用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教祟真中學
樓主: manman0123
go

基督教祟真中學   [複製鏈接]

castle100 發表於 23-3-9 13:58
回覆 hugub 的帖子

如果今年入唔到、插班難唔難考呢?

冇記錯插班係考筆試,以前一向係合資格至收,試過有考筆試但一個插班生都冇收
TTCA辦學團體係比左好大自由度學校,我記得以前校長講過冇話中一要開幾多班,收幾多人,小班教學會25人一班, 收3班/4班/5班/6班辦學團體完全冇比壓力

lizlai 發表於 23-3-9 13:38
因為唔想阿女考DSE, 想問下基崇IAL 成績好嗎?
因為初辦未有太多數據, 不過聽D 同學分享好似考得唔差.
因為IAL 佢地唔係開太多科, 家長可以先參考校網資料

回覆 lizlai 的帖子

應該只有好少數同學可以修讀i A l
絕大部分同學都是文憑試

回覆 castle100 的帖子

如果band1尾應該三月尾都好大機會有取錄
邊緣人就可能四月
band2就要等到七月碰運氣了

自己認識的band1頭band1中都沒有註冊

我個囡好邊緣真係好想佢入到呢間
希望得到好消息

Happykidss 發表於 23-3-9 14:59
回覆 lizlai 的帖子

應該只有好少數同學可以修讀i A l
因為教育局有開班人數上限

基崇未有 IAL 往績

hugub 發表於 23-3-9 14:42
冇記錯插班係考筆試,以前一向係合資格至收,試過有考筆試但一個插班生都冇收
TTCA辦學團體係比左好大自由度 ...
插班係考筆試--中英數都考之後second in 見副校同老師

參考一下 School report 2021-2022

https://www.ttca.edu.hk/_files/ugd/9e9698_c6d38b7bb8e3498fa88f058900ca9b7d.pdf

2.6 IAL 課程的推展
IAL 課程於基崇開始了一年,各任教老師雖然也承受著一定的壓力,但仍感到雀躍及興奮。由於學制 安排上與 DSE 不同,修讀 IAL 的學生已經在本學年參與了各科第一次的公開試,成績很是理想,本 校有 23 位考生參與考試,一共應考了 120 份卷別,錄得 85A、12B 的佳績;應考 GCE AL(Chinese) 的學生為 21 人,亦獲得 3A*、8A、10B 的出色表現,累計所有卷別達到 A 級或以上者近七成。現 在各科已開始為來年剩餘的課程作準備,希望能輔助學生達到他們心目中理想的目標。

回覆 strawberrychic 的帖子

報告內容很詳細,感激感激

hugub 發表於 23-3-9 11:08
我仔F.4-F.6係2位班主任跟足3年, 佢地私底下改左個Miss花名(方丈), DSE考聆聽果日,班主任以署名方丈寫左fax ...
開咗 IAL 後唔係咁玩, 中四升中五唔係直升的, 所以老師及同學都有機會兜亂, 中五就應該直升中六.不過高中老師都好好, 考試前都會主動開補課班, 自由參加, 就算2-3 個人都會照上, 老師好多時都會開 whatsapp group, 同學亦可以隨時問問題, 私人問亦得.  早兩日我女才夜晚十點幾whatsapp 老師問嘢, 老師都照覆.

請問基崇怎安排中四插班生選科?  是否較津校容易選讀自己喜愛的科目?

請問中三選科想選chem physics 要考弟幾名先入到呢。選科容易嗎?

同學普遍品格乖嗎?

Cindyhyb 發表於 23-3-15 02:50
請問中三選科想選chem physics 要考弟幾名先入到呢。選科容易嗎?

按個別科目同學名次,不是按總分名次,所以就算總分名次唔高,都可以入到自己強項的科目

Phy,chem,bio分別開2班,男女校文理科興趣比較平均,應該夠位

Cindyhyb 發表於 23-3-15 02:51
同學普遍品格乖嗎?

我住附近,見好多。
成棚學生出入商場食肆。
冇粗口冇奔跑,校服整潔,觀感不錯,應該都乖。
見過唔少同校拍拖,但只撟手並肩,冇肉麻失禮行爲(其實拍拖也不值大驚小怪的)
‹ 上一主題|下一主題