用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金 VS 羅氏基金
樓主: eiko-_-c
go

中華基金 VS 羅氏基金 [複製鏈接]

我仔讀緊羅氏高中,嗰d測驗應該係quiz ,唔係d CT ut ,好多學校都有無限輪迴quiz, 你朋友應該嗰日唔好彩撞正一齊姐,如果數理強,羅氏係好掂嘅,仔話男老師好人好多,女老師惡,教過我仔d老師,大部份都好nice
我中學老師(現係港島區b1b中學校長)係我仔升中一揀學校時叫唔好揀張祝珊,因為讀到死死吓,佢係將軍澳區中學做過校長,話如果數理好讀羅氏

JHsbb 發表於 23-3-22 02:34
我仔讀緊羅氏高中,嗰d測驗應該係quiz ,唔係d CT ut ,好多學校都有無限輪迴quiz, 你朋友應該嗰日唔好彩撞 ...

因朋友間聚會傾開,同一聚會另一朋友話佢小朋友個間band 1a 初中學校quiz有協調,唔會一日多過一個,一星期又唔會多過幾多間。高中就計分既先協調。我就覺得點解唔好似咁協調下。

最近同一個讀緊羅x中三的家長朋友傾開計, 我自己都有一個中三, 一個中四讀緊匯基東九, 大家都為中三的孩子來年中四選科煩惱中, 我好意外, 現在還有b1中學會俾學生中四就只讀2x 選修科 (自從通識改為公社科變為不計分只分合格與否)。還有, 佢地公社科有中文或英文讀, 負責老師竟建議英文讀, 話升大學方便接軌。

canadababy93 發表於 23-3-15 20:45
唔覺教得差喎,可能好彩,我仔遇到的老師好有熱誠,不過測驗考試真係幾多,但每次範圍都不算多,keep住溫書 ...

請問羅氏是否普教中?

02413124 發表於 23-3-22 13:28
因朋友間聚會傾開,同一聚會另一朋友話佢小朋友個間band 1a 初中學校quiz有協調,唔會一日多過一個,一星期 ...
都唔會只係羅氏咁,我女間中學試過一日3個quiz

tung0409 發表於 23-3-22 16:27
最近同一個讀緊羅x中三的家長朋友傾開計, 我自己都有一個中三, 一個中四讀緊匯基東九, 大家都為中三的孩子 ...
係呀,羅氏比你揀2科,但csd 中或英兩者都有開,學校有問卷問同學選中定英修讀意向,朋友仔選讀英文,勁後悔,因為d英文太深,常唔合格,我仔選中,佢話因為易記好多,中文字一早已經識晒,唔駛要費時記字,例如d官職位,中文好易寫得出,英文又要記一輪,讀大學睇吓讀咩科啦,基本上csd大把科都無用,都好睇小朋友想邊樣

canadababy93 發表於 23-3-15 20:45
唔覺教得差喎,可能好彩,我仔遇到的老師好有熱誠,不過測驗考試真係幾多,但每次範圍都不算多,keep住溫書 ...
同意,我仔一樣我仔有同一小學女同學都係羅氏,次次全級頭3,係度讀得好開心,因為佢本身勤力讀書人。我仔初中常怨功課多,測驗多,上到高中,少好多功課,返家大把時間打機

我小朋友都是羅氏學生,咁多年我又唔覺得他有功課同Quiz的壓力,一路以來都讀得頗輕鬆。至於Quiz,我自己覺得quiz的原意係想小朋友專心上堂同做功課,如果做好呢兩樣,係唔需付出太多額外時間去預備。

JHsbb 發表於 23-3-23 03:34
係呀,羅氏比你揀2科,但csd 中或英兩者都有開,學校有問卷問同學選中定英修讀意向,朋友仔選讀英文,勁後 ...
都唔明白點解負責選科的老師會suggest 母語係中文個學生CSd科用英文上。里科已不計分,仲點解要花額外時間去串個d咁少運用既字?真係靠害。而且自從取消通識改CSD已好多學校讓學生選3x, 選2x是十分之危險。而且應該中四俾學生讀3X,有時真係讀落先知龍與鳳。我d朋友讀津校b2都好多轉3x ,相像不了羅氏是直資學校都咁唔彈性。

tung0409 發表於 23-3-23 21:25
都唔明白點解負責選科的老師會suggest 母語係中文個學生CSd科用英文上。里科已不計分,仲點解要花額外時間 ...
唔好攪錯, 羅氏係比學生選2X 或3X, 唔係只能選2X

hcpp 發表於 23-3-14 14:06
兩間都係1C,但羅氏中文差啲
如二選一,選近屋企

中基沒有宗教科目、對嗎?

gilgilgilgil 發表於 23-3-24 15:24
中基沒有宗教科目、對嗎?
沒有

http://www.cfss.edu.hk/curriculum.html

hcpp 發表於 23-3-24 16:01
沒有

http://www.cfss.edu.hk/curriculum.html

thx!
請問中文科是普教中?

gilgilgilgil 發表於 23-3-24 16:24

thx!
普教

請問羅氏中三選科是要跟全級名次選科,定是喜歡的學科有加成呢?例如我想選化學。全級名次中下。但化學科成績優秀。咁選唔選到化學科呢?

tung0409 發表於 23-3-23 21:25
都唔明白點解負責選科的老師會suggest 母語係中文個學生CSd科用英文上。里科已不計分,仲點解要花額外時間 ...

部分正確,如果本身英文好差,又要用英文讀CSD係會辛苦
但本身英文底子好嘅話,用英文讀CSD,可以睇多啲唔同英文嘅資料,對英文科本身有協同效應
用英文答題,係寫得快過用中文答題(如果你識嘅話)
‹ 上一主題|下一主題