用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國回港在荷蘭轉機
go

[英國] 英國回港在荷蘭轉機

大宅

發表於 4 天前 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印

有冇試過在AMS轉機回港?因為我嘗試在Asia mile check 有冇機可以俾小女暑假回港。但只有在AMS 或者DEL轉機。由於少女未試過轉機,所以想問下你們有冇試過在AMS轉機?在這在AMS轉機有冇問題?謝謝回覆

sumsummummy 發表於 23-3-13 05:41
[/td][/tr]
[/table]
我都試過,肯定好過印度轉機,唔難,但首要夠時間,最好有兩個鐘以上轉機時間啦,如果唔係頭班delay尾班分分鐘趕唔切,AMS如果唔係日日有機,分分鐘要留多幾日等吓一班機。

foxli 發表於 23-3-13 13:47
我都試過,肯定好過印度轉機,唔難,但首要夠時間,最好有兩個鐘以上轉機時間啦,如果唔係頭班delay尾班分 ...
謝謝回覆,AMS 機場是否很大?難搵嗎?因為只有1 小時25 分鐘,驚首班機delay 就麻煩了。

sumsummummy 發表於 23-3-13 13:52
謝謝回覆,AMS 機場是否很大?難搵嗎?因為只有1 小時25 分鐘,驚首班機delay 就麻煩了。 ...

唔難嘅,但歐洲內陸機遲一個半個鐘好平常,因為啲機通常飛到機場落客即刻走人,所以如果對上遲嘅之後都會遲,仲有兩程機如果係同一間航空公司都還好,如果唔同嘅到時delay又係好麻煩。https://hk.news.yahoo.com/%E8%88%AA%E7%8F%AD%E5%BB%B6%E8%AA%A4%E7%84%97%E6%BB%AF%E8%8D%B7%E8%98%AD-%E5%9C%8B%E6%B3%B0%E5%8D%B8%E8%86%8A-60%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E7%8E%A9%E6%AE%98-214500870.html

上年曾經試過。

回覆 sumsummummy 的帖子

Amsterdam 機場係有幾個runway,但應該唔難,如果你女兒唔係太細個同之前多搭飛機經驗,就算冇轉過機都應該manage 到,荷蘭人英文好流利,到步時make sure 去啱runway 就可以了。

回覆 MGTM 的帖子

Thanks

阿女去年就試過一個人在荷蘭轉機,情況就如你所說中間得兩小時的接駁時間,但好不幸因為前一班機delay了超過一個半小時,雖然是同一間航空公司,但結果到達Amsterdam airport時下一班機已經closed gate剛提早起飛了,最終同機有十多個香港人留落在機場,連寄艙行李也丟失了😭😭

回覆 stellaky 的帖子

結果怎樣?航空公司有沒有安排住宿及下一班航機?其實我就係擔心上一班遲咗令佢趕唔切第二班機。一個女仔晤知點算😭

sumsummummy 發表於 23-3-15 22:33
回覆 stellaky 的帖子

結果怎樣?航空公司有沒有安排住宿及下一班航機?其實我就係擔心上一班遲咗令佢趕唔 ...

既然有擔心,點解唔買直航?

回覆 sumikogurashi 的帖子

因為可以用asia mile 換