用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真OFFER
樓主: kurama
go

基督教崇真OFFER   [複製鏈接]

我自己係現崇小用家,喺呢度回應返之前嘅留言:

崇小係分英文同國際部,每部成績首70% 學生便可直接便取得基崇offer (不需要經過任何面試篩選),而餘下的 30%成績學生,經面試後,如學術能力達到基崇收生要求,崇小學生會較其他申請者優先取得offer

其實喺一般崇小家長心目中,基崇絕對是一間願意讓小朋友入讀既理想中學,但由於兩部中上游學生好多時也會取得神校或者比基崇更好或課程上更合適小朋友的本地中學offer (例如有IB課程的本地中學),因此崇小畢業生選擇入讀其他中學係理所當然的事情,而且由於崇小係私校,就讀崇小嘅學生相對地家庭經濟能力也比較好,好多時在學期間或畢業後也有不少學生會選擇入讀國際學校,移民或出國留學.

在種種環境底下,令到基崇”現階段只能” 吸引到崇小中或中下游學生選擇入讀. 但我想強調這一批崇小學生他們學術水平,尤其是英文水平也比一般小六畢業生較高,因為崇小英文課程是比一般學校教深一年有多,而且小學部有良好英文語境.

係”現階段只能”

崇小學生佢哋有嘅係時間,可以等待,隨着基崇決心提升, 相信未來會吸引越來越多崇小學生選擇入讀基崇.

Marris 發表於 23-3-28 10:11

崇小係分英文同國際部,每部成績首70% 學生便可直接便取得 ...
多謝小學部家長出手護校, 正正解釋左崇小頭70%至包入基崇, 似乎崇小頭70%都有可能仍然係band 1, 我真係好理解到崇小學費唔平, output 一定唔會差呢個道理..
唔好話冇可能我知有d津小頭60%都係band 1生

崇小係分英文同國際部,每部成績首70% 學生便可直接便取得 ...
其實每年有幾多崇小生上基崇? 崇小生多數會選返普教中班, 其他五班幾乎係冇崇小生的, 咁其實係得廿多個崇小生咋喎.  亦同學校公佈收生名額大約150人吻合.

chanwendy 發表於 23-3-28 11:38
其實每年有幾多崇小生上基崇? 崇小生多數會選返普教中班, 其他五班幾乎係冇崇小生的, 咁其實係得廿多個崇小 ...

除了普教中班,崇小多數入C班(higher ability in Eng班),也有好少數入左其他班

hugub 發表於 23-3-28 11:26
多謝小學部家長出手護校, 正正解釋左崇小頭70%至包入基崇, 似乎崇小頭70%都有可能仍然係band 1, 我真係好理 ...

睇來呢間學校真係有問題,唔只用家護校,連小學部家長都出手

hugub    發表於 23-3-28 12:01

hugub 發表於 23-3-25 09:46
有錯請更正, 崇小唔係100%直通車入TTCA,好似係要考70名左右至收,4班定5班小六唔敢肯定?  ...

崇小正常情況下,小六有 3 班 P (P=英文部), 1班J (J=國際部)合共 4班,但由於受到移民潮及出外讀書熱潮影響,2021-22 兩部加埋合共畢業人數只有82人 (P=76 J=16) , 而今個學年2022-2023 畢業人數應該會更少.

但2022-2023 學年崇小出現一個特殊情況,由於派出的Offer只有極少人放棄(打破多年記錄),令到學校出現尷尬情況”超收”,要國際加開多一班才能應付(因為國際班有上限人數不能超過29人),所以2022-2023這一個學年的小一國際部會有兩班. 而兩班國際班現也是收滿生的

但一再向學校確應,這種加開班情況只係特殊情況才會咁做,崇小一再強調保持 3P 1J 政策是不變的.

因為崇小畢業人數同崇小學生收到基崇Offer人數是正比的

Marris 發表於 23-3-28 13:06
崇小正常情況下,小六有 3 班 P (P=英文部), 1班J (J=國際部)即共4班,但由於受到移民潮及出外讀書熱潮 ...
即係正常係4班

chanwendy 發表於 23-3-28 11:38
其實每年有幾多崇小生上基崇? 崇小生多數會選返普教中班, 其他五班幾乎係冇崇小生的, 咁其實係得廿多個崇小 ...

大約30 人左右

hugub 發表於 23-3-28 11:26
多謝小學部家長出手護校, 正正解釋左崇小頭70%至包入基崇, 似乎崇小頭70%都有可能仍然係band 1, 我真係好理 ...

路過搭訕一句,以我所知 UCCKE 都收唔少崇小的。

依稀記憶中孩子當年中一時講過當時佢知道幾個(4、5個?我好肯定最少這個數)崇小考入嚟讀的。

路人甲--
我是曾經的用家, 在我眼中, P班的英文不似你所講教深一年有多,可能半年都無。 因為一直以來都是用同年級的書。反而數學早兩三年前可能教快半年,但上年畢業嗰批係完全無教快到。

ALSC 發表於 23-3-28 14:51
路人甲--我是曾經的用家, 在我眼中, P班的英文不似你所講教深一年有多,可能半年都無。 因為一直以來都是 ...

前兩年疫情關係,好多時都網課上堂,其實網課真係對語言學習影響好大,尤其是有語境學校 >_<

我自己小朋友現係國際部, 我無同之前用書對比過,不過我問過學校,他們說兩部英文教學水平的確係比津校教深,國際部會再深D,因為學校採用英國及新加坡書教,有朋友讀沙田崇真佢話崇小 J6 教嘅英文難度比部份中二英文還要深.

Marris 發表於 23-3-28 16:26
可能前兩年疫情關係,好多時都網課上堂,其實網課真係對語言學習影響好大.

我自己小朋友現係國際部, 我無 ...
J班和P班的英文是兩回事。
升中時學校會叫學生申請定基祟(個人覺得家長只是買個保險),當有更好選擇時都會放棄基祟。

請問崇小升中派位是否好好? 如果7成可以入基崇....

medicine 發表於 23-3-25 20:47
有的人,真係以爲讀過,或聽過開放日講座,就有邏輯分析尼.正如"19嵗",當日在該post留言的,有頗大的聲音話其親 ...

其實你做乜咁激動?可否分享下你嘅故事?

hermyhermy 發表於 23-11-17 11:11
其實你做乜咁激動?可否分享下你嘅故事?

This may help you understand him better.

Celia0001 發表於 23-11-10 17:29
請問崇小升中派位是否好好? 如果7成可以入基崇....
崇小好唔好同基崇收崇小頭70%學生無乜直接關係。
基崇本身都會收街外B2生(英文要好),咁收崇小頭70%都好正路。

回覆 hermyhermy 的帖子

佢好多間學校都好激動的,要全世界認同佢,唔認同就係你無腦,得佢有腦,佢識分析。

請問如果英文好好嘅邊緣1C 2A生,入基崇機會大嗎?thx

fupigpig 發表於 23-11-19 17:23
請問如果英文好好嘅邊緣1C 2A生,入基崇機會大嗎?thx

今年阿仔同學b2英A數B中B常C , 4月收offer。

worldcat 發表於 23-11-19 19:17
今年阿仔同學b2英A數B中B常C , 4月收offer。

thanks
我大嗰個已U,佢當年有考ttca,我印象中一直係口碑唔錯嘅2A校,到而家細呢個高小,近兩年留意坊間不時話ttca係1B(其實話佢係1A都有),又話S1收9成幾係band 1生,我唔係唔信(咁2A做得好兼開埋IAL可能升得快),但若果收9成幾band 1生,都真係收生好過好多band 1津校(某d區1A津校都有時band 2生轆入),咁我就真係唔洗諗啦(因我小朋友偏科,中文讀到喊都只能B,中文呈分x9之後名次實有差異)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊