用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荔枝角崇真中學 到底是否band 1?
樓主: 小草王道
go

荔枝角崇真中學 到底是否band 1?  

worldcat 發表於 23-3-1 11:36
唔係望子成龍,只係中一不論B1/B2,好GE學校都競爭大。申請左萬一無其他選擇都可以讀住先,真係唔合適先中 ...
埋兩流失不少學生, 相信入到(包插入)自己喜的中學会易些

worldcat 發表於 23-3-1 11:36
唔係望子成龍,只係中一不論B1/B2,好GE學校都競爭大。申請左萬一無其他選擇都可以讀住先,真係唔合適先中 ...

明白 多謝你講解。 今年又試下。當拎下經驗。

acgy 發表於 23-3-1 09:33
我自己親身接過好多年青人,的確,而家係好多好多都講粗口,但他們講粗口來對話只是一種親切既表現,並不 ...

绝对应同。你可以说 他们唔斯文,但现在粗口也是一種親切文化,圍內friend 才同你讲。可能我仍然算年青,所以我也認同。

其實中學生講粗口真係唔係咩大件事, 幾年前已聽過不少小學生都在講. 今時今日其實女仔講粗口分分鐘仲勁過男仔.  我仔都試過在同我傾偈中因為太激動講咗句, 我都係叫佢要盡量控制自己. 佢哋平時圍內會講, 可以控制到唔在老師校長面前講已經算好好了. 我覺得九成年青人尤其男仔都經歷過講粗口的時期, 大過咗出嚟做嘢自然愈來愈少講.

回覆 shamshamwong 的帖子

請問基崇一年3測3考 (平均唔夠2個月就一次) 小朋友多課外活動嗎?請問邊有時間溫習

Celia0001 發表於 23-3-2 10:50
回覆 shamshamwong 的帖子

請問基崇一年3測3考 (平均唔夠2個月就一次) 小朋友多課外活動嗎?請問邊有時間溫 ...
課外活動因人而異, 有人咩隊都入, 有人咩都唔玩.  中一中二考試時間表非常好, 考一日放一日, 如果真係肯溫書的, 其實每科至少有一日半可以溫書.  中三以上就冇溫書日喇, 咁就要考平時得閒就要溫吓喇.

chanwendy 發表於 23-3-2 11:25
課外活動因人而異, 有人咩隊都入, 有人咩都唔玩.  中一中二考試時間表非常好, 考一日放一日, 如果真係肯溫 ...
請問你小朋友form 幾? 聽聞FORM 3好多TEST.THANKS!

shamshamwong 發表於 23-3-2 11:48
請問你小朋友form 幾? 聽聞FORM 3好多TEST.THANKS!
中五及中二. 中一二每個學期只讀中英數+1文1理, 但中三係中英數+3文3理+會計/經濟 (呢兩科唔考試), 考試仲要包埋VA, 一次過讀咁多科, 同中二比一定係好多 test 啦.  但老師應該有協調, 唔會同一星期有好多科測驗.

回覆 chanwendy 的帖子

家長你好
記得前年好像說收了190人
請問一共有多少班呢

咁多科真係温得切嗎?
平時功課量多嗎?
小朋友讀得開心嗎?

Celia0001 發表於 23-3-2 15:43

咁多科真係温得切嗎?
我自已小朋友中2 , 暫時讀得開心

謝分享!

Happykidss 發表於 23-3-2 15:13

家長你好
中一至中三6班, 每班22-30人不等, 中四至中六5班.

Happykidss    發表於 23-3-3 14:15

Celia0001 發表於 23-3-2 15:43

咁多科真係温得切嗎?
其實冇理佢哋溫書的, 專心溫我估溫得切啩.  功課多唔多好難講, 我個大的寫紙做嘢都慢, 所以就算得兩三樣功課都可以做到11-12 點.  個細的肯做就可以好快, 所以就算9點先開工, 一樣可以11點前搞掂.  返學係好開心的, 但我個細的一到測考就會唉聲歎氣, 好唔想溫但又知唔可以唔溫.  佢每次默書測考都唔會花太多時間, 後果佢自己負責啫.

公度d講我仔在TTCA時係唔講粗口既, 自從入左HKU之後而家成日講粗口 由其係住左宿舍之後

出緊結果,留意email

hugub 發表於 23-3-2 17:58
公度d講我仔在TTCA時係唔講粗口既, 自從入左HKU之後而家成日講粗口 由其係住左宿舍之後 ...
不如講讀幼稚園之前,甚至在懷孕期間,那時必然最佳!但是否需要這樣比較尼?又或者,中學以前只是講了,你未聽到咋.

PS:隨著年齡增長,必然會出現脫離父母的現象.唔好話我知,你希望孩子永遠是個兒童.

回覆 dovema 的帖子

今日出結果?

Mclmama 發表於 23-3-2 21:14
回覆 dovema 的帖子

今日出結果?

識人今日收到offer

收到offer.