用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荔枝角崇真中學 到底是否band 1?
樓主: 小草王道
go

荔枝角崇真中學 到底是否band 1?   [複製鏈接]

medicine 發表於 23-3-5 22:20
有沒有想過,是小學的内容簡單,在此時,拔少少苗.效果顯著,從而入到B1.到英中后,因爲内容變多變深,從而原形畢 ...
不過而家d 小學內容真心唔簡單,簡直係深。不過我認同上到中學,睇的係小朋友自身能力為主。另外我唔係讀黎間中學,唔使讚好佢,純想表達岩小朋友的學校比banding 更重要,同埋其實唔係個個父母都著緊1線同band 1個名,正如小一時,小囡都有傳統女校offer, 但都無choose 一樣,適合開心比一切重要。我覺得就算入到同一間中學,唔同性格,唔同際遇都會有唔同人生,正如讀同一中學同一班,10年後都有人搵2萬,有人搵10萬。所以小朋友讀得開心,學校岩佢就好,佢係叻的,中學會開始自己發光。

twhkleung    發表於 23-3-6 13:18

回覆 worldcat 的帖子

基崇近屋企、如果收就好啦、放學可以即刻操水(泳隊)、不過我小朋友話有一題英文做唔切!

twhkleung 發表於 23-3-6 12:51
我可能Out out 地... 幾年前, 这幾間熱门非神级直資, B1生基本上是非常非常大机会, 就是不是第一輪, 第二三 ...

基崇都只係第一輪OFFER,相信最後B1生會大機會收到OFFER。
自己感覺係多左人報考直資。報讀人數多,音槳椅就會玩耐啲。

castle100 發表於 23-3-6 13:46

基崇近屋企、如果收就好啦、放學可以即刻操水(泳隊)、不過我小朋友話有一題英文做 ...

如果無計劃放洋,基崇/李國寶之間,我都會係有近揀近。

twhkleung 發表於 23-3-6 12:51
我可能Out out 地... 幾年前, 这幾間熱门非神级直資, B1生基本上是非常非常大机会, 就是不是第一輪, 第二三 ...
兔年BB 出生率高 (近10年最高, 有錯請指正), 小一時已爭餐死, 今年考中學, 就算之前移民走左一堆, 人數都係比較多

我哋有諗過中一放洋、不過阿仔唔肯、
‹ 上一主題|下一主題