用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2021年9-12月出生細b 下年做唔做超大b
go

2021年9-12月出生細b 下年做唔做超大b

小朋友到而家有PN offer, 下年應該可以直想直上K1.

想問吓大家意見,值唔值得下年做超B再試名幼PN

我都諗梗做超大,還是細。。。

1TC 發表於 23-3-4 07:53

我偏向慢一年,反正冇壞處

做超大,獲名幼錄取的機會一定大些。不過家長自己要抱平常心,不要認為孩子超大就一定做得比其他小朋友好,如果不是孩子的壓力會很大。

musiclover1609 發表於 23-3-5 09:14
做超大,獲名幼錄取的機會一定大些。不過家長自己要抱平常心,不要認為孩子超大就一定做得比其他小朋友好, ...

多謝分享~ 我之後K1會試心試名幼,睇吓有冇offer。如果冇應該做超大。

我想請教一下,其實都擔心細B喺小學interview本輸蝕,大家認為如何?

jordan2345 發表於 23-3-5 11:48
多謝分享~ 我之後K1會試心試名幼,睇吓有冇offer。如果冇應該做超大。

我想請教一下,其實都擔心細B喺小 ...

超班的細B沒有這個限制,但又試問又有幾多超班的細B

普通細B會比超大/大B蝕底係事實,考幼稚園已經反映過一次,有時唔係細B能力不及大B, 而係真係有啲學校偏向收大B先,細B考小學可能要等call waiting

如果以細B名義考K1名幼唔收的話,而又以直私為目標,可以有兩個選擇:1)做超大repeat K1 考名幼  
/龍校; 2) 做細B 照讀K1 但k2 插名幼

現階段重要嘅係認清自己小學嘅目標

朋友超細,受人啟發,超細派位然後小一考小一
考第二round時主要waiting
然後考插班
小一下已插到唔錯既小學
最後call waiting入龍
皆大歡喜

我小朋友係細b(不是超細12月), 又俾我地考到心儀嘅名幼同直私小學,所以俾我揀我會揀照做細b考名幼先,真係考唔到心儀名幼先考慮做超大b.
細b考小學其實就唔算好輸蝕,都真係睇小朋友嘅能力同面試表現多啲。識人做超大b都唔一定有多offer.

1TC 發表於 23-3-4 07:53

我偏向做細,唔係特別落後的冇謂做超大。我個仔超細,都有心儀學校的offer。

jordan2345 發表於 23-3-5 11:48

我想請教一下,其實都擔心細B喺小 ...
舊年考完小, 睇返身邊細B既朋友, 係好輸蝕, 如果你對考小有要求, 唔好理人點講, 做超大!特別係神校, 唔好成日聽人講咩咩細B都入到神校, 係有既, 但好少.......正如有人中左六合彩, 咁係咪你都會中呢?

大細B係考小時依然有好大差距, 唔係佢唔叻, 係能力未到就係未到, 迫都無用

但如果TARGET只係一線中或尾既小學, 咁做細B都有機會既

其實真係睇小朋友個別能力我女係11月細B, 考幼時有心儀幼津收所以照入K1,
考小一時又in六間直私都收,所以
照做細b影響唔大

重申都係觀察下自己小朋友能力

yuyu_yujai 發表於 23-4-18 21:10
其實真係睇小朋友個別能力我女係11月細B, 考幼時有心儀幼津收所以照入K1,
考小一時又in六間直私都收,所以 ...

同意,做住超細去考K, 同時用超大去考n,升小都可以升左小一再考小一,叫做有兩次機會,可能第一次考已經有心儀學校。

過來人
除非非神校不可
如果唔係小朋友如果本身係大膽,健談既,做細b係可以有得揀offer

本身係諗細b 考完小學,唔滿意就做超大再考,但最後有唔錯既offer, 神校都入到final round ,已經超額完成,入左心儀小學、唔洗做超大再考

細b 身份上到小學成績都係頭20% 個批,唔見得細b有幾輸蝕

相反、如果小朋友本身性格都係慢熱怕羞,做超大都唔會改變到呢個性格,咁考直私係好輸蝕,所以如果基本能力到,做住細b再兩邊試仲好

幼稚園只係起步,比你去了解小朋友特質,幫佢揀一間岩佢既小學,讀邊一間幼稚園到考小時都要家長出力,唔係你入左名幼就唔洗出力跟

如果家長有心教,細B係學術上能夠跟到要求,但我覺得最難教係show and tell, picture description, story telling呢類說話技巧,非常睇小朋友本身性格和語言發展進度,呢part想谷都谷唔起。而呢啲技巧係小學面試又真好緊要,所以要睇小朋友情況決定做唔做超大。

回覆樓主:

大女是細b(11月尾)只係津小。到差唔多升二年級先真正追到年頭嘅大b。之前真係理解推理,看圖說故事,點樣練差d。到考呈分試壓力又比有龍有直屬嘅大,就算畀佢而家入得去中學部,又要適應同學,人哋已經9年同學。
到囝又係細,12月尾出世,今次唔挑機索性遲一年入學做超大,今年小二。由考幼稚園階段係好明顯優勢,都冇報啲咩面試班。雖然最後都係睇住個荷包讀家姐同一津小,成績好啲,參加各樣比賽嘅機會多啲。

大小 b 嘅年齡差距差不多差不多小學二年級之後才會拉平
所以大b 確實考小有優勢,小學校方都煩少好多
但是小b 如果是金子,就算早期冇考好小學,以後依然會是金子

Azzurro 發表於 23-5-12 08:41
大小 b 嘅年齡差距差不多差不多小學二年級之後才會拉平
所以大b 確實考小有優勢,小學校方都煩少好多
但是 ...

我教P1, 係睇唔出邊個係大邊個係細,除非生得特別高大,反而如果係sen就會一眼睇得出。K3升上黎要分班既時候,都係睇唔出,我要特登問先知幾月出世。同埋叻既話p1已經叻。

我女12月底最尾嗰幾日,N班時校長老師覺得佢無需要repeat可直上幼稚園,到K2考直私小學得1間私小有offer, 大抽獎後叩門6-7間,有5間收……

家長最了解小朋友程度,順著小朋友嘅成長進度吾需要在幼兒期間比太大壓力。如果想考直私小學,經驗係覺得做大B絕對有優勢。

princesssarah 發表於 23-6-4 22:34
我女12月底最尾嗰幾日,N班時校長老師覺得佢無需要repeat可直上幼稚園,到K2考直私小學得1間私小有offer,  ...

做細B其實係阿媽辛苦d(emoji)要搵學校。
我個仔12月b, in K1都有2間龍收,LH都過到1st round,老師話佢上券校一定冇問題,偏偏券校唔收。

好睇小朋友,識12月細B,讀完6年小學,升中都無問題。但係大B又真係升小有著數。So,都要睇本身情況、升小選擇等。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊