用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 分享克服聽障的經歷
go

[聽/語障] 分享克服聽障的經歷 [複製鏈接]

一名16歲重度聽力損失的女孩勇於挑戰,憑藉自己的毅力成功克服了聽力問題。

希望可以幫助聽障孩子過正常的生活,融入社會

https://www.hearwego.info/|^|https://www.hearwego.info/
歡迎大家查詢任何有關克服聽障困難的事情 e-mail mailto:[email protected]|^|[email protected]

0    0    0    0

回覆樓主:

我看了妳的webpage, 真心替妳高興能克服聽障,能享受學習。
我小朋友兒幼聽力正常的,newborn 嘅hearing test 都合格的。
但去到小一就確診了單耳pround hearing loss,
對父母來說簡直晴天霹靂,很難接受。
最近我們都做了MRI, 都找不到原因。
心裹仍很不安,不知道小朋友將來會怎樣?讀書會否有影響?
想請教妳讀書困難嗎?你怎樣克服?

只是單耳有問題,相信不會太影響學習的。因為我雙耳profound hearing loss , 但只有右耳做了人工耳蝸,另一耳朵只靠助聽器,已經足夠可以如普通人一樣學習。

或者你可以要求老師安排小朋友坐喺第一行,咁樣可以聽得清楚啲,而且如果有咩唔明白,可以直接再問老師。我一直以來都唔覺得學習有太大嘅困難嘅,你放心啦!

至於聽障嘅原因,我覺得你去請教耳鼻喉專科醫生好啲。我係睇許由醫生嘅,佢都好細心,而且經驗十分豐富!

回覆樓主:

謝謝妳解答。
我月尾都book了許醫生,希望帶整報告去問他。

marrowcherry 發表於 23-4-6 07:55
謝謝妳解答。
我月尾都book了許醫生,希望帶整報告去問他。

不用客氣。許醫生應該幫到你。

可以話佢知睇咗Melissa 的web page
‹ 上一主題|下一主題