用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教祟真中學
樓主: manman0123
go

基督教祟真中學   [複製鏈接]

hugub 發表於 23-3-9 10:51
TTCA好多人質疑佢係咪Band 1, 如果睇過往公開試3322成績可能會有d踏界, 其實如果要揾Band 1直資比佢好既真 ...

我成日覺得呢樣都幾好笑,老師開口叫補習,係咪承認自己唔識教,你另請高明啦

twhkleung    發表於 23-3-9 11:09

我仔F.4-F.6係2位班主任跟足3年, 佢地私底下改左個Miss花名(方丈), DSE考聆聽果日,班主任以署名方丈寫左fax去電台為TTCA 6a班打氣, d學生o哂咀,方丈竟然一早知自己花名

aptt    發表於 23-3-9 14:19
twhkleung    發表於 23-3-9 11:10

LeeCC 發表於 23-3-9 11:04
我成日覺得呢樣都幾好笑,老師開口叫補習,係咪承認自己唔識教,你另請高明啦
...
我又唔係咁睇,老師可以唔出聲既,你既小朋友成績啫,揀唔到科係你既事,對老師影響唔大,建議你小朋友出去補習,老師冇得收commission,但有一個好處,班學生補習後,成績冇咁差,外人可能會睇成係自己功勞!
老實講,揀1A學校係父母揀既,唔係學校、老師扯你入去,食得咸魚抵得渴,老師出發點都係小朋友成績改善咗,會加大咗自己選科既自由,好處點都係自己小朋友身上!另一方面,每個人都有唔同既學習差異,有啲大班教學效果未如理想,小班教學可能事半功倍,但唔排除有啲係hea 爆老師,亦唔敢100%講所有老師都係有教無類。

LeeCC 發表於 23-3-9 11:04
...
係喎, Band 1A直資喎, 真係想問佢地憑咩?直資已經要收學費,乜直資唔係一向標榜師資好,教學資源多咩?我已經決定畢業後直接向校長反映..
1A直資中四選科肯肯定唔及TTCA 咁有彈性, 學校完全冇响學生興趣方面去培養, 只係以各科成績去分配選修科次序, 完全做唔到直資既靈活度

PTL_L 發表於 23-3-9 11:13
我又唔係咁睇,老師可以唔出聲既,你既小朋友成績啫,揀唔到科係你既事,對老師影響唔大,建議你小朋友出去 ...
係中六既事,唔關選科事, 仲要唔係只針對我女,係針對幾位包尾既同學

我又唔係咁睇,老師可以唔出聲既,你既小朋友成績啫,揀唔到科係你既事,對老師影響唔大,建議你小朋友出去 ...

父母學生簡學校,學校同样在简學生,只睇當下成绩收生,之后又角得學生跟唔上,咁既學校,幾有名都要冧清楚入唔入好。反而d學,肯花時間选學生,起馬是好的第一步开始

回覆 twhkleung 的帖子

係、佢除咗英文、其他科都ok·特別係中文、默書真係睇一次就默到!

1A學校係點,我無資格講

twhkleung 發表於 23-3-9 11:23
父母學生簡學校,學校同样在简學生,只睇當下成绩收生,之后又角得學生跟唔上,咁既學校,幾有名都要冧清 ...

雖然都係雙向,父母唔入表,唔會到學校揀學生,父母對小朋友有信心,先會揀呢間學校,同樣地,學校亦對你小朋友有信心,先會收,由其收生自主既學校。非常認同你講,無論幾出名既學校都好,先諗清楚適唔適合自己小朋友,唔好因「名」累事!

肯花時間嚟揀學生既直資學校都要營運同辦學既,最終,都係朝「成績」看,睇下遲定早,否則唔會出現「收95%band 1生」呢啲語句出現。

hugub 發表於 23-3-9 11:23
係中六既事,唔關選科事, 仲要唔係只針對我女,係針對幾位包尾既同學
中六仲要老師叫補習?太遲喇,自律既小朋友,係一見自己跟唔上,會主動要求補習。

hugub 發表於 23-3-9 10:20
因為TTCA曾有一任校長係匯基前副校, 所以他將匯基既元素帶左入TTCA,  在任幾年將TTCA帶領成關愛既學校, 後 ...
似乎張校長好識搵工, 以前係沙崇做"守業"個位, 結果俾人話佢帶領沙崇成績提升今天係TTCA, 其實都只係按照前校長部署去做 (TTCA前幾年成績提升, 係前校長功勞囉!), 又俾吹捧到會推TTCA上高峰

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 23-3-9 12:14
中六仲要老師叫補習?太遲喇,自律既小朋友,係一見自己跟唔上,會主動要求補習。 ...
絕對認同
其實我女已經補緊出面大型補習社, 只係老師認為未到佢想要既效果,所以不停迫我地搵c姐私補, 我有向佢解釋過唔係唔補習,只係想用正確資源做正確事

我之前講過個仔中四英文唔合格去私補,果位老師係收$600/hrs,每星期上3個鐘, 我都照比, 因為佢真係有需要,補左之後DSE, result唔止level 3

aptt    發表於 23-3-9 14:22

hkpapa852 發表於 23-3-9 12:27
似乎張校長好識搵工, 以前係沙崇做"守業"個位, 結果俾人話佢帶領沙崇成績提升今天係TTCA, 其實都只係按照前 ...
又唔可以咁講, 自從Dr.Cheng離開就由關校長帶領, 到關校長退休至由張校長接班, 關校長因身體問題已經返左天家所以我唔批評, 至於張校長接手都要處理成績既問題, 佢係幾有遠見及幾有熱誠既, 但似乎欠缺左謙卑至會被人覺得佢吹大左...

castle100 發表於 23-3-9 11:33
回覆 twhkleung 的帖子

係、佢除咗英文、其他科都ok·特別係中文、默書真係睇一次就默到! ...
咁的確有d担心, 始终中學好, 大學好, 都会是全英為主(海外升學更用多說), HK學生, 欠缺En語竟, 為有自己增取, 睇多d听多d, 依家Internet咁方便大把native speakers既內容任睇, 开始時, 聽唔明, 可以开着個cc, 續句pause泥听, 我可保正, 每日听一粒中, 一年后, 英文最少进步2個grades.

hugub 發表於 23-3-9 12:38
絕對認同
其實我女已經補緊出面大型補習社, 只係老師認為未到佢想要既效果,所以不停迫我地搵c姐私補, 我有 ...
我覺得如果操dse past paper,大型補習社大多有試卷庫,係真係唔錯,但大前提係個小朋友基礎ok,只係操卷攞做題目既經驗!相反,如果小朋友concept 唔得,真係小班或一對一會好啲喎。

hugub 發表於 23-3-9 12:38
絕對認同
其實我女已經補緊出面大型補習社, 只係老師認為未到佢想要既效果,所以不停迫我地搵c姐私補, 我有 ...
真实"習惯"比"補習"重要, 只要觀察下個小朋友, 喜欢睇中定英小说, 佢subscribe既youtube channels係中定英, 等等.
語言就係生活的一部份, 沒法容為一体, 好極也只是考試成績好(即針对考試style來應付學習)

PTL_L 發表於 23-3-9 12:14
中六仲要老師叫補習?太遲喇,自律既小朋友,係一見自己跟唔上,會主動要求補習。 ...
我見依家d學生都好醒, 見自己S5成績未夠好, 会主动同學校講想要repeat S5, 总好过上到S6入唔到想入d科

因為唔想阿女考DSE, 想問下基崇IAL 成績好嗎?

講返TTCA, 我幾欣賞d老師好肯付出時間去發掘孩子既長處, 我仔中一入去時都係on居居, d老師啟發到佢响數理科既潛能,  F.2返來已經揾到自己既興趣,將來大學想讀咩科目, F.3班主任就介紹左佢睇一本叫職業字典既書, 比佢了解下咩職業要咩技能及學術要求, 因此佢好快已經知道中四要揀咩科, 朝住呢個方向行, 到Jupas揀科佢都係定意响工程學科, 今年準備大學畢業, 暫時已經揾到份工响consultant公司做見習工程師, 同時亦見左政府既相同職位,等緊結果, 佢仲已報左相關Master課程預備3年後考工程師牌, 我分享呢d都係想講TTCA响孩子成長過程中幫助到佢地成功既例子, 其實唔止我仔一個,佢有中學同學都係同佢一樣,入讀同一大學,同一學科

回覆 hugub 的帖子

如果今年入唔到、插班難唔難考呢?
‹ 上一主題|下一主題