用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒
樓主: ning0410
go

聖羅撒  

kirstyau 發表於 23-3-17 17:48
佐敦?

係呀,不過最熱門嗰間full 左,佢應該唔係嗰間 佢係突破

catf2 發表於 23-3-17 17:49
係呀,不過最熱門嗰間full 左,佢應該唔係嗰間  佢係突破

會full?唔會啦!女S5 一過測驗又少甘D人。 通常你肯waiting 睇片先好快有位。

kirstyau 發表於 23-3-17 17:42

補習老師冇叫停,好有問題喎!大女補數個間會叫出課室補睇 ...
有呀

kirstyau 發表於 23-3-17 17:51
會full?唔會啦!女S5 一過測驗又少甘D人。 通常你肯waiting 睇片先好快有位。
...

呀女不想睇片,想上實體課

catf2 發表於 23-3-17 18:33
呀女不想睇片,想上實體課

佢點都會迫人睇左片先有實體,之前我就係唔想睇片,最終升中五暑假睇完片(仲要測完驗過到先比報名),因為有睇過片先9月課優先報名,優先報名都排到好誇張,最後9月就面授課。

回覆樓主:

現在補呢間暫時錯,可再睇定啲先考慮轉唔轉

講真!自從練校長之後,學校就開始出事!

LaiYan8899 發表於 23-3-17 02:06
回覆 kirstyau 的帖子

係,係非常之有問題佢哋啲數學卷完全唔似DSE題目

講句公道啲嘅說話!
書院呢幾年系移民潮底下,確實流失率好高!好多屋企有錢都去咗外國讀書!DSE成績真係唔理想!但係我覺得呢啲情況,呢幾年間間學校都有出現!

但係啲女仔都好乖嘅!姪女補習社都好多其他女校補緊!佢話st rose啲女仔好勤力仲好有禮貌添!

反而聖家啲女就唔得啦!成日粗口,上堂大大聲傾計!佢話阿sir都驚咗聖家女!

我啲隔離屋有協恩女,日日同阿媽鬧架添,乜詞語都用得出…佢阿媽成日俾嗰女鬧到眼濕濕,我哋都覺得佢阿媽慘⋯⋯

所以眼見每間學校都有好有唔好!系本身學生嘅問題!唔好一珠篙打沉一船人!

catf2 發表於 23-3-17 19:28
現在補呢間暫時錯,可再睇定啲先考慮轉唔轉

請問邊間,我都驚Ele太chur

回覆 yautse 的帖子

同意,自身及家教更重要。想讀好書的就算好到-般學校也會讀到的。

協恩成績穩守1A頭水平,聖家也有1B-C
聖羅撒Maths Phy Chem Bio四科夾埋,一個5**都無

aptt    發表於 23-3-25 20:39

其實聖羅撒係去年DSE意外地差啫,往績曾幾好,未至要一沉百踩,宜家復常,話唔定見底回升呢個,至於聖家就一直被人underrate, 其實佢嘅水平唔錯,一早已好過B1C, 有d人甚至話培道好過佢,到目前為止都唔係囉

利申:同呢兩間冇關係

yautse 發表於 23-3-18 08:44
講句公道啲嘅說話!
書院呢幾年系移民潮底下,確實流失率好高!好多屋企有錢都去咗外國讀書!DSE成績真係 ...

認同,大家都係眼見自己嗰小小小部分同學所為,根本唔可以代表全間學校,用黎批評邊間學校就乜乜乜都唔公平。

hiuching8 發表於 23-3-18 09:30
協恩成績穩守1A頭水平,聖家也有1B-C
聖羅撒Maths Phy Chem Bio四科夾埋,一個5**都無
...

5** 談何容易,全港考生1-1.8%, 攞到星星嘅同學係自身能力多過學校。
有個中五讀緊名津, 敢講阿女唔使補習嗰科有機會攞星多過 死補爛操嘅科目。 唔使補個科根本佢唔使出力讀已經係級頭。 唔係想炫耀,想表達 係 當然有好多都要操題目但能力悟性佔不少。

你都睇到聖羅撒情況小學最叻嘅走曬 讀到中途叻嘅插班出去。 留到最後考DSE 1A學生有幾多?( 重點1A考生都未必攞到5**,1A考生%>5**%)

唯一覺得不能接受 數學5比例低過全港%,作為一間band1有點兒那個。

lamlamdad2009 發表於 23-3-18 10:09
其實聖羅撒係去年DSE意外地差啫,往績曾幾好,未至要一沉百踩,宜家復常,話唔定見底回升呢個,至於聖家就 ...

隔離鋪 DD仔 中英數排名 仲見到SRL個名,係近兩年跌得金,希望同學爭氣保住唔好再跌回升就更好, 學校老師差改變唔到,唯有自己搵出路。大女學校一樣,有科近乎自修自補。 家長幫到幾多得幾多(出錢補習)

aptt    發表於 23-3-25 20:41

回覆樓主:

其實我哋幫小朋友揀學校,除咗睇學校成績,我覺得都好睇學校適唔適合自己小朋友性格!
每間學校都可以有好優秀嘅學生,都有好頑皮嘅學生!
最緊要揀啱適合自己嘅,小朋友讀得開心,成績就自然好!
呢幾年移民潮底下,好多嘢都變咗!聖保羅男女都斷纜冇狀元,都俾人講咗好耐,唔通就代表差咗?
學習系一場持久戰,我哋不妨教導小朋友做好自己,好好努力!唔好系自己好嘅時候得意洋洋,系人哋唔好嘅時候貶低別人!

aptt    發表於 23-3-25 20:41

yautse 發表於 23-3-18 13:59
其實我哋幫小朋友揀學校,除咗睇學校成績,我覺得都好睇學校適唔適合自己小朋友性格!
每間學校都可以有好 ...
Agree

10090 發表於 23-3-11 10:04
疫情前只有中六准出去食,可能怕俾隔離林xx啲學生騷擾
聖羅撒DSE中文成績好一般,得9.6%攞level 5,數學仲 ...

林xx點會騷擾佢地呀,覺得間學校太守舊,當年去open day, d家長話你女英文吾夠好就吾好報啦,高中又無視藝,所以吾太適合,沙田又又好多band1 可選

沙田聖羅撒有新校董,前政府高官謝凌潔貞,以她豐富行政經驗,應該可扭轉劣勢

aptt    發表於 23-3-26 15:52

其實練校長是聖羅撒舊生,對學校非常熟悉,五年前接任後,進行多方面改革,提拔了很多年輕有活力老師
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊