用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資及自行零Offer圍爐取暖區(The best is yet to come ...
樓主: ktqueenkt
go

直資及自行零Offer圍爐取暖區(The best is yet to come)  

可以安慰下大家,
之前個女小學大約級20, 自行全軍覆沒
令到我同老婆都有點怕, 幸好個女堅持要入地區band 1頭,大抽獎繼續放最好在第一志願,順利入左
而家成績都係十分超卓,除第一次UT就一直級頭5名內,也感激老師俾好多機會佢, 而家參加了很多比賽
最緊要保持住positive, 不要將負面情緒傳左俾小朋友,
小學中學, 不同項目/賽道黎, 中/英要浸, 數要操, 其他科多睇興趣,
要令知之,不如好之, 要令小朋友好之, 不要搞到對立
要多幫小朋友要develop 良好習慣

clingy    發表於 23-3-25 01:26
ekhc    發表於 23-3-24 16:42

MerryMe 發表於 23-3-15 13:25
點解級一夠膽衝QC呢,就係見舊年的級一入咗GH
諗住搏一搏,點知連in都無得in

GH同QC又唔同級數,二線津校級十幾都考到GH,QC就真係1A最Top的先可以自行正算入到。

0030 發表於 23-3-15 12:14
回覆 Pomina 的帖子

應該要1a-b且有點專長的吧,我估

我見其他學校群組,有得見嘅,大部分都已經有幾間直資offer
有更好的offer 就抽飛,所以來來去去都係這些1A強人,應該RO都是比較前列的位置

cloudcloudrobot 發表於 23-3-15 11:32
學校冇公佈人數,只有校名,所以我都唔知
間小學在強區,對上大把神津私小,所以我估點都唔會係一線
...

咁強區點比
我哋學校都無人入到SPCC

MerryMe 發表於 23-3-15 13:30
全級頭三仲好啲,起碼學校有出張cert證明,即使呈一、二,小朋友都係級十內,學校都無文件證明,得學科奬
...
小四有名次、小五反而無?咁奇

MerryMe 發表於 23-3-15 13:38
咁強區點比
唔係冇人入到而係冇人肯嘗試去入

MerryMe 發表於 23-3-15 13:38
咁強區點比
只可以講一句,升中遊戲係「前人種樹 後人乘涼」,亦點解啲人會想盡辦法誇區讀書,競爭力係唔同!

MerryMe 發表於 23-3-15 13:36
我見其他學校群組,有得見嘅,大部分都已經有幾間直資offer
有更好的offer 就抽飛,所以來來去去都係這些 ...
TKO 120人小學級十應該有競爭力

HK-MAN 發表於 23-3-15 13:48
TKO 120人小學級十應該有競爭力
要知vs 全港地區喎,TKO競爭力好一般,有能力之人早早跨區讀書了。

PTL_L 發表於 23-3-15 13:48
只可以講一句,升中遊戲係「前人種樹 後人乘涼」,亦點解啲人會想盡辦法誇區讀書,競爭力係唔同! ...
有啲地區學校係家長保守啲。我女間小學級1竟然自行同區B1b學校

PTL_L 發表於 23-3-15 13:49
要知vs 全港地區喎,TKO競爭力好一般,有能力之人早早跨區讀書了。
又唔一定既,我就係冇比亞女跨區考小學既人…眼見幼稚園學生6點幾起身返學,我堅心痛。

HK-MAN 發表於 23-3-15 13:51
有啲地區學校係家長保守啲。我女間小學級1竟然自行同區B1b學校
有自知之明囉,又或者想早啲上岸,我都識唔少呢類家長。

PTL_L 發表於 23-3-15 13:54
有自知之明囉,又或者想早啲上岸,我都識唔少呢類家長。
佢哋認為賺時間係最重要,反正品學兼優,又自動波。

MerryMe 發表於 23-3-14 23:21
不是呀!
英華直接reject
滙基pending, 同校級名次前佢少少收到offer
前年我小朋友英華匯機都收, 觀塘一線尾級三, 另外有朋友將軍澳一線小學, 長期級一二三, 都係reject同pending, 唔知關唔關區分小學問題事

HK-MAN 發表於 23-3-15 13:54
又唔一定既,我就係冇比亞女跨區考小學既人…眼見幼稚園學生6點幾起身返學,我堅心痛。 ...
幼稚園就見得少啲要6:00幾,中小就多。幼稚園返9:00,大校又出名又多人跨區讀既,一定夠學生開幾架車,細校啲,少人跨既,好多個站先為到本,咪要早上車囉。

HK-MAN 發表於 23-3-15 13:56
佢哋認為賺時間係最重要,反正品學兼優,又自動波。
係㗎,有時自己都會咁諗,終點大家都一樣,駛咩小朋友咁辛苦呢?又出去闖,要突圍唔易架,keep住戰鬥格。

manto216 發表於 23-3-15 13:57
前年我小朋友英華匯機都收, 觀塘一線尾級三, 另外有朋友將軍澳一線小學, 長期級一二三, 都係reject同pe ...

只要諗一樣野係,將軍澳人會升中跨出觀塘,相反,極少數觀塘人會想跨入TKO就睇到個取向。

回覆 HK-MAN 的帖子

我間有個自行北區啦, 好似有間top 10 津校。
山長水遠上水返學, 真心無諗過。。。

前年我小朋友英華匯機都收, 觀塘一線尾級三, 另外有朋友將軍澳一線小學, 長期級一二三, 都係reject同pe ...
TKO(非將天馮晴)我女師姐約級7-10內上年匯基收咗。

基本上認係將軍澳一線小學只得二間,將天及馮晴。唔會差過官塘三線學校掛
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊