用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yyps圓玄 vs 嶺小 (22/23年度 已解決)
樓主: mangokk
go

yyps圓玄 vs 嶺小 (22/23年度 已解決)

tailinlin 發表於 23-3-8 07:59

所以個重點係,咩係谷/唔谷?
小朋友家長適應,又符合家長期望,讀得開心就真係好好。
但無論課程深淺都可以谷

beetle910 發表於 23-3-8 08:46
所以個重點係,咩係谷/唔谷?
小朋友家長適應,又符合家長期望,讀得開心就真係好好。
但無論課程深淺都可 ...

因為你問係咪真係每日2-3樣功課嘛,所以如果用功課計,係唔谷。 至於深淺,係指YY 做嘅project 一啲都唔淺,但考試我覺得淺。
基本上YY 讀書係好開心, 連校車公司負責人都話,佢見YY 每個學生放學都好開心,又好活潑多嘢講,都有人話李小好happy ,活動教學,但事實係掉轉,所以唔好聽外人講,真係要用家用過先知。

beetle910 發表於 23-3-7 19:01
你有冇問下用家?每日2-3樣功課只係小一。雖然我唔肯定你唔想谷小朋友嘅定義係點。不過我認識幾個朋友,小 ...

先謝謝回覆~

都係我講得唔清楚,我谷既定義係好似有部分傳統官小,只著重學術表現,忽略多元發展,功課多到小朋友參加課外活動的時間都無,整個童年只得背書 抄寫 默書 考試咁…
因為我地自己都有安排野比小朋友學,而佢暫時都好樂意上,考完十間直私,感覺佢成績都唔錯,就無謂送佢入間功課壓力太大的學校。

我地屋宛都有兩個非華裔學生響圓玄讀,另外一個本地的,今年已升中,佢地評語都好正面,教深考淺,功課雖少,但好多同學合作project做,如果小朋友合群,性格主動,容易同人相處,會讀得非常開心。

最後再次謝謝你的意見!

bbkingdombb 發表於 23-3-7 17:25
回覆 mangokk 的帖子

收到了 原來如此 我也找到一個訪問了 謝謝資訊

對,聽過優才家長講,吴校長響果面做副校時已相當出色,而且人脈非常廣。

過到嶺小又減少測考佔的百份比,改為階段性評估,更容易掌握小朋友進度。
響學校面書都見到學校比相當多機會小朋友走進社區,參加各類比賽,社區活動。可能因為班人數少,感覺每一個人都有機會代表學校!

tailinlin 發表於 23-3-8 09:11
因為你問係咪真係每日2-3樣功課嘛,所以如果用功課計,係唔谷。 至於深淺,係指YY 做嘅project 一啲都唔淺 ...

想請問今年校車是否只服務屯門 元朗 天水圍呢,謝謝

其實是每一級人數少
只有40幾50人 每一級只有20個男生左右
例如足球隊 基本上只要你肯參與
就可以去訓練 代表學校去參賽

在嶺小比較難會成為隱形人

mangokk 發表於 23-3-8 13:57
想請問今年校車是否已經無左深井青龍頭線?只服務屯門 元朗 天水圍呢,謝謝
...

小朋友無坐校車,所以唔清楚,但你可以問返校車公司,因為行車路線應該年年都會有啲出入

如果中文小學,會令我有猶疑。我自己就會prefer 英小多d

tailinlin 發表於 23-3-8 07:59

圓玄2022年七成升B1/近B1英中
升中表現應較天水圍李宗德佳

保良局圓玄2022年升中派位 #64
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859011&pid=49233492

李宗德2022年升中派位 #20
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874206&pid=49233271

mangokk 發表於 23-3-8 13:57

想請問今年校車是否只服務屯門 元朗 天水圍呢,謝謝

係,暫時只有屯元天

想問樓主最後讓小朋友讀邊間小學? 我都係住荃灣區~

Bicanna 發表於 23-10-30 11:25

想問樓主最後讓小朋友讀邊間小學? 我都係住荃灣區~

嶺小係我地非常心儀的學校,但最後因為上學路程選擇了圓玄,現在可以訓到七點幾先起身

mangokk 發表於 23-3-4 18:51
背景:小兒一般卷幼,性格好動,早期有偏向英文,現在中英文都不抗拒,喜歡數學,由於家住新西(荃灣校網) ...

培道出了offer??

Fat阿豬媽 發表於 23-11-1 14:31
培道出了offer??

2023年3月的帖

mangokk 發表於 23-3-8 13:52
對,聽過優才家長講,吴校長響果面做副校時已相當出色,而且人脈非常廣。

過到嶺小又減少測考佔的百份比 ...

請問版主哪天收到offer?  我地都有second in 但沒有消息,即rejected?

我兩個小朋友都係圓玄生,一個已升中,另一個係小五

課程係深,但係我兩個都好鐘意返學,因為教學好活動式,同老師同學好多互動。令小朋友好敢發言,亦都幫助佢地將來中學既面試。功課量唔多,有多D時間發展其他野,如閱讀,校隊或興趣班等等。
.所以我個女都有時間參加校隊,幫學校攞過獎,其中有一位舊年小六泳隊學生仲入埋港隊,佢未報中學既時候已經有兩間出面既神校比佢offer。
小五六會考一個Tofel Junior, 滿分900而平均分都有800+。英文能力係超班既,佢地係街上見到同學都係講英文,我兩個小朋友係屋企都主要講英文多。但中文都聽得明。

中文係佢地既弱項,但有足夠合格既能力。我中一果個小朋友啱啱有個中文測驗,佢既中文成績都考到全班平均以上。

如果你揀圓玄,中學就難D 去返津校,因為風格好唔同,睇自己既取捨了。以上都係我係過去6~7年見到既野。

圓玄好開心嘅,小一每星期都會選一位同學做Star of the Week,呢位被老師選中嘅Star of the Week會係全班同學面前介紹自己,然後讓同學變身小記者採訪呢位同學,而Star of the Week都可以問返其他同學頭先自己講左啲乜。,老師仲會邀請家長寫封信向其他小朋友介紹自己嘅小朋友,呢封信會由老師讀出來,成個過程30-40分鐘,真係好鍛鍊小朋友。小朋友亦都非常享受做Star of the Week。
以前幼稚園都會有類似嘅講故事或者自我介紹,但都係3-5分鐘完,而圓玄呢種,俾足時間小朋友係台上展示自己嘅機會真係好少,我唔清楚其他學校有冇類似嘅活動,圓玄有,我真係好欣賞。

derwon 發表於 23-11-1 17:59
請問版主哪天收到offer?  我地都有second in 但沒有消息,即rejected?

這是上學年的帖。
rejected 都會收到通知的,祝你好運
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊