭影低左跟住報直資

你哋有提供往績比較都好好啦!
講真,我哋有好多家長對學校係有不滿,家長會乜都唔肯講,問考級幾又唔肯講清楚,有幾多個1A又唔肯講,我問自行點揀又話跟自己意願
其實真心唔明點解唔肯講
‹ 上一主題|下一主題