用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 藥劑師
go

[澳紐] 藥劑師 [複製鏈接]

係澳洲讀完藥劑師畢業,唔做藥房還有什麼岀路?
   1    0    0    0

Cecilia66 發表於 23-3-10 11:54
係澳洲讀完藥劑師畢業,唔做藥房還有什麼岀路?

醫院,或藥厰,或留大學教書。

澳洲/香港藥劑師失業率好高!

CBC家人係藥劑師,加拿大做咗兩年覺得非常麻麻,之後落咗美國讀MBA, 未畢業已經俾Wall Street Big 4 recruit 咗做consultant專硏究醫藥股,人工非常唔錯!

Activehealth 發表於 23-3-10 12:21

係唔係就算澳洲醫藥分家,在澳洲都會難找工作?
其實藥劑科目都難讀,捱到畢業揾唔到工作有啲失望

Cecilia66 發表於 23-3-10 14:07
係唔係就算澳洲醫藥分家,在澳洲都會難找工作?
其實藥劑科目都難讀,捱到畢業揾唔到工作有啲失望
...

以前我啱啱畢業出嚟喺澳洲醫院做個年代(不是藥劑師),就開始有大型連鎖藥店如Chemist Warehouse, 醫院啲藥劑師同事已經話將來會搵食艱難,因為細細間藥劑師私人開啲pharmacy 會唔夠平被淘汰。

你諗吓以前啲人睇完病,會去附近啲相熟pharmacy 同個藥劑師吹吓水配藥,一區可能有20-30個藥劑師。

依家啲人會貪平去大型連鎖藥店如當區Chemist Warehouse, 一區一兩間,每間只須請一個藥劑師,其餘全部sales/cashier, 慳返好多人工!

有親戚個親戚依家仲喺澳洲政府醫院做藥劑師,話好彩仲keep到份工做到退休,但叫啲後生嘅千祈唔好入行,入咗行都要轉,因為一定會被AI取替!

其實澳洲大學pharmacy 呢科收生分數每況越下,已經完全反映到實際就業情況!

樓主有屋企人係藥劑畢業生?

Activehealth 發表於 23-3-10 14:28

以前我啱啱畢業出嚟喺澳洲醫院做個年代(不是藥劑師) ...

我家女兒考慮報藥劑科目,但我有點擔心呢科讀得辛苦將來又揾唔到工作,所以問吓精明家長給我一些意見,唔想我家女兒行錯路,謝謝(emoji)(emoji)

回覆 Cecilia66 的帖子

Pharmacist Aust 近來好多工,你可以上seek.com.au 睇吓⋯⋯不過讀完個世界又可能唔同晒
Pharmacist 喺Aust比香港人工低好多

stinkyrabbit111 發表於 23-3-10 15:47

Pharmacist Aust 近來好多工,你可以上seek.com.au 睇吓⋯⋯不過讀完個世界又可能 ...

全部偏遠地區/part time/temp工,或agency 廣告!

Activehealth 發表於 23-3-10 16:05
全部偏遠地區/part time/temp工,或agency 廣告!

我唸太偏遠地區真係無人願意去嗰啲地方。
澳洲工資是否多數係計時薪結算,不是月薪工資?

stinkyrabbit111 發表於 23-3-10 15:47

Pharmacist Aust 近來好多工,你可以上seek.com.au 睇吓⋯⋯不過讀完個世界又可能 ...

其實香港人工普遍高過好多國家,但可能工作時間比較長,壓力大,工作忙過不停。

係計時薪,aust好多工都係d工近city都有嫁,通常好快無,不過前半年我仲有留意時連近城市果d工都無人做,唔知點解,可能個個轉晒行?!
Pharmacist 幾十年前都好景,因為喺香港同aust都搶手,不過而家我都唔係好建議讀呢科啦,Activehealth講得無錯,收生d分越來越低,以前話唔夠pharm,於是多咗大學開course,香港又係咁,所以攪到而家個市飽和了⋯⋯

Cecilia66 發表於 23-3-10 17:51
其實香港人工普遍高過好多國家,但可能工作時間比較長,壓力大,工作忙過不停。
...
澳洲已經係全球最低工資好好既國家了。

https://www.instagram.com/p/CooLC7ure0_/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Cecilia66 發表於 23-3-10 17:49
我唸太偏遠地區真係無人願意去嗰啲地方。
澳洲工資是否多數係計時薪結算,不是月薪工資?
...

澳洲醫療工大部分以時間或per case 計,就算醫院周薪(澳洲係計weekly salary),都係以每周工時x每小時工資計,非常均真。
醫院on call 有on call charge, 唔call 都有on call charge, 以前我做時一call 兩小時起標,OT 係時薪1.5至3倍。
其實澳洲計稅前人工都唔錯,但奈何稅重,越搵得多稅階越高,所以好多寧願唔做咁多!

Activehealth 發表於 23-3-10 22:51
澳洲醫療工大部分以時間或per case 計,就算醫院周薪(澳洲係計weekly salary),都係以每周工時x每小時工 ...

剛剛朋友的孩子去年12月份大學畢業,畢業後可在大學裏教書,他說每小時45元,咦!工資係時薪計算。
時薪計算不緊要,最幸運係畢業已經即刻在大學裏工作(emoji)(emoji)
我也怕自己孩子畢業變失業

但香港藥劑飽和,難搵工

Jpeg74    發表於 23-3-11 18:27

bearbear2003 發表於 23-3-11 17:23
但香港藥劑飽和,難搵工

對呀!

Activehealth 發表於 23-3-10 12:21

咁係咪都要多得佢之前有讀藥劑呢?

gilgilgilgil 發表於 23-3-11 21:34
咁係咪都要多得佢之前有讀藥劑呢?

你指我CBC家人在Wall Street Big 4 consultant?

咁當然啦!無讀過藥劑根本無辦法理解啲藥厰做果啲醫藥研究,寫唔到有份量啲投資分析俾啲客參考。

Cecilia66 發表於 23-3-10 14:48
我家女兒考慮報藥劑科目,但我有點擔心呢科讀得辛苦將來又揾唔到工作,所以問吓精明家長給我一些意見,唔 ...

我都有相同憂慮,但兒子月初參觀完核電廠又話有興趣,真係向難度挑戰。昨天問他話未決定讀藥劑定核電。

Gloriasogashiwa 發表於 23-3-17 05:56
我都有相同憂慮,但兒子月初參觀完核電廠又話有興趣,真係向難度挑戰。昨天問他話未決定讀藥劑定核電。
...

Hi 你囝仔也是今年報大學?2024年2月份開學?核電呢科應該唔係間間大學有
不過都係要孩子有興趣才讀得好!
‹ 上一主題|下一主題