用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Benenden School
go

[英國] Benenden School

請問有無家長既女兒讀緊, 或者將會入讀?  EK 好似比較少談及此校, 想睇下有無家長可以分享下.  謝謝~

ramen 發表於 23-3-14 14:04
請問有無家長既女兒讀緊, 或者將會入讀?  EK 好似比較少談及此校, 想睇下有無家長可以分享下.  謝謝~ ...

純粹講下;我有聽過朋友個朋友提過舊年(2022/2023)Year 7收咗都唔夠三十幾人.有三分之ㄧ係中國以及香港人.

佢哋又加多咗flexi boarding等等.

回覆樓主:

係好學校,有諗過報,但係交通唔太方便,除非你自己揸車。
當時睇ISI report話好多學生come from upper class families,更加我哋却步。

etoile 發表於 23-3-16 10:15
係好學校,有諗過報,但係交通唔太方便,除非你自己揸車。
當時睇ISI report話好多學生come from upper cla ...
呢樣就係我有點 hesitate 既地方, 仲有英國皇室, Jordan 公主...而自己只係偽中產家庭, 我估我地多數都會放棄個offer.

ramen 發表於 23-3-16 11:21
呢樣就係我有點 hesitate 既地方, 仲有英國皇室, Jordan 公主...而自己只係偽中產家庭, 我估我地多數都會放 ...

個人認為,英國都有自己嘅階級觀念,當年Kate 都諗咗好耐先願意嫁入皇室。

ramen 發表於 23-3-16 11:21
呢樣就係我有點 hesitate 既地方, 仲有英國皇室, Jordan 公主...而自己只係偽中產家庭, 我估我地多數都會放 ...
我就認為家長冇需要太擔心。其實大部分小朋友(無論幾藍血幾有錢)都係普通人一個,亦冇大人嘅白鴿眼,互相交流唔會下下都晒命嘅。大家都係落場打同一個波,上堂讀同一本書。
換個角度睇,連皇室貴族都送女入去,證明係好學校。唔好因為一啲冇根據嘅臆測,斷送咗小朋友入一間好學校嘅機會。

當然我唔知你有咩其他選擇,會唔會更好。

其實真係對 BENENDEN 既認識比較少, 真係無咩朋友既女兒入讀.  讀 CLC, St, Catherine's, St. Swithun's, Badminton 等學校既就有, 都係個幾間名校女生, 所以對香港去的女生都有點概念, 都係緊張女兒教育既中產 / 專業人士.  
BENENDEN 除左皇室, 仲有大陸土豪, 朋友剛剛話有個大陸童星上年入讀 (我唔識), 全身名牌去開學...

ramen 發表於 23-3-16 14:19
其實真係對 BENENDEN 既認識比較少, 真係無咩朋友既女兒入讀.  讀 CLC, St, Catherine's, St. Swithun's, B ...

朋友講嘅(如果唔係在讀),聽下就算啦。我自己都識唔少香港朋友以至朋友嘅女讀Benenden(橫跨幾代),肯定唔係土豪或者超級富豪。

間間好學校都有有錢人,間間都可能有人成身名牌開學,間間都可能有皇親國戚。同樣間間都有普通中產,喺現今制度下in fact間間都有靠bursary先可以afford入讀嘅學生。

都係嗰句,唔知你有咩其他選擇,唔敢講係咪好啲定差啲。

我同囡囡有去考試/school visit, 雖然最後無揀入呢間,但我對benenden的印象不錯,校舍好大尤其新的music hall 好posh, 帶我地school tour两個學生好有禮貌好nice, 當然呢D都係好表面,唔覺特別多香港/中國學生。有同一local媽咪傾左一陣,佢話benenden係好好嘅學校,唔係净睇成積。

難怪我認識嘅富三代用盡方法send個女去讀。

Chole 發表於 23-3-16 20:51

我識一個全香港都識佢阿爺同阿爸嘅。

Chole 發表於 23-3-16 20:51
咁誇張,用盡咩方法呀?我女考 year 9, 只有英文丶數學兩張卷,佢話唔難架喎, 之後有 zoom interview, 都係傾下計,十至十五分鐘到。

etoile 發表於 23-3-16 21:06
我識一個全香港都識佢阿爺同阿爸嘅。

我朋友爸爸都係名人,亞爺係富商,應該唔係同一個。

ramen 發表於 23-3-16 21:29
咁誇張,用盡咩方法呀?我女考 year 9, 只有英文丶數學兩張卷,佢話唔難架喎, 之後有 zoom interview, 都係 ...

佢真係有啲誇張,我係普通人家當時只靠普通agent 搵緊學校俾亞仔,嚇親我。

不過唔想講太多,唔知佢太太有冇上EK.  

Chole 發表於 23-3-16 21:31

個小朋友入咗去讀,唔係同一人。

話時話,陪開學喺宿舍真係遇過有英籍家長當我透明,連打招呼都慳返!要岐視唔一定係上流人士先會嘅。

etoile 發表於 23-3-16 21:38
個小朋友入咗去讀,唔係同一人。

話時話,陪開學喺宿舍真係遇過有英籍家長當我透明,連打招呼都慳返!要 ...

我以前做英資公司,絕對明白英國人嘅階級觀念!就算係英國人,social status 都有分別,例如娶noble 嘅、娶普通白人嘅、娶香港人嘅、娶南亞人嘅….

Chole 發表於 23-3-16 21:31

金融名人二個外孫女.

ap332100 發表於 23-3-16 21:48
金融名人二個外孫女.
可唔可以比啲提示啊?

其實真係唔需要諗咁多,小朋友讀過書都要諗間學校多唔多有錢佬,又怕俾人歧視,小朋友讀寄宿係要學識點樣同人相處呀嘛,劍橋牛津都大把有錢佬啲仔女喺度讀啦,唔通考到又唔入去讀咩。

Chole 發表於 23-3-16 21:46
我以前做英資公司,絕對明白英國人嘅階級觀念!就算係英國人,social status 都有分別,例如娶noble 嘅、 ...

所以冇報呢閰,我哋連偽中產都唔算,唔係同一個世界嘅人。

不過Beneden真係好學校,樓主要認真考慮。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊