用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope
go

Good Hope   [複製鏈接]

請問GH是否真的如坊間所說非常谷和傳統?
   8    0    0    0

MiMi呀 發表於 23-3-1 23:30

兩個囡囡的用家,唔谷,但課程深、要求高,可是小朋友又學得好。沒有外補,只有搵net 上英文及普通話oral lesson。學校課程跟得到,學得開心。其中一個已收中學部offer。我自己好滿意。兩個囡enjoy 做功課及溫習。

搵 net 上英文及普通話oral lesson,不算外補?

cylau2    發表於 23-3-4 09:38

kbi 發表於 23-3-2 01:43
兩個囡囡的用家,唔谷,但課程深、要求高,可是小朋友又學得好。沒有外補,只有搵net 上英文及普通話oral  ...

請問中學部大約收返幾多成小學嘅同學?

B.B.BaBa 發表於 23-3-2 08:08
搵 net 上英文及普通話oral lesson,不算外補?

我指沒有上學術型的補習吧了,各位可自行理解外補的意思。上oral 的目標是想小朋友發音更準更靚。

Luikm 發表於 23-3-2 10:45
請問中學部大約收返幾多成小學嘅同學?

No official figure… seems admitted all this year.

回覆 MiMi呀 的帖子

又要成績好,又要開心。不如去讀返普通校學算吧!

樓主唔好太多幻想啦,你問下讀緊高小,中學個d 家長就知學校同家長唔谷,佢點做到band 1a 中學呀。我fd 個囡讀緊另1間Band 1a 女校,佢話高小同高中時係忙到日日外補,根本咩興趣班都要cut 哂,因為成績追唔上老師會打比佢。同埋gh 係要求女仔上堂要靜個種,所以相對上女仔會乖同靜d,黎個都要睇你鐘唔鐘意(我個人唔鐘意黎類,我鐘意小朋友多表達,多野講,活潑d)。

MiMi呀 發表於 23-3-1 23:30

德望 DSE 成績 B1A 水平
中學大部份係由小學直升
有此佳績一分耕耘 一分收穫

成績唔一定係谷出嚟,可以係有strategic咁教同學出嚟。

例如,小一沒有英文教科書,用校本教材,以理解、溝通為本,非grammar 主導。各級數學用校本練習冊,明顯想further stretch 書中所學,訓練邏輯思維及分析能力。小六中文沒有教科書,用學校設計的教材,重理解及寫作。GS每學期有主題,有project work and experiment ,校本教材,重思考、分析。

當然,真係有d深,有d小朋友會跟得辛苦嘅,通常中途轉去國際學校。

B.B.BaBa 發表於 23-3-2 08:08

比較銅鑼灣女校,話唔谷,喺未返全日前,大部分要keep成績既同學要中午放學喺專門補習社食埋飯兼全科補到5-6點,都真係唔算係外補

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-2 15:10
樓主唔好太多幻想啦,你問下讀緊高小,中學個d 家長就知學校同家長唔谷,佢點做到band 1a 中學呀。我fd 個 ...
中學啱啱開始唔夠一年,仲未見谷。高小就已過,都唔覺谷。英文幾深就真嘅。上堂要唔要靜,我諗係睇唔同老師要求,聽女講上堂時情況,講到有時上堂氣氛都好熱鬧下。

係,我覺得唔係要小朋友乖同靜,而是學懂behave,甚麼時候要聽、要專注,甚麼時候表達己見,甚麼時候可以玩同笑。靜若處子但同時可動如脫兔。

kbi 發表於 23-3-3 00:45
係,我覺得唔係要小朋友乖同靜,而是學懂behave,甚麼時候要聽、要專注,甚麼時候表達己見,甚麼時候可以玩 ...

我見local top girls schools 都教到小朋友收放自如,有manner 而又可自信地表達自己意見。如果話佢地只識粒聲唔出坐定定,就太攪笑啦。

識幾時出聲就唔會阻住隔離聽書,唔代表佢地唔活潑ga。

Poyau 發表於 23-3-2 15:18
德望 DSE 成績 B1A 水平
中學大部份係由小學直升
有此佳績一分耕耘 一分收穫
2022年考dse那屈,有人話當年升中時收50%,德小生,但又有家長話收番67%, 就當係收番67%,去年的優秀成績是拋棄1/3德小生換回來的。近年收多左德小生,優秀成績要再觀望下。

kbi 發表於 23-3-3 00:04
成績唔一定係谷出嚟,可以係有strategic咁教同學出嚟。

例如,小一沒有英文教科書,用校本教材,以理解、 ...

谷这個字只是給大眾負面化而已

從學習覺度,首先是明白原理,之後是熟識情景。

如學車一样,首先要學懂开動架車的一切功能(既学好学科中的理论)

之後便要學習路面情況,越多越好(即操練不同的題形,越多越好)

即使係資優生,也只會在學理論是快人一步,去到“操题形”階段,沒有捷徑,你真喺要見过果种题形,你便有即時反应用边种方法去答,如果是資優,最终可能也可找到答案,但所需時間一定會長左(如揸車,你見过果种交通意外,到發生在自己身上時便可有即時反应,否則,就算技術幾好,都可能被不过)

所以,“谷”埋個字,我會解讀為多練習,喺好野來的!!!

73662710 發表於 23-3-3 11:07
2022年考dse那屈,有人話當年升中時收50%,德小生,但又有家長話收番67%, 就當係收番67%,去年的優秀成績 ...

近年中學多收校內生
是否校內生 DSE 成績較校外生佳?

twhkleung 發表於 23-3-3 11:11
谷这個字只是給大眾負面化而已

從學習覺度,首先是明白原理,之後是熟識情景。

應對 DSE 熟能生巧

Poyau 發表於 23-3-3 12:09
近年中學多收校內生
是否校內生 DSE 成績較校外生佳?
校外生平均好些少,唔計特異功能,收得都係band 1A, 不過最top那些應該係德小上來的!

可而 發表於 23-3-3 00:34

比較銅鑼灣女校,話唔谷,喺未返全日前,大部分要keep成績既同 ...

唔怪得之得我fd (幼稚園)話gh 個媽媽group 已經feel 到好大競爭,感覺有d 假,佢話eg 佢囡學左10樣野,問佢邊到學,佢會答你佢學左2樣only。 見小朋友d 字好靚,問下佢點學點train,個阿媽又話無操過,但無不停練點會寫得靚。原來係因為大家理解錯誤,就算個囡晚晚做hw 溫書到11,12點,都係話學校唔谷,個囡跟到一樣。無外補,因為家長自己教,有私補,無係出面外補架,所以家長自己理解吧。
‹ 上一主題|下一主題