用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教祟真中學
樓主: manman0123
go

基督教祟真中學  

ivytong223 發表於 23-3-8 01:59
明白。那請問學校有冇一些補低班/增潤班比一些成績比較弱的同學?

中英數都有啟能班畀成績較弱的同學

LeeCC 發表於 23-3-8 05:47
中英數都有啟能班畀成績較弱的同學

咁就太好啦(emoji)(emoji)

回覆 kristie731 的帖子

想問下參加學校泳隊的話, 係上學日早上練水定係放學練? 大約要幾多錢一個月?

yip144 發表於 23-3-8 08:25
回覆 kristie731 的帖子

想問下參加學校泳隊的話, 係上學日早上練水定係放學練? 大約要幾多錢一個月? ...
放學後, 以往一星期3次, 不過今年改左2次... 泳隊係一次過比費用, 不過我唔記得左幾錢

ivytong223 發表於 23-3-8 00:19
想問下,如果本身是津小,英文較弱,適應方便會唔會好難?
英文弱真係要考慮清楚
利申TTCA已畢業, 我仔小學英文科最弱,通常70-75分左右,上到中學英文長期唔合格, 直到F.4我洗左錢比佢去私補至有改善, 可能你會好奇英文唔合格點升班?答案係佢其他數理科次次都top10既,真係吹佢唔脹

hugub 發表於 23-3-8 10:51
英文弱真係要考慮清楚
利申TTCA已畢業, 我仔小學英文科最弱,通常70-75分左右,上到中學英文長期唔合格, 直到 ...

多謝你意見(emoji)

hugub 發表於 23-3-8 10:51
英文弱真係要考慮清楚
利申TTCA已畢業, 我仔小學英文科最弱,通常70-75分左右,上到中學英文長期唔合格, 直到 ...

想請教,數理科用英文教學,你仔都可以掌握內容嗎?另外 Geog、History 難讀嗎?因擔心中學好多科目都有英文vocab,如小朋友英文不是非常標青,會否難以應付?

strawberrychic 發表於 23-3-8 11:16
想請教,數理科用英文教學,你仔都可以掌握內容嗎?另外 Geog、History 難讀嗎?因擔心中學好多科目都有英 ...
佢其實F.1已經知自己係數理科人, F.2下左決心大學要讀工程科(中二話飛機工程,中五課機械工程,結果year 2揀左土木工程

係喎phy,chem,bio,LS用英文教佢又真係冇問題應付到, 至於geog,hist呢d科初中要讀,佢次次都係剛剛合格果隻,我估佢英文係grammar底太弱及vocab 出事,所以經常唔合格, F.4惡補後開始有好轉,而家大學閑閑地寫到2-3千字既presentation

strawberrychic 發表於 23-3-8 11:16
想請教,數理科用英文教學,你仔都可以掌握內容嗎?另外 Geog、History 難讀嗎?因擔心中學好多科目都有英 ...
其實只要肯用心去串字同記生字就應該跟到. 我仔英文都唔特別好, 小學時係每次測考嗰朝要提佢一次所有 tense 點用, 咁就可以A. 一唔記得提佢就亂用, 就會得返B甚至C.  上到中學, 基本上我唔理佢, 佢鍾意溫書就溫, 唔溫就去考天才. 英文仍然都係最弱的科, 經常在合格線上下徘徊的.  基本上所有科串錯字係冇分的, 試多幾次佢自己都覺得唔抵時, 就肯用心串吓字.  
呢幾年收的都係B1為主, 可能小學未經歷過唔合格, 如果入TTCA, 要有心理準備接受唔合格的分數, 基本上呢幾年我都未聽過有邊科測考係可以全班合格的, 相信卷係出得唔淺的, 但仍然係有人可以好高分, 甚至滿分, 但亦有人可以極低分.

分享少少, 我一個中五一個中二, 上年中一的 vocab list 有啲字係中四的未學過, 亦有啲 idiom 係中一同中四兩個同時教緊. 可見學校有因應學生的資質去調高程度.  上年中後期, 我比中四的去私補英文, 比過幾份卷個老師睇, 老師話出得算深, 但當然名校仲深. 每次派成績表學校會有一份 statistic report, 列出每科最高分, 中位數, 上分位 (top 25%), 下分位 (bottom 25%), 合格率等等.  高中的英文科唔合格可以超過25%, 但近三年學校都公佈DSE 英文100% level 3.  

chanwendy 發表於 23-3-8 11:49
其實只要肯用心去串字同記生字就應該跟到. 我仔英文都唔特別好, 小學時係每次測考嗰朝要提佢一次所有 tense ...
100% 3真係好高, 1A(e.g., 荃官)都冇100% 3英文

twhkleung 發表於 23-3-8 12:20
100% 3真係好高, 1A(e.g., 荃官)都冇100% 3英文
1A 都唔係100% level 3?? 我以為大部份B1學校都添, 頂多偶然一年做唔到添.
不過TTCA 中文level 3應該得60-70%, 所以33222 率唔高, 亦因為咁才開IAL. 不過我女呢屆又好少人讀IAL.

chanwendy 發表於 23-3-8 12:42
1A 都唔係100% level 3?? 我以為大部份B1學校都添, 頂多偶然一年做唔到添.
不過TTCA 中文level 3應該得60-7 ...
全港中學100% 英文3 可能唔多過10間, 如年年英文都100% 3可能只有SPCC同DGS

hugub 發表於 23-3-8 11:34
佢其實F.1已經知自己係數理科人, F.2下左決心大學要讀工程科(中二話飛機工程,中五課機械工程,結果year 2揀 ...

叻仔!搵到目標,努力向目標進發

chanwendy 發表於 23-3-8 11:49
其實只要肯用心去串字同記生字就應該跟到. 我仔英文都唔特別好, 小學時係每次測考嗰朝要提佢一次所有 tense ...

謝謝分享
學校水平提升,見到老師和學生一齊努力的成果

strawberrychic 發表於 23-3-8 12:50
叻仔!搵到目標,努力向目標進發

其實都係响TTCA被老師啟發出潛能, 由其係maths,chem及phy, 記得F.1第一次UT呢d科得3x分,之後被老師指導下真係有極大既進步

chanwendy 發表於 23-3-8 12:42
不過TTCA 中文level 3應該得60-7 ...

官津就算B1A都有1C學生靠抽奬入,如果本身英文弱,屋企又無經濟能力外補,DSE拎個2真係唔出奇。

始終直資可以揀人,個底唔差加外補,反而拎3仲大機會。

twhkleung 發表於 23-3-8 12:20
會唔會係level 2 100%, level 3 多數去到99%>, 全級緊有1 - 2 個累街坊

worldcat 發表於 23-3-8 14:18
官津就算B1A都有1C學生靠抽奬入,如果本身英文弱,屋企又無經濟能力外補,DSE拎個2真係唔出奇。

始終直資 ...

已經畢業的TTCA學生,當年中一入學時應該只有20%左右BAND1生,英文可以有100%level3算係咁啦

LeeCC 發表於 23-3-8 14:32
已經畢業的TTCA學生,當年中一入學時應該只有20%左右BAND1生,英文可以有100%level3算係咁啦
...

唔差AR,只係回返點解B1A都未必英文100% 拎3。

回覆 Hello_Guy 的帖子

都應該是 level 2 100%
如果是level 3 100%
相信是集齊全港精英的神校才有機會
建議家長去核實資料