用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金 VS 羅氏基金
go

中華基金 VS 羅氏基金

中華基金(已收offer) VS 羅氏基金, 如果兩間都收,揀哪間好些?
二線小學級10內,數強。🙏🙏🙏

剛有朋友分享羅氏基金唔好,想轉校。主要問題係老師教學質素,上堂同學好嘈,一日好多測驗(試過1日5科),冇協調,反映完都冇改善。

02413124 發表於 23-3-13 16:12
剛有朋友分享羅氏基金唔好,想轉校。主要問題係老師教學質素,上堂同學好嘈,一日好多測驗(試過1日5科), ...

上堂同學好嘈—>未必關老師事
一日好多測驗—>佢有無返過工?老闆一日淨係叫佢做一樣嘢?
反映完都冇改善—>地球圍住佢轉?一定要聽晒佢話?

10090 發表於 23-3-13 20:15
上堂同學好嘈—>未必關老師事
一日好多測驗—>佢有無返過工?老闆一日淨係叫佢做一樣嘢?
反映完都冇改善 ...

朋友講得出係老師classroom management 有問題,teaching skill 都有問題
下?你真係覺得中學1日測5科冇問題,我都冇野講。做5樣功課就緊係冇問題啦,係測驗,點同番工做野呀?唔洗溫?
學校高層聽完都話咁唔得wo,會跟進。咁即係一係佢hea 佢law 咁唔覺得就唔好咁hea 家長。

eiko-_-c 發表於 23-3-13 13:37
中華基金(已收offer) VS 羅氏基金, 如果兩間都收,揀哪間好些?
二線小學級10內,數強。🙏🙏 ...
二線級十?邊區二線?級十自行揀咗邊間?唔一定要讀呢兩間掛?過埋3月31號可能你有其他VS了

HK-MAN 發表於 23-3-13 20:41
二線級十?邊區二線?級十自行揀咗邊間?唔一定要讀呢兩間掛?過埋3月31號可能你有其他VS了 ...
將軍澳區。自行老師叫跨區,話如果揀將軍澳自行會落選。
老師叫揀張祝珊,我哋自己揀咗聖馬可,
但感覺東區學校嘅英文好似難啲,所以諗緊自行落空揀邊間好啲。

02413124 發表於 23-3-13 16:12
剛有朋友分享羅氏基金唔好,想轉校。主要問題係老師教學質素,上堂同學好嘈,一日好多測驗(試過1日5科)粗口,, ...
謝謝分享。我就係平時係街見到羅氏啲小朋友都好乖,但第一次interview嗰日見到啲小朋友係學校都講哂粗口,就算見到有家長係到都唔收口,感覺有點差。

eiko-_-c 發表於 23-3-13 22:00
謝謝分享。我就係平時係街見到羅氏啲小朋友都好乖,但第一次interview嗰日見到啲小朋友係學校都講哂粗口, ...

粗口係小事吧,羅氏基金中六學生2021年爆竊自己學校都得啦

eiko-_-c 發表於 23-3-13 21:55
將軍澳區。自行老師叫跨區,話如果揀將軍澳自行會落選。
老師叫揀張祝珊,我哋自己揀咗聖馬可,
但感覺東區 ...
二線級10揀張祝珊個想頭大咗啲喎....兩間你小朋友/自己認為邊間好啲?

回覆樓主:

住將軍澳就羅氐啦

HK-MAN 發表於 23-3-14 08:27
二線級10揀張祝珊個想頭大咗啲喎....兩間你小朋友/自己認為邊間好啲?
係呀,我都覺得張祝珊機會渺茫。當初老師叫揀,我已經覺得無可能,但老師不斷游說,又話今年開多班,叫去試下。
我女又話想挑戰下,所以就試下,當一次寶貴嘅經驗喎。

eiko-_-c 發表於 23-3-14 13:05
係呀,我都覺得張祝珊機會渺茫。當初老師叫揀,我已經覺得無可能,但老師不斷游說,又話今年開多班,叫去試 ...

請問是否 自1 張祝珊 自2 聖馬可

回覆 Poyau 的帖子

係呀

eiko-_-c 發表於 23-3-13 13:37
二線小學級10內,數強。🙏🙏 ...
兩間都係1C,但羅氏中文差啲
如二選一,選近屋企

細路讀緊中基,功課量不多,也無1日5科測驗

eiko-_-c 發表於 23-3-14 13:05
係呀,我都覺得張祝珊機會渺茫。當初老師叫揀,我已經覺得無可能,但老師不斷游說,又話今年開多班,叫去試 ...
張祝珊機會細,聖馬可睇面試表現和英文聽講能力

回覆 02413124 的帖子

請問你朋友個小朋友讀緊中幾呀? 情況差到要轉校.... 因為小兒都有申請羅氏, 已經過埋 second in, 等結果中, 本身有另一間直資都收左, 之前想過如果羅氏收會讀, 可以講多少少 teaching skill 出了咩問題? 好多老師都係? 或是個別?

我中基有offer, 羅氏有2nd in但我放棄左, 個人對中基感覺好小小, 可能因為stem好D, 而且聽返黎都話讀得開心

ivychan5252 發表於 23-3-15 09:56
回覆 02413124 的帖子

請問你朋友個小朋友讀緊中幾呀? 情況差到要轉校.... 因為小兒都有申請羅氏, 已經過 ...

我pm你

請教羅氏的情況是否真的好差?

唔覺教得差喎,可能好彩,我仔遇到的老師好有熱誠,不過測驗考試真係幾多,但每次範圍都不算多,keep住溫書也好。