用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真OFFER
樓主: kurama
go

基督教崇真OFFER  

相信EK平台係俾大家討論,了解選校應注意地方,看到有問題作善意提醒。我有親戚在基崇讀,須不是最好,整体也不錯,校長亦想盡辦法將學校升级。討論中有用家分享是好事,基於歸屬感,有時會偏心,校長在演說時會稍稍誇大某部份,細心的家長是能分辦出來。某師兄又為何執着校長一兩句说话咬着唔放?先有港華,現有基崇,真係要所有人都讚成你说法,校長下台,學校執笠,跟着你方向走?凡事無绝對,學懂放下,包容多欣賞,鼓勵,從不同角度看事情真的會看到不一樣的東西。

小華媽媽 發表於 23-3-25 21:30
這位好好口才的校長,表面是沙x退休,實質在沙x比人逼走,到了基x又開始做marketing,在基x升中簡介會,在 ...
原來唔係我一個人知道呢間學校好有問題⋯⋯

好像看到一些舊老師及家長的影子,似乎校長帶領沙崇升band中犧性很多人的利益。未知可具体分享一些逸事,令大家多作了解?從另一個角度看,校長好像想挑戰現况,想糾正佢察覺嘅問題,如真是這樣,可否給校長多一點時間?有勇氣作改变始終比一個人云亦云等退休嘅好好先生好。歡迎各位指正我的錯误及帶出新觀點。

lot888 發表於 23-3-25 21:56
相信EK平台係俾大家討論,了解選校應注意地方,看到有問題作善意提醒。我有親戚在基崇讀,須不是最好,整体 ...
記得仲有尖咀聖瑪利睇下其他網友仲有冇補充?!

回覆樓主:

基崇出現在EK的頻率高過其他同類型的直資校,而大多數都是好評
聰明人自然識得篩選正確嘅資訊,唔聰明嘅可以自求多福
根據明報求職網顯示,基崇現正招聘下學年老師,共有九個空缺,包括中/英/數/公民/會計/地理/體育等,九個可以話多,可以話少,可能係移民,可能係其他原因,自行判斷

九個空缺應該係一個問題,家長要小心分析。師兄帶出一個觀點,新校長如急進改革,未能跟現老師找到共識,老師離去或不能專心教學,學生就會受影響,我反而覺得這點要特別重要。

已知有老師因為移民

lot888 發表於 23-3-26 09:50
九個空缺應該係一個問題,家長要小心分析。師兄帶出一個觀點,新校長如急進改革,未能跟現老師找到共識,老 ...

有機會係增聘人手, 唔一定係離職。

kristie731 發表於 23-3-26 17:22
多謝指正。有机會都問吓個親戚最新學校情况。

kristie731 發表於 23-3-26 17:22

同意,但亦有機會係減少人手,走十一個,請九個,每人教多幾堂

10090 發表於 23-3-26 17:31
同意,但亦有機會係減少人手,走十一個,請九個,每人教多幾堂
新校長要提升質量,當然是貴精不貴多啦,十幾個老師变十個八個都唔係d乜問题,只要能教得好,否则,多也沒用,同样,花多d時间選有potential学生也是很重要

某啲人好鍾意捉住幾年前校方講過一次"估算" 就講到而家. 校方都衰咗, 之後都冇再講過"估算" 數字, 改咗講教局通知的B1數字. 就算第一年講估算, 到最後開學後公佈的教局數字, 正負都只係5-6%, 都唔算太離譜啫.

我記得有人都質疑過乜教育局會通知學校收到幾多B1 學生咩? 我都去過十幾間學校的簡介會, 都唔止一間學校的校長講過開學後教育局會通知學校每個banding收到幾多學生, 津校直資學校都係咁講, 咁都仲要死咬唔放, 咁我都無話可說.

之前有人話勸退中六學生, 都去到中六都唔知可以點勸退呢? 我就冇聽過勸退呢回事, 去到高中, 平均分唔合格都有機會升到班, 我只聽過有學生轉校因為學校要佢留班佢唔想, 所以轉去差少少的學校求升班啫.

至於離職老師, 我知好多都係因為移民, 有老師上個學年一開始已同學生講教埋今個學年會走.  就算真係老師因為校長又好, 學校又好而走, 我都唔覺得好大問題, 老師覺得唔夾轉校, 總好過留低 hea 教喎.

TTCA 開始比較多B1學生的應該係今年的中四, 大約一半B1.  之前的都係B2為主, 所以DSE 成績暫時未算B1都可以理解.  大家咪等多兩年囉.

chanwendy 發表於 23-3-27 11:48
某啲人好鍾意捉住幾年前校方講過一次"估算" 就講到而家. 校方都衰咗, 之後都冇再講過"估算" 數字, 改咗講教 ...

呢間學校家長真係呀,又有人走來護校喇

LeeCC 發表於 23-3-27 12:09
呢間學校家長真係呀,又有人走來護校喇

其實都唔係咩護航, 如果係用家既, 佢地就會以用家既身份以是論事, 如果是路過既, 佢哋可以根據聽返嚟嘅經驗,或者從學校既talk去分析, 每間學校都有人話好有人話唔好。校長即係等於一間公司嘅老細咁佢都要做返啲業積比校董又好家長有好。

一間學校最緊要係適合自己嘅小朋友,就算話俾你聽係100% Band one咁又如何呢?

回覆 chanwendy 的帖子

最終好像是86% 而非最初講的96% 希望沒有記錯

最近聽到 有個文憑試100%英文level 3或以上的傳聞
未知是否教育局提供的資料呢

其實作為家長 只是希望是有準確的資料用來選校
別無其他 謝謝

對呀,家長一定要睇學校報告,請教現有在讀的師兄師姐,到校園附近行一圍,看看週圍環境。EK是大衆平台,有學校PR,打手,家長,什至sales,亦有如我這一般無聊花心友,不可盡信。

Happykidss 發表於 23-3-27 15:17
回覆 chanwendy 的帖子

最終好像是86% 而非最初講的96% 希望沒有記錯
第一年 (即今年中二) 學校公佈自己估算數字係話超過9成啫, 呢個數學係學生六月註冊時學校講自己估的, 當時有講基於咩估算出來, 不過我已經唔記得喇, 當時派位仲未放榜的.  到九月家長會時學校公佈𢾾育局比的數字係86%. 咁偏差都係5%左右啫, 應該部分放榜後叩門其他學校啩, 部分可能學生錯估.
96% 係講今年中一呢批, 都係教育局比的數字, 經過上一次教訓, 學校冇再自己估算啦.

100% 英文 level 3 都係學校公佈的.

LeeCC    發表於 23-3-27 16:16

其實一直上唔到band 1好大機會係因為3322率唔靚, TTCA英文一向合格率高既,中文就真係 所以校方至開IAL

護校呢個重任交比其他家長頂住先, 因為我個女今年考DSE

hugub 發表於 23-3-27 16:36
其實一直上唔到band 1好大機會係因為3322率唔靚, TTCA英文一向合格率高既,中文就真係 所以校方至 ...

的確因為中文既合格率唔高引起學校申請開IAL, 暫時我作為用家.. 學校係好願意同家長溝通, 我成日都有好多高中課程既疑問, 有時會打去搵負責老師問... 亦有係PARENT DAY 講比班主任知, 暫時可以講回覆率接近98% , 扣左果2% 係關於課外活動....
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊