用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荔枝角崇真中學 到底是否band 1?
樓主: 小草王道
go

荔枝角崇真中學 到底是否band 1?  

worldcat 發表於 23-2-27 16:54
回覆 小草王道 的帖子

上年第一輪主要收B1+B2A考生,但之後B2B~B2C都有收。有朋友仔上年呈一二B2B咁上下, ...

我剛問到同事 佢話識人讀到要走,好谷

小草王道 發表於 23-2-27 09:31
我上網睇 又寫是band 1B,C 但又見有其他帖寫band 2A , 小朋友想報,但如果是band 1既就會放棄,如果是2A會 ...

我識得嘅全部係b1c一b2a入去讀
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小草王道 發表於 23-2-27 17:18

可能升緊band, 谷恒班小朋友

jesswu 發表於 23-2-27 17:51
可能升緊band, 谷恒班小朋友

gracelam 發表於 23-2-27 17:24
我識得嘅全部係b1c一b2a入去讀

谷嗎

小草王道 發表於 23-2-27 17:57
谷嗎

早幾年知嘅唔算谷,近排就唔清楚了!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 Poyau 的帖子

其實都好視乎如何理解 中一收生這四個字

1. 可能並不包括小學部的同學 因為band2直升應該不只五個
2. 也可以只是某一階段的收生情況並不包括叩門

3. 學校可能用自己的方法 推算 band one 例如ps1 教育部應該都不會提供 最前20% 這樣的資料

chanwendy 發表於 23-2-27 11:07
呢個數字係開學後的家長會, 校方公佈來自教育局的數據. 咁都唔係真實數字咁我都唔知咩數字先係真了.  ...

「來自教育局的數據」 - 唉,一般正常嘅家長睇到學校show出嚟嘅資料,都會係咁樣諗,可惜係呢間學校好似唔係俾你哋睇「來自教育局的數據」,而是「自行推算的數據」。
其實,某些B1A學校都未必有97%B1學生?

校長=sales
信哂sales講嘢通常無好下場,不如理性分析同區中學,band 1學生點解唔入上智、銘賢、英華、長天、聖玫?外區學生又會唔會揀深水埗區呢?

carmenlook    發表於 23-3-1 21:26
angelacms    發表於 23-2-27 22:10

hiuching8 發表於 23-2-27 18:46
校長=sales
信哂sales講嘢通常無好下場,不如理性分析同區中學,band 1學生點解唔入上智、銘賢、英華、長天 ...

舊年經驗,ttca首輪真係收足B1生(不計崇小)和特異人士
甚至B1C尾(2A頭)的也只能waiting. 舊年取消所有任何形式的面試,所以收生準則只依據成績。
不過,1A-1B最後註冊的估計爲數不多。叩門時收不少Band 2生,2A,2B佔多。

回覆樓主:

據附近街坊觀察,
在學校附近見到嘅該校學生,似乎唔係全部band 1生
(但當然唔作得準啦)

有興趣可去附近觀察下

原來有樣睇

lm251099 發表於 23-2-27 20:19
原來有樣睇

梗係有啦,band 1a個樣真係特別醒,眼睛明亮
教育局視學官員就會用校服有無燙直來衡量學生的家庭背景

車車Wong    發表於 23-2-28 09:16

lm251099 發表於 23-2-27 20:19
原來有樣睇

校長=sales
信哂sales講嘢通常無好下場,不如理性分析同區中學,band 1學生點解唔入上智、銘賢、英華、長天 ...

講得啱!如Band 1A and 1B 點解唔去以上這些學校?
而這間暫時又未有穩定兼好嘅DSe 成績出,所以都可以推斷入去多係Band 1C尾 and Band 2 的。

小草王道 發表於 23-2-27 17:18
朋友都睇埋下學期情況,可能都會轉走。

hiuching8 發表於 23-2-27 20:34
梗係有啦,band 1a個樣真係特別醒,眼睛明亮
教育局視學官員就會用校服有無燙直來衡量學生的家庭背景
...

worldcat 發表於 23-2-27 22:10
朋友都睇埋下學期情況,可能都會轉走。

因為咩? 太谷了?

小草王道 發表於 23-2-28 09:22
因為咩? 太谷了?
谷唔谷唔敢講。
小朋友又無話唔想返學,佢亦話老師都OK。但功課同默測考都唔少。(<--- 都係之前聖誕見面,小朋友都係傾左幾句ONLY.)

只係基崇之前係"SELL"關愛,朋友預係"開心"學校,但現實不似預期。
當然有可能係適應問題,但相信轉左校長都真係有影響。

我今年都有聽講座&阿仔有IN,但自己都覺得學校都明顯以DSE為主要目標。

校長=sales
我兩個小朋友都讀緊基崇, 大嘅當年係 B2 入, 細的係B1入. 兩個都係同區小學, 大的冇能力入上智聖玫, 有幸有英中收梗係去讀啦.  細的叻啲, 但係仔, 同區本身就選擇少, 又唔鍾意銘賢, 又唔鍾意長天要晨跑, 作為家長又唔想玩大抽獎,  咁咪跟返個大的入基崇囉. 我哋同一小學都有幾個最後都係入基崇, 大家最主要的原因都係唔想玩大抽獎, 有間唔錯的咪入囉.  其實當年B1入基崇仲有另一原因, 係諗住可以輕輕鬆鬆都做到上游人士, 鬼知最後收咗咁多B1咩!