用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如何增加小朋友在學校的信心和主動性? ...
go

[其他] 如何增加小朋友在學校的信心和主動性? [複製鏈接]

囡囡5歲,讀緊國際學校,係屋企會自己諗d遊戲叫我地同佢玩,又好主動講嘢,但係學校就好怕醜細膽,上堂有唔少活動要表達自己想法或者同其他小朋友交換意見,佢都唔會主動講,被老師指定答先會講,但都係講幾句,唔會elaborate。

不過老師覺得無大問題,佢覺得囡囡知道晒要做咩嘢,只係唔夠信心,係多人面前更容易緊張,所以表現被動,俾多d時間佢適應就得。

請教各位家長,我地除左俾時間同鼓勵佢之外,有無一d班或者課外活動可以幫到佢?都希望佢融入學校好d,參與度高d。有朋友話有d面試班教presentation可以增強自信,但係我地又唔係要面試,應該唔適合?小司儀班又有無用?會唔會又係面試orientated? 定係都無所謂?

謝謝意見!
   10    0    0    0

蚊子爸爸 發表於 23-3-7 21:45
囡囡5歲,讀緊國際學校,係屋企會自己諗d遊戲叫我地同佢玩,又好主動講嘢,但係學校就好怕醜細膽,上堂有唔 ...

你囡囡是在ESF嗎?我感覺ESF老師很好,不會逼學生,比好多空間佢哋按自己步伐成長。
我覺得你只需留意囡囡是否未有信心講英文(照計考得入year 1都唔會),如果排除英文問題,只係因為性格慢熱,咁你只需按老師建議耐心等下就得。
我仔都係慢熱型,佢去任何新地方都唔會出聲,最少半年先開口講第一句,但佢一開口就會不停講!佢細時我都有帶佢去話劇班鼓勵佢大膽啲,但我發覺幫助不大,都係順其自然最好。
難得國際學校會有咁嘅空間比小朋友,我仔去考傳統學校嘅時候因為慢熱,全部interview都唔收佢㗎~

我細個時同我女都同你小朋友一模一樣。我自己到大個出嚟做嘢,迫住要同好多陌生人講嘢,先慢慢發現原來同陌生人講嘢都唔係咁可怕,所以我係有特別關注我女呢方面嘅發展。

要記住緊張同勇敢係可以並存,最緊要係學識應付令你緊張嘅嘢嘅skills。可以用消防員做例子解釋俾小朋友聽:消防員都怕火㗎,但佢地會學習救火嘅方法,成日練習點救火,咁到真係火警時,消防員雖然內心會緊張,但都可以好勇敢咁去救火。daddy mommy 明白你有時同陌生人講嘢會緊張,所以我地會陪你練習勇敢講嘢。

我女今年6歲,過去幾年 (2間學校)每次parent teacher conference 我只有一個問題,就係「佢喺學校有冇講嘢?」因為呢個問題係影響3樣野:
1. 佢有冇正常社交(有朋友?)
2. 學習上遇到問題敢唔敢問老師(唔一定要上堂時舉手問㗎,可以係free time時出去問老師都得)
3. 萬一受傷 / 同小朋友有爭執,敢唔敢揾老師幫手?

每年我聽到嘅答案都會發現佢又有少少進步,咁我都放心了,畢竟呢個世界唔會所有人都係extrovert。但亦唔可以放任佢唔理「等佢大啲會好啲」,因為唔係個個人都會喺過程中得到適當嘅練習機會,繼而變成「好啲」。既然父母有心幫小朋友,當然要推佢一把。

點練習同陌生人講嘢呢?exposure 係好緊要,你可以上網睇下 “brave talking ladder” 。簡單講就係訂個目標要小朋友面對佢緊張嘅嘢,再一步一步加深個難度,反覆練習直到達成目標。呢個係要融入日常生活不停做練習。
例如疫情前小朋友去Disneyland 係可以周圍問啲職員哥哥姐姐攞貼紙,我女以前試過喺同一日入面,由最初匿埋喺我哋後面完全唔敢出聲,到經歷10幾20次同一個練習之後,敢揀一啲特別善良樣嘅職員,細細聲問「可唔可以要貼紙?」中間我地係有用 brave talking o既手法幫忙引導。呢啲都係好好練習大膽嘅方法,拎到貼紙佢自己都受到好大鼓舞,又有實體回報(貼紙)。呢個例子係將同一個小目標 (攞貼紙) o係同一日不斷重覆。而有時其他目標 (e.g. 去餐廳order 食物) 可能會漫長啲,要break 開好多個step,去好多次餐廳先會成功。不過冇問題o既,最重要係令佢明白只要多練習,就可以做到「緊張同勇敢並存」,然後慢慢有啲簡單嘅task 佢唔會再當係一回事,可以好自然做到。

其次可以同小朋友商量參加某啲要表現自己嘅課外活動。如果小朋友係好緊張嗰種,你可以揀一啲唔使出聲嘅活動開始先,例如跳舞,爭取一班人一齊上台表演嘅機會。小司儀呢啲一嚟就要自己成為眾人焦點嘅嘢,唔係個個小朋友做到,特別講緊本身都緊張底嘅小朋友,有可能適得其反。面試班更加無別要,都唔對題。按小朋友能力同意願選擇。

另外揀課外活動嘅老師都好重要,如果個老師本身都唔明你「有咩好緊張?」係咁話你「講嘢唔夠大聲,講得唔清晰」,呢啲好打擊自信,我唔會揀。對住有anxiety嘅小朋友,最好嘅老師(包括家長)係會有同理心明白小朋友緊張,唔會高壓迫佢,但又唔會順晒佢意保護佢、俾佢唔出聲,而係會逐啲逐啲challenge 佢、逐啲逐啲迫佢踏出comfort zone。高壓政策對有anxiety 嘅人嚟講係唔work (其他性格可能work,我唔識,我只係研究左對付anxiety 嘅方法)。

之前我擔心個女有selective mutism (類似一種social anxiety),所以我了解左好多呢方面嘅嘢,我認為好多俾sm 嘅訓練都好適合我女,exposure therapy / brave talking 係其中最大課題,你有興趣都可以search 埋sm 睇下多啲方法。

另外單獨約班上朋友play date 都有用,最好係你屋企,一嚟你小朋友自己地頭,二嚟對方小朋友會一心一意同你小朋友玩同對話,咁你小朋友都會焗住要同佢對話。如果太多小朋友一齊出現,你女女又會跌返入唔出聲嘅角色。如果有需要,家長都要手引導,再慢慢 fade out。當你女同呢個A朋友熟到可以隨心講嘢o既地步,好大機會佢返到學校同呢個A朋友一齊做group work 時都可以自由表逹到更多意見。然後你又可以用同一方法約下B朋友,C 朋友,希望小朋友之後返到學校多啲令佢安心講嘢O既朋友,咁even 有其他冇咁熟小朋友在場,佢都可以講到多啲。

靛青女    發表於 23-3-10 21:28
dem0cracy    發表於 23-3-8 11:04

回覆 mandy_ng207 的帖子

贊成呀,IS 俾到好多空間同機會我地啲緊張型小朋友 練習同增強自信!

mandy_ng207 發表於 23-3-8 08:56
你囡囡是在ESF嗎?我感覺ESF老師很好,不會逼學生,比好多空間佢哋按自己步伐成長。
我覺得你只需留意囡囡 ...

囡囡之前都試過話劇班,不過因為太細個,都係跟音樂做下動作,囡囡又唔係特別鍾意,所以淨係玩左一期,唔知大個左會唔會唔同d

我地都好appreciate老師唔會俾小朋友壓力,不過自己覺得有點無奈同可惜,所以睇下有咩辦法,謝謝你

melobi12 發表於 23-3-8 10:23
我細個時同我女都同你小朋友一模一樣。我自己到大個出嚟做嘢,迫住要同好多陌生人講嘢,先慢慢發現原來同陌 ...

衷心感謝你的意見!

關於playdate真係好有共鳴,最初我地聽講playdate有用,就搵左3個同學仔上黎屋企玩,點知最後係嗰3女仔一起玩囡囡嘅玩具,佢自己就喺另一邊,無乜出聲,叫佢一齊玩佢就擰頭,好似唔識同人講野咁,融入唔到。之後媽咪再試單獨約一個同學,個同學又會主動initiate conversation,真係好好多。真係唔知原來playdate都有學問

等我地試下同佢分享消防員例子同埋研究下exposure

課外活動方面,佢地咁細個,可以表演嘅係咪都係得跳舞同話劇?

再一次多謝你的心得分享

melobi12 發表於 23-3-8 10:23
我細個時同我女都同你小朋友一模一樣。我自己到大個出嚟做嘢,迫住要同好多陌生人講嘢,先慢慢發現原來同陌 ...

嘩我地好啱key呀,你講的好多都係我所經歷的,我以前都係咁約ABC朋友但我冇你咁organise, 我打完先見到你所post的。

以下回樓主:

你小朋友是細B嗎/插班嗎?如是都有影響。不過5歲仍然好細,你懂得多稱讚已經很好了,好多傳統的教法都係打擊或強逼小朋友為主,結果弄巧反拙。由細入IS我覺得已幫了第一步,當然家長仍要努力。

我小朋友小時候都係咁,本身性格問題,雖然係咁,其實趁細個還可以改善下的(Early childhood neuroplasticity) .

我反而覺得話劇唔係太有幫助,通常內歛的小朋友都唔會太enjoy drama 和朗誦呢啲活動,(如果enjoy其實是好的)。
我冇參加小司儀呢,我驚到時會被逼講野,又少少造作令佢更大壓力,之後更怕當衆說話。

反而找一些小朋友自己本身喜歡的活動(喜歡是最關鍵),例如唱歌跳舞,持續地有機會小組或單獨表演下,讓佢從良好經驗中去訓練面對羣衆和「開聲」,長遠可能更有幫助(但choir冇乜幫助)。
最後這些小朋友如果可以找到自己的強項,就可以幫助在建立班中自信。唔一定要特異功能。

回覆樓主:

分享下個人經驗, 性格真係天生㗎, 樓主可試下各位家長分享的活動, 但要有心理準備未必會有大改變。屬 introvert 的孩子在IS模式一樣可好好享受學習過程, 不足之處係如果他們多些發言老師會早D發現他們做得好或無咁好的地方。多年來不少老師同我講孩子交功課或做presentation 會令佢地驚訝, 原來孩子有些睇法, 如果可早些和同學分享會更好。孩子早幾年出國讀大學我好擔心佢是否應付到, 幾年來佢有D改變, 可能人大了, 成熟了, 不過仍係唔多出聲。

poonseelai 發表於 23-3-9 19:12
分享下個人經驗, 性格真係天生㗎, 樓主可試下各位家長分享的活動, 但要有心理準備未必會有大改變。屬 intro ...

對,性格係天生,佢地唔會變咗另一個人,唔會內向變外向,不過如果早D克服「心理障礙」,唔洗咁影響發揮,起碼有需要講野時都冇咁驚,上堂投入感會大D。
就好似stage flight咁,愈細係愈容易刻服,但到青春期先攪就更怕瘀更不肯嘗試了。
到人大長大成熟了,好多都可以克服,但可能之前已經錯過一些機會了。

964000 發表於 23-3-10 06:26
對,性格係天生,佢地唔會變咗另一個人,唔會內向變外向,不過如果早D克服「心理障礙」,唔洗咁影響發揮, ...

父母當然可以盡早盡力去試,我意思係試了無大改變係正常的,性格使然

多謝樓主開這個題目,好有共鳴,直情好似講緊我小朋友咁,哈哈!

我希望我地暫時做啱既第一步係比佢地響IS既環境學習。大家加油 :)

964000 發表於 23-3-10 06:26
對,性格係天生,佢地唔會變咗另一個人,唔會內向變外向,不過如果早D克服「心理障礙」,唔洗咁影響發揮, ...

High five

啱呀,introvert 唔會變extrovert,但「唔鍾意講」同「唔敢講」係兩回事。小朋友有anxiety 而「唔敢講」,就要靠家長、老師幫幫手,教佢適當面對anxiety嘅方法,令佢地「有能力」去講。

人大左好多嘢已定型,「唔敢講」呢個concept喺腦入面根深蒂固,好難有咩break through。

而人大左會克服到困難,其實就係因為中間做左好多練習,所以揾到克服anxiety 嘅方法。但唔係人人都咁好彩靠自身經歷開竅克服,細個有大人guide 住練大膽係最好。如果唔係真係會錯過好多機會。

回覆 蚊子爸爸 的帖子

話說我女仲玩過跆拳道同網球,直到跆拳道叫佢地每下踢腳/出手都要大嗌一聲,佢就唔肯再學了。網球都係,教練話發球時大嗌會個力發得好啲 (類似係咁),佢又唔肯再學了 真係諗唔到呢啲活動都要克服anxiety 先玩到。

另外你可以睇下學校有咩ECA。我女試過參加學校drama ECA,雖然冇同班同學一齊上堂,但因為學校環境佢熟悉 (佢係第二年返學時第一個學期上drama ECA),所以佢都話上drama 開心。一個term 完結之後,家長去左睇佢地一個好短o既show,我見我女o係大圍一齊講對白時佢都會出聲 (雖然緊張樣),而佢一千零一句獨白佢都用蚊滋聲完成左。我覺得都係一次好寶貴而且幾成功o既經歷嚟ga 喇。我初初係驚佢會連台都唔敢上。如果唔係o係學校呢個熟悉o既地方上堂,佢應該會再緊張啲。

我冇刻意要佢上朗誦班,但暑假時上過一個中文班,老師本身教開朗誦,於是佢又會要啲小朋友每堂各自朗誦一小段,估唔到我女又肯做同埋做到。

佢又試過3歲時上畫班,教開o個個後生女老師請假,同學仔又請假,臨時變左平時教開高年級、嚴肅啲o既男老師單獨同佢上堂。我諗佢當時內心都嚇死 我仲專登o係門口企左15分鐘,肯定佢冇喊我先離開。佢放學時我都大讚佢勇敢,因為佢上堂時係有鼓起勇氣答老師問題 (你想畫咩? 用咩色好? o個啲)

所以我覺得咩興趣班都有機會practice 講嘢,總之多啲掉佢出comfort zone 外,咩都做下就可以。大前提係要揾啲佢想做o既嘢去做。

多謝各位家長嘅經驗分享,真係好有用

原來都有其他小朋友遇到相同問題,做家長有時真係鄧佢地唔抵,明明有想法、識得講,但係唔敢講,間接其實都影響佢地返學開唔開心。共勉之!

melobi12 發表於 23-3-10 12:00
回覆 蚊子爸爸 的帖子

話說我女仲玩過跆拳道同網球,直到跆拳道叫佢地每下踢腳/出手都要大嗌一聲,佢就唔 ...

你女真係好似我女
其實佢哋個問題唔係anxiety, 係高敏型highly sensitive, 好容易「稔多咗」,佢哋感官亦特別敏銳所以少少野好大反應(好嘈好尷尬),結果變咗好易anxiety。

‹ 上一主題|下一主題