用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 早慧 定 大眾教室好呢?
go

[其他] 早慧 定 大眾教室好呢? [複製鏈接]

有冇 jm ,2間都試過? 小一 ,  早慧定大眾教室
問過早慧價錢唔平,但大眾教室又分得好開 ,作文又要報第2個課程 。 但其他方便又ok ma? 分享下
   0    0    0    0

回覆樓主:

冇人知道嗎

pinkladycat 發表於 23-3-1 23:59
有冇 jm ,2間都試過? 小一 ,  早慧定大眾教室
問過早慧價錢唔平,但大眾教室又分得好開 ,作文又要報第2 ...

我女細個時(小一前)兩様都上過
其實你睇下D教材,地方時間邊到就D
我要求係接觸下中文,有趣味及和朋友夾時間,所以prefer Edusmart, 和你可能不同。
小學見佢哋之後比較強調做練習技巧,所以都冇上了(啱local school學生)
我覺得上太多呢啲course 對成績都不會大幫助,睇多啲書最緊要,如果針對功課考試就私教。

964000 發表於 23-3-7 10:01
我女細個時(小一前)兩様都上過
其實你睇下D教材,地方時間邊到就D
我要求係接觸下中文,有趣味及和朋友 ...

thankyou   多謝分享

大眾教室好似混齡上堂,睇吓你介唔介意。

因為幼稚園上開早慧,小一時繼續,但上了兩個月決定quit,覺得幫助不大,edusmart我望過教材,好似啱啲,但我最終決定私補。

jbbmom 發表於 23-3-13 16:21
大眾教室好似混齡上堂,睇吓你介唔介意。

咁要考慮下

feifei_baby 發表於 23-3-19 21:49
因為幼稚園上開早慧,小一時繼續,但上了兩個月決定quit,覺得幫助不大,edusmart我望過教材,好似啱啲,但 ...

我睇完教材都覺得 小學唔太岩 好既 私補唔易搵呀   

回覆樓主:

講下當時上Edusmart , 由於zoom堂,我見到課程變化,初初係老師講故事,再讀文章,解釋生字,之後做課文練習,寫下句子,非常不錯。
但漸漸進入小一課程,有次zoom見到老師一開課說「好大家先看一次(閱讀理解)D題目,間住keyword, 再去閱讀課文找keyword….」
咁我就決定唔上了,但對local school 想操答題技巧是可能有幫助的。好處佢D教材彩色亦比較有趣味及小班1:4。
至於早慧比較大班1:10,幼稚園課文喜用些用艱深生澀詞,例如D動物主角永遠唔會小貓小兔,係D唔知咩鼠咩鹿(我都唔識),仲有D無厘頭聖經故事,同無啦啦會教咩謂語賓語。但小朋友都喜歡上因為有得先睇卡通片不過佢個reading scheme (每日要讀一次課文)及每月有test係幾好的。不知小學D課文會唔會正常d, 呢間我見好多國際如CAIS的小朋友上

964000 發表於 23-3-21 08:09
講下當時上Edusmart , 由於zoom堂,我見到課程變化,初初係老師講故事,再讀文章,解釋生字,之後做課文練 ...

你講既edusmart 好似得2間 ,九龍係藍田 ,太遠 我見佢係大眾集團教育,唔知同大眾教室有冇關係呢   早慧真係好多幼稚園上 ,我個日上去好似間幼稚園放學咁 ,非常多人

pinkladycat 發表於 23-3-21 10:41
你講既edusmart 好似得2間 ,九龍係藍田 ,太遠 我見佢係大眾集團教育,唔知同大眾教室有冇關係呢  ...

Edusmart 已經改咗名做大衆教室,課程和教材一樣

964000 發表於 23-3-21 13:05
Edusmart 已經改咗名做大衆教室,課程和教材一樣

原來係一樣    Thankyou

早慧 for sure

小朋友讀左成年早慧,好似冇乜成果(emoji)

fm1234 發表於 23-9-11 10:47
小朋友讀左成年早慧,好似冇乜成果(emoji)

如果你小朋友在local school, 想辦法令佢多看中文書更實際,至多私教練習下寫作(其實我哋以前會寫信寫日記就唔洗,而家平時寫野都口語)
我女小時候有上主要因為在國際,學校冇繁廣所以接觸下,我覺得對LS學生考試或學習興趣不大幫助。我聽過有名校生一星期補五個鐘不同中文課程都唔掂,其實用五個鐘睇書可能已經突飛猛進
‹ 上一主題|下一主題