用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 VS 火炭樂基 點揀好?
發新帖回覆
go

劍鳴 VS 火炭樂基 點揀好?

劍鳴 VS 火炭樂基 點揀好?

我會揀樂基

投樂基一票

劍鳴行政好麻麻…

alien_ho 發表於 23-3-11 23:09
投樂基一票

劍鳴行政好麻麻…

點麻麻法?

Jean1769 發表於 23-3-12 14:56
點麻麻法?

你唔好諗住有相睇,佢只會印出黎放係學校門口,你睇到就見,睇唔到就無架啦,唔會有網上相簿睇相,你睇佢網頁有個家長login以為有相睇,有最新資訊?

Sorry 係入到去除左無傷大雅既通告,其餘最緊要既,相,通告,甚至校曆表,都唔會係入面搵到!

通告多數都係hard copy .仲要係星期五派手冊,星期一就會收返。

家長日會有上堂張同片比你睇,但千祈唔好拎住個電話入去,如果唔係佢全部一律當你「想」偷拍,大大聲叫你唔好偷拍

每週有週紙,會貼係手冊知道教左乜野,但老師永遠唔會係老師欄度留兩隻字比你,每兩個月評估係嚴重delay,成兩個月後先比張評估報告比你。

老師唔多會打比你,所以如果追求透明度高,家校合作既家長,呢間一定唔會係你首選。

小朋友小病大病都好,一律最小停賽3 天,你3日後返到黎,佢都會先安排小朋友係「觀察室」無堂上渡一陣(甚至但佢覺得你有威脅而全日都被隔離,而個日只係淨玩玩具,唔會有人教你野同上堂)

你打個乞次佢覺得你好有威脅,就會即時隔離小朋友(唔洗上堂架啦),再打比家長叫你係即時接走佢(試過一次見佢講到咁嚴重即時帶左佢去睇醫生,醫生反問我邊個話佢病?根本就無病,然後無啦啦早退一日,再停3 日唔洗返學)

仲有好多制度,唔知諗出黎知個個係乜野年代思維既人。

學課程係深同豐富,小朋友身體健康,係一定會有得著,部分老師係有愛心既,但感受到佢地行政壓力同監控壓力好大,所以令到佢地流失率高。

亦都係因為咁,難怪明明Pn 可以同Lh sc 睇齊,但總係永遠人哋其實人收歡迎咁多人,係不無道理。

如果領導人可以改變自己既思維,其實佢係學術上,環境上,係唔會好差。當然如何你唔care,佢透明度,唔介意佢d 野last minutes , 唔介意佢一張自己指示唔清晰,但玩家長幾回,要你影完到影過張相,咁你可以揀佢

我揀樂基,讀得開心,又學到野,仲有升小成績都好理想

behappypapa 發表於 23-4-24 13:11
我揀樂基,讀得開心,又學到野,仲有升小成績都好理想

想問通常升小去邊間?

叩門兩呂一培有優勢。如果要考神校,要自谷,名氣差啲,不過學術底ok, 要谷唔難,見倒網頁相好似有一個dgjs!

happymeme 發表於 23-11-23 09:13
叩門兩呂一培有優勢。如果要考神校,要自谷,名氣差啲,不過學術底ok, 要谷唔難,見倒網頁相好似有一個dgjs ...

咁如果好既直資同私校呢?
例如三私一直,港同等

三私唔難,陳守仁就難啲,因為實在太多人考了。終於大部份學生住沙田,應該冇咩人會去港同吧,樂基學生都係沙田區。加上學費唔平,其他名幼又易入咗,想考名小的都會直接出去讀名幼。

happymeme 發表於 23-11-23 10:37
三私唔難,陳守仁就難啲,因為實在太多人考了。終於大部份學生住沙田,應該冇咩人會去港同吧,樂基學生都係 ...

謝謝你!

念念 發表於 23-11-23 10:06
咁如果好既直資同私校呢?
例如三私一直,港同等

(樂基)當年冇谷阿仔,佢都考到三私一直,我記得其他同學仔一樣有三私一直offer,仲有英華小學,DBS primary, DGS primary, CKY 等等
。比例上都算唔錯

behappypapa 發表於 23-11-24 10:45

請問你仔仔係幾時

回覆 amyloveian 的帖子

預備考小一定係km
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊